Pondelok, 21. január, 2019 | Meniny má Vincent

Ľudia sa vracajú k zakáľačkám pre kvalitné výrobky aj zážitky

Ošípané už rodiny doma príliš nechovajú, radšej si ich vykŕmené kupujú.

(Zdroj: TASR)

MALINOVÁ. Ľudia na vidieku, no aj v menších mestách, sa v poslednom období vracajú k tradícii domácich zakáľačiek. Predovšetkým pre kvalitné vlastné výrobky, ale nezanedbateľná je aj nevšedná atmosféra a nezvyčajný zážitok zo zakáľačky, často pre celú rodinu. Je to totiž často rodinná spoločenská udalosť, pri ktorej deti aj dospelí radi pomáhajú. Čistia cesnak, cibuľu, krájajú a melú mäso, kúria pod kotlami či topia masť.

Tvrdí to mäsiar Ján Bolfík z Malinovej, ktorého v tejto obci , ale aj v širokom okolí, považujú za najväčšieho odborníka na zakáľačky a zakáľačkové špeciality.

Dôležité dochucovanie

„Môžem povedať, že situácia sa oproti dávanejšej minulosti, keď u nás skoro v každom dvore kvíkalo prasiatko, už značne zmenila,“ hovorí skúsený mäsiar a pokračuje: „Je málo ľudí, ktorí si doma chovajú vo vlastnom chlieviku ošípané. Zvyčajne na to nemajú čas alebo chuť, hoci v rodinných domoch sú na chov dobré podmienky. Napriek tomu však nechcú o zakáľačku prísť, a tak si vykŕmené svinky kúpia od rôznych chovateľov. Kým pred ešte pár rokmi sme mali v dedine počas sezóny tri - štyri zakáľačky, v súčasnosti je to aj viac ako tridsať. A záujem ďalej rastie.“

Hoci už má zdravotné problémy s rukami a nemôže robiť ťažšie práce pri zakáľačkách, predsa ho ľudