Piatok, 18. september, 2020 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

Vinár z Bojníc: Moja cesta k vínu je rozprávka a krásne dobrodružstvo

Od elektotechniky k výrobe vína nemusí byť tak ďaleko. Stačí sa správne narodiť a objaviť vo vinárstve celoživotnú vášeň.

K zákazníkom aj kamarátom Ivana Rusňáka (vpravo) patria aj bratia Vajdovci.K zákazníkom aj kamarátom Ivana Rusňáka (vpravo) patria aj bratia Vajdovci. (Zdroj: ARCHÍV IR)

BOJNICE. Ivan Rusňák je bojnický rodák, ktorý už ako študent odišiel do Bratislavy, kde sa neskôr uplatnil v podnikateľskej sfére. Po čase sa presťahoval do Svätého Jura a jeho celoživotnou vášňou sa stalo víno. Stal sa z neho síce menší, no obľúbený výrobca vína a jeho produkty dotvárajú charakter malokarpatskej vinohradníckej oblasti.

Kedy a prečo ste odišli z Bojníc?

- Odišiel som v roku 1970 po skončení základnej školy. V Bratislave som pokračoval v štúdiu na strednej priemyselnej škole elektrotechnickej a v roku 1979 som absolvoval vysokú školu technickú, odbor elektrotechnika.

Čomu ste sa po škole venovali?

- Pracoval som ako projektant vysokonapäťových vedení, neskôr ako výskumno-vývojový pracovník, medzitým som absolvoval základnú vojenskú službu a počas práce aj ašpirantské vysokoškolské štúdium.

Ako ste sa dostali do Svätého Jura?

- Priviedol ma tam v roku 1991 kamarát a spolupracovník za športom a relaxom. V tom čase som už podnikal v potravinárskej sfére, veľkoobchodný a maloobchodný predaj a prevádzkoval som niekoľko maloobchodných predajní.

vinna_pivnica_r4102.jpg

Ivan Rusňák vo svojej vínnej pivnici hostí milovníkov vína. Foto: ARCHÍV IR

Prečo práve Svätý Jur?

- Je bytostne spätý s viničom, hroznom, vínom a je to najslávnejšie vinárske mestečko v malokarpatskej vinohradníckej oblasti, preslávené svojimi kvalitnými a jedinečnými vínami už z dávnej minulosti. Moja cesta do tohto „hlavného mesta vína na Slovensku“, bola veľmi jednoduchá a priamočiara, dotiahol ma sem totiž svätý Urban, patrón vinohradníkov a vinárov, ktorého je 25. mája. V tento deň som sa narodil. O mojom ďalšom osude bolo rozhodnuté a Svätý Jur, vinohrady a víno a stali mojim druhým rodným mestom.

Kedy ste objavili svoju vášeň pre víno?

- Moja cesta k vínu „bez tradície“ je možno rozprávka, možno náhoda, ale hlavne je to krásne dobrodružstvo, ktoré sa začalo v roku 1977 a pokračuje dodnes. Prvé dotyky s vínom boli hlavne konzumentské počas štúdií, kedy sa vínom riešili úspechy, radosti, lásky, ale samozrejme aj nespravené skúšky alebo iné neúspechy. Víno bolo balzamom na radostnú, ale aj ubolenú dušu študenta.

Ako sa stal z konzumenta vína jeho výrobca?

- Vážnejšie snúbenie s vínom nastalo, keď som sa presťahoval do Svätého Jura v roku 1993. Moje prvé vinárske kroky boli nesmelé a neisté, s množstvom neúspechov, ale za pomoci niektorých domácich vinárov som to zvládol. Výroba vína, na rozdiel od väčšiny iných produktov, má jednu obrovskú nevýhodu, a to, že sa dá robiť len raz do roka.

Čo človek potrebuje na to, aby bol dobrým vinárom?

- Stať sa dobrým vinárom je veľmi ťažké. Asi tak, ako stať sa dobrým umelcom. Je to filozofia, umenie, ale aj empíria a nekonečný zápas, ktorý však kontinuálne končí a opäť začína s novou vinárskou kampaňou. Pre mňa je to poslanie, je to radosť a smútok, drina a oddych, úspech a neúspech, šťastie a nešťastie, všetko v jednom a na plný úväzok.

pri_praci_r2360.jpg

Takýchto fotiek má vinár málo. „Keď makáme, nefotíme sa,“ vysvetlil. Foto: ARCHÍV IR

Spomínate si na svoj najkrajší zážitok spojený s vínom?

- Najkrajší, najúprimnejší, najveselší, ale hlavne najosobnejší zážitok s vínom bol, keď sa nám narodila vnučka Emmka. Jej brat Alex bol v tom čase u mňa. Keď sme sa dozvedeli novú radostnú správu, tak som Alexa zavolal do pivnice, aby som mu oznámil novinku a načapoval trošku burčiaku, aby sme pripili na zdravie sestričky. Po prípitku zaznelo z jeho sedemročných úst: „Tak toto je iný ´freš´ (džús, pozn. redakcie) ako mi kupuje tatko.“

Medzi fanúšikmi vášho vína je aj viacero slovenských šoubiznisových osobností. Ako sa stali fanúšikmi vášho vína a neskôr priateľmi?

