Malinovčan už navaril polievku z čerstvých húb

Hubár Jozef Vaš si z prechádzky za dedinou priniesol plamienky zimné.

Plamienky zimné, teda prvé jedlé huby už rastú.Plamienky zimné, teda prvé jedlé huby už rastú. (Zdroj: TASR)

MALINOVÁ. Skúsený hubár a amatérsky mykológ Jozef Vaš z Malinovej už navaril chutnú polievku z čerstvých húb, plamienok zimných. Na prvú tohtoročnú hubársku vychádzku sa vybral v podvečer. Správne usúdil, že hoci v noci ešte mrzne, cez deň sa teploty šplhajú k desiatim stupňom Celzia a to je počasie vhodné na rast prvých jedlých húb.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vybral sa len kúsok za dedinou, vedel kam. Prešiel sa pozdĺž miestneho potoka a po pár minútach skutočne natrafil na bohatý trs túliacich sa k sebe farebne výrazných plodníc.

Nemožno si ich pomýliť s inými druhmi drevokazných húb. Rastú často aj počas miernej zimy. Sú nápadné za mladi žltými, neskôr oranžovo-hnedými klobúkmi, belavými lupeňmi, ale najmä podľa tenkého hlúbika, ktorý je odspodu asi do polovice tmavo plstnatý.

„Skutočne, ako by si huba proti chladu obula hnedé semišové čižmičky,“ smeje sa hubár, ktorý ju z minulosti pozná ako plamienku zamatovohlúbikovú.

Je rád, že sa mu podaril takýto úlovok, asi ako prvému v dedine. Myslí si, že je to dobrá predzvesť pre tohoročnú hubársku sezónu, ktorá by mohla byť taká bohatá ako vlani. Čoskoro by už podľa neho mohli začať rásť aj smrčky a smrčkovce. Miesta, kde každý rok rastú, tiež dobre pozná.

Plamienok nazbieral takmer polovicu košíka. Odlúpil si aj kúsok dreva prerasteného podhubím. Doma si ním zaštepí pripravený klátik, aby mu na ňom huby vyrástli.

Huby nakoniec spracoval. Manželku prekvapil uvarenou hubovou polievkou na kyslo, so smotanou.

„V takej chrumkavé plamienky najlepšie chutia,“ dodal hubár.

huby_r164.jpg

Jozef Vaš z Malinovej si už domov priniesol prvé huby. Foto: TASR

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Fanúšikov dostanú na zápas 5 minút pred výkopom
  2. Trojuholník, ktorý šetrí čas aj kroky
  3. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  4. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  5. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  6. Blíži sa dvanásty ročník filmovej prehliadky Be2Can
  7. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky
  8. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  1. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  2. Fanúšikov dostanú na zápas 5 minút pred výkopom
  3. Trojuholník, ktorý šetrí čas aj kroky
  4. Tienenie? Áno! Profirol dotácie™ pre veľký úspech pokračujú
  5. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  6. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  7. Blíži sa dvanásty ročník filmovej prehliadky Be2Can
  8. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky
  1. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 7 540
  2. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 3 932
  3. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 334
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 2 788
  5. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 2 375
  6. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 2 145
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 2 102
  8. Bez nich by elektrina netiekla. 1 696
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

V Novákoch načal súpera Santiago, Damir poistil.


Trenčín sa o zhruba 100 dní zapíše na kultúrnu mapu Európy hrubým písmom. Začne sa totiž preň mimoriadne dôležitý rok 2026.


Kanianke pomohol hetrik Ollera, Partizánske po dlhšej pauze opäť bodovalo.


Na Sihoti dostali Prievidžania tvrdú facku.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu