PRIEVIDZA. Fascinujúca aróma kávy, voňavé nápoje z čaju a príjemná atmosféra. To všetko nás očarilo na siedmom ročníku celoslovenskej súťaže Barista Junior 2015 v Nových Zámkoch. Práve tu sa stretli juniorskí baristi z odborných gastronomických škôl celého Slovenska.
Strednú odbornú školu obchodu a služieb v Prievidzi reprezentoval žiak štvrtého ročníka odboru hotelová akadémia Samuel Chlpek.
Úlohou súťažiacich bolo v časovom limite pätnásť minút pripraviť štyri porcie espressa, štyri porcie cappuccina a štyri porcie voľného nápoja z čaju.
Pri žrebovaní štartového čísla mal Samo šťastnú ruku na číslo trinásť a jeho súťažné vystúpenie bolo odštartované o trinástej hodine. Počas súťažných disciplín predviedol kus baristického umenia, vložil doňho svoju dušu, kreatívny prístup a vlastný rukopis. Zmysel pre detaily ocenila odborná porota, ktorá hodnotila nielen technickú stránku prípravy, ale aj komunikačné schopnosti, teoretické vedomosti preukázané v teste i dojem z jeho vystúpenia.
V celkovom poradí náš súťažiaci obsadil druhé miesto zo šestnástich škôl Slovenska a získal cenu za najlepší voľný alkoholický nápoj z čaju. Práve táto voľná disciplína bola odbornou porotou hodnotená veľmi pozitívne, pretože pripravoval ho ako teplý nápoj, čo je mimoriadne náročná disciplína.
Trinástka bola teda pre Sama i pre školu, ktorú reprezentoval, šťastná.
Autor: Anna Králiková