- Víno, tak ako aj umenie, a vôbec všetko, čo má mať hodnotu, sa nedá oklamať a keď, tak len raz a potom je koniec. Vinár musí vložiť do vína svoju dušu, energiu, osobnosť, životnú filozofiu a len vtedy je predpoklad, že svojím produktom niekoho osloví. Mne sa to asi podarilo, s tým, že som mal aj trocha šťastia, hlavne keď som robil prezentácie vína na rôznych umeleckých akciách a víno oslovilo.

Za svoje víno ste získali viacero ocenení, ktoré si ceníte najviac?

- Vzhľadom k tomu, že som malý výrobca vína, zúčastňujem sa len na slovenských výstavách, aj to v obmedzenom množstve. Napriek tomu sa môžem pochváliť niektorými dobrými výsledkami. Najviac si však cením, keď mi raz povedal jeden jurský kamarát, že som do Jura priniesol kultúru vína.

zdena_studenkova_r1180.jpg

Zdena Studenková s partnerom Braňom Kostkom tiež prišli na chuť vinárovým produktom. Foto: ARCHÍV IR

Ktorý rok bol z pohľadu vašej produkcie najhorší?

- Pamätám si rok 2010, keď vytrvalý dážď a krúpy úplne zničili úrodu, ale aj rok 2014, ktorý bol veľmi slabý na červené vína.

Aký máte vzťah k hornej Nitre?

- Ako spieva František Krištof Veselý - rodný môj kraj zo všetkých najkrajší, môjmu srdcu najbližší. Je to sentiment, detstvo, rodina, priatelia, je to hrdosť a šťastie. Je to hniezdo a domov, odkiaľ si vyletel. A do hniezda a domov sa má vždy vrátiť.

Vizitka vinára

Ivan Rusňák pôsobí v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, ktorá podľa jeho slov významne ovplyvňuje chuť jeho vína. „Vína odtiaľto sú svieže, s ovocnou arómou, vysokou mineralitou a vyššími kyselinkami. Jej nevýhodou je obtiažnejšie obrábanie pre svahovitosť vinohradov a kamenistú pôdu,“ vysvetlil.

Malý vinár obrába približne hektár vinohradov, zvyšok hrozna kupuje. Nevyrába značkové, ale odrodové vína, v jeho repertoári sú Rizling, Veltlín, Irsai, Ruland, Chardonay, Sauvignon a Devín. Vyrába aj Cabernet sauvignon rosé a červené vína Merlot, Alibernet a Dunaj.

Práve devín a dunaj, čo sú slovenské novošľachtence, považuje za najkrajšie vína. „Ich hrozná dosahujú vysokú cukornatosť a vyzretosť, majú plnú arómu. Na trhu je po nich čoraz väčší dopyt,“ vysvetlil Rusňák.

Patrí k malým vinárom, vína totiž vyrába klasickými spôsobmi s minimálnou chemizáciou. Vyžadujú si tak veľa času a špeciálnu starostlivosť pri uskladnení a preprave. „Nevenujem sa exportu ani expanzívnemu predaju vín. Záujemcovia si moje produkty môžu kúpiť u mňa, v niektorých reštauráciách či na vinárskych akciách,“ objasnil.

Pre zákazníkov pripravuje degustácie priamo vo svojej vínnej pivnici, ktorá je súčasťou domu, kde žije. Zúčastnil sa na niekoľkých slovenských výstavách vín, z ktorých si priniesol aj viaceré ocenenia vrátane niekoľkých zlatých medailí.

(jaw)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  2. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  3. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  7. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  8. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  10. Home (ale aj) Office
  1. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  2. Poznanie
  3. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  6. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  7. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  8. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  9. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  10. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 28 564
  2. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 28 027
  3. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 19 938
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 15 411
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 13 399
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 11 898
  7. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 10 312
  8. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 10 293
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 991
  10. Edícia autorov denníka SME: Malá kniha o zvieratách 3 8 403
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Pre nočný beh úplne uzatvoria niektoré ulice v meste

Večerný beh Prievidzou prinesie dopravné obmedzenia. Vodiči sa počas trvania podujatia Brose Night Run v sobotu (19. 9.

V Liešťanoch nanovo osadili pamätnú tabuľu

V uplynulých dňoch na Obecnom úrade s kultúrnym domom v Liešťanoch nanovo osadili pamätnú tabuľu, ktorá má budúcim generáciám pripomínať, akú obeť museli priniesť aj občania obce Liešťany za vybojovanú slobodu.

KOMERČNÝ ČLÁNOK

FOTO+VIDEO: Revízor Lukáš Latinák vyčaril úsmevy cestujúcim v modrých autobusoch

V strede týždňa cestujúcich v Prievidzi a okolí navštívil nezvyčajný revízor. S kovbojským klobúkom a rúškom na tvári im lístky skontroloval obľúbený herec Lukáš Latinák.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V trstenskej nemocnici sú koronavírusom infikovaní zdravotníci

Vedenie Hornooravskej nemocnice prijalo prísne protiepidemiologické opatrenia.

FOTO: Pripravme sa na zvýšenú premávku. Otvorili nový most v Komárne

Most Monoštor, ktorý spája Slovensko s Maďarskom cez rieku Dunaj pri meste Komárno je najvyšší na Dunaji.

Na hornej Orave sprísňujú pravidlá: Na svadbe môže byť len 30 ľudí

Hygienici rozhodli, že v Trstenej a Tvrdošíne môže byť na svadbe maximálne 30 ľudí.

Už ste čítali?