Pondelok, 27. september, 2021 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky

Vinár z Bojníc: Moja cesta k vínu je rozprávka a krásne dobrodružstvo

Od elektotechniky k výrobe vína nemusí byť tak ďaleko. Stačí sa správne narodiť a objaviť vo vinárstve celoživotnú vášeň.

K zákazníkom aj kamarátom Ivana Rusňáka (vpravo) patria aj bratia Vajdovci.K zákazníkom aj kamarátom Ivana Rusňáka (vpravo) patria aj bratia Vajdovci. (Zdroj: ARCHÍV IR)

BOJNICE. Ivan Rusňák je bojnický rodák, ktorý už ako študent odišiel do Bratislavy, kde sa neskôr uplatnil v podnikateľskej sfére. Po čase sa presťahoval do Svätého Jura a jeho celoživotnou vášňou sa stalo víno. Stal sa z neho síce menší, no obľúbený výrobca vína a jeho produkty dotvárajú charakter malokarpatskej vinohradníckej oblasti.

Kedy a prečo ste odišli z Bojníc?

- Odišiel som v roku 1970 po skončení základnej školy. V Bratislave som pokračoval v štúdiu na strednej priemyselnej škole elektrotechnickej a v roku 1979 som absolvoval vysokú školu technickú, odbor elektrotechnika.

Čomu ste sa po škole venovali?

- Pracoval som ako projektant vysokonapäťových vedení, neskôr ako výskumno-vývojový pracovník, medzitým som absolvoval základnú vojenskú službu a počas práce aj ašpirantské vysokoškolské štúdium.

Ako ste sa dostali do Svätého Jura?

- Priviedol ma tam v roku 1991 kamarát a spolupracovník za športom a relaxom. V tom čase som už podnikal v potravinárskej sfére, veľkoobchodný a maloobchodný predaj a prevádzkoval som niekoľko maloobchodných predajní.

vinna_pivnica_r4102.jpg

Ivan Rusňák vo svojej vínnej pivnici hostí milovníkov vína. Foto: ARCHÍV IR

Prečo práve Svätý Jur?

- Je bytostne spätý s viničom, hroznom, vínom a je to najslávnejšie vinárske mestečko v malokarpatskej vinohradníckej oblasti, preslávené svojimi kvalitnými a jedinečnými vínami už z dávnej minulosti. Moja cesta do tohto „hlavného mesta vína na Slovensku“, bola veľmi jednoduchá a priamočiara, dotiahol ma sem totiž svätý Urban, patrón vinohradníkov a vinárov, ktorého je 25. mája. V tento deň som sa narodil. O mojom ďalšom osude bolo rozhodnuté a Svätý Jur, vinohrady a víno a stali mojim druhým rodným mestom.

Kedy ste objavili svoju vášeň pre víno?

- Moja cesta k vínu „bez tradície“ je možno rozprávka, možno náhoda, ale hlavne je to krásne dobrodružstvo, ktoré sa začalo v roku 1977 a pokračuje dodnes. Prvé dotyky s vínom boli hlavne konzumentské počas štúdií, kedy sa vínom riešili úspechy, radosti, lásky, ale samozrejme aj nespravené skúšky alebo iné neúspechy. Víno bolo balzamom na radostnú, ale aj ubolenú dušu študenta.

Ako sa stal z konzumenta vína jeho výrobca?

- Vážnejšie snúbenie s vínom nastalo, keď som sa presťahoval do Svätého Jura v roku 1993. Moje prvé vinárske kroky boli nesmelé a neisté, s množstvom neúspechov, ale za pomoci niektorých domácich vinárov som to zvládol. Výroba vína, na rozdiel od väčšiny iných produktov, má jednu obrovskú nevýhodu, a to, že sa dá robiť len raz do roka.

Čo človek potrebuje na to, aby bol dobrým vinárom?

- Stať sa dobrým vinárom je veľmi ťažké. Asi tak, ako stať sa dobrým umelcom. Je to filozofia, umenie, ale aj empíria a nekonečný zápas, ktorý však kontinuálne končí a opäť začína s novou vinárskou kampaňou. Pre mňa je to poslanie, je to radosť a smútok, drina a oddych, úspech a neúspech, šťastie a nešťastie, všetko v jednom a na plný úväzok.

pri_praci_r2360.jpg

Takýchto fotiek má vinár málo. „Keď makáme, nefotíme sa,“ vysvetlil. Foto: ARCHÍV IR

Spomínate si na svoj najkrajší zážitok spojený s vínom?

- Najkrajší, najúprimnejší, najveselší, ale hlavne najosobnejší zážitok s vínom bol, keď sa nám narodila vnučka Emmka. Jej brat Alex bol v tom čase u mňa. Keď sme sa dozvedeli novú radostnú správu, tak som Alexa zavolal do pivnice, aby som mu oznámil novinku a načapoval trošku burčiaku, aby sme pripili na zdravie sestričky. Po prípitku zaznelo z jeho sedemročných úst: „Tak toto je iný ´freš´ (džús, pozn. redakcie) ako mi kupuje tatko.“

Medzi fanúšikmi vášho vína je aj viacero slovenských šoubiznisových osobností. Ako sa stali fanúšikmi vášho vína a neskôr priateľmi?

- Víno, tak ako aj umenie, a vôbec všetko, čo má mať hodnotu, sa nedá oklamať a keď, tak len raz a potom je koniec. Vinár musí vložiť do vína svoju dušu, energiu, osobnosť, životnú filozofiu a len vtedy je predpoklad, že svojím produktom niekoho osloví. Mne sa to asi podarilo, s tým, že som mal aj trocha šťastia, hlavne keď som robil prezentácie vína na rôznych umeleckých akciách a víno oslovilo.

Za svoje víno ste získali viacero ocenení, ktoré si ceníte najviac?

- Vzhľadom k tomu, že som malý výrobca vína, zúčastňujem sa len na slovenských výstavách, aj to v obmedzenom množstve. Napriek tomu sa môžem pochváliť niektorými dobrými výsledkami. Najviac si však cením, keď mi raz povedal jeden jurský kamarát, že som do Jura priniesol kultúru vína.

zdena_studenkova_r1180.jpg

Zdena Studenková s partnerom Braňom Kostkom tiež prišli na chuť vinárovým produktom. Foto: ARCHÍV IR

Ktorý rok bol z pohľadu vašej produkcie najhorší?

- Pamätám si rok 2010, keď vytrvalý dážď a krúpy úplne zničili úrodu, ale aj rok 2014, ktorý bol veľmi slabý na červené vína.

Aký máte vzťah k hornej Nitre?

- Ako spieva František Krištof Veselý - rodný môj kraj zo všetkých najkrajší, môjmu srdcu najbližší. Je to sentiment, detstvo, rodina, priatelia, je to hrdosť a šťastie. Je to hniezdo a domov, odkiaľ si vyletel. A do hniezda a domov sa má vždy vrátiť.

Vizitka vinára

Ivan Rusňák pôsobí v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, ktorá podľa jeho slov významne ovplyvňuje chuť jeho vína. „Vína odtiaľto sú svieže, s ovocnou arómou, vysokou mineralitou a vyššími kyselinkami. Jej nevýhodou je obtiažnejšie obrábanie pre svahovitosť vinohradov a kamenistú pôdu,“ vysvetlil.

Malý vinár obrába približne hektár vinohradov, zvyšok hrozna kupuje. Nevyrába značkové, ale odrodové vína, v jeho repertoári sú Rizling, Veltlín, Irsai, Ruland, Chardonay, Sauvignon a Devín. Vyrába aj Cabernet sauvignon rosé a červené vína Merlot, Alibernet a Dunaj.

Práve devín a dunaj, čo sú slovenské novošľachtence, považuje za najkrajšie vína. „Ich hrozná dosahujú vysokú cukornatosť a vyzretosť, majú plnú arómu. Na trhu je po nich čoraz väčší dopyt,“ vysvetlil Rusňák.

Patrí k malým vinárom, vína totiž vyrába klasickými spôsobmi s minimálnou chemizáciou. Vyžadujú si tak veľa času a špeciálnu starostlivosť pri uskladnení a preprave. „Nevenujem sa exportu ani expanzívnemu predaju vín. Záujemcovia si moje produkty môžu kúpiť u mňa, v niektorých reštauráciách či na vinárskych akciách,“ objasnil.

Pre zákazníkov pripravuje degustácie priamo vo svojej vínnej pivnici, ktorá je súčasťou domu, kde žije. Zúčastnil sa na niekoľkých slovenských výstavách vín, z ktorých si priniesol aj viaceré ocenenia vrátane niekoľkých zlatých medailí.

(jaw)

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  2. Od legendárneho trhoviska po hanbu Bratislavy. Ako sa menilo Trnavské mýto?
  3. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  4. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  5. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  6. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  7. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  2. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  3. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  4. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  5. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 064
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 256
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 5 808
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 905
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 900
  6. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 138
  7. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 439
  8. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 3 356
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 335
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 2 725

Blogy SME

  1. Rudolf Pado: V NAPANTe stovky ton odpadu, ktorý údajne nie je odpadom
  2. Martin Pilnik: Covid-19 je po vakcíne kašlíček a soplíček
  3. Anna Milanová: Variácie na zátišie s kyticou... 2021
  4. Milan Tkáč: 5 znakov toho, že rastiete
  5. Soňa Bulbeck: Committee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice…
  6. Miroslav Sabol: Koniec mobingu a ekonomického šikanovania. Nie sme občania 2 triedy.
  7. Martin Šteinübel: Tisíc odtieňov šedej
  8. Štefan Vidlár: "Dva roky prázdnin"
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 918
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 11 527
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 7 888
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 394
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 629
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 918
  7. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 4 476
  8. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 4 291
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach od pondelka opätovne zaviedla triáž pacientov pri vstupe do areálu. Reaguje tak na aktuálnu epidemickú situáciu.


TASR 3 h

V dnešnej časti sa dozviete aj novinky z klubu FC Nitra, ktorý padá rýchlo ku dnu. Čaká populárny klub znovuzrodenie?


7 h
Momentka zo zápasu Kamenec pod Vtáčnikom - Nováky.

Prehľad výsledkov futbalu v prievidzskom regióne.


a 1 ďalší 17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obeť mala len 27 rokov.


25. sep

Vodič motocykla neprežil náraz do dopravnej značky. Osobné auto, v ktorom boli aj dve deti, sa zrazilo s domiešavačom.


25. sep

O kom je reč v zákulisí?


17 h

Na radnici potvrdili, že záujem developerov evidujú, ale regulujú ho. K anonymu sa zatiaľ nevyjadrujú, podali trestné oznámenie.


26. sep

Blogy SME

  1. Rudolf Pado: V NAPANTe stovky ton odpadu, ktorý údajne nie je odpadom
  2. Martin Pilnik: Covid-19 je po vakcíne kašlíček a soplíček
  3. Anna Milanová: Variácie na zátišie s kyticou... 2021
  4. Milan Tkáč: 5 znakov toho, že rastiete
  5. Soňa Bulbeck: Committee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice…
  6. Miroslav Sabol: Koniec mobingu a ekonomického šikanovania. Nie sme občania 2 triedy.
  7. Martin Šteinübel: Tisíc odtieňov šedej
  8. Štefan Vidlár: "Dva roky prázdnin"
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 918
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 11 527
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 7 888
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 394
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 629
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 918
  7. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 4 476
  8. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 4 291
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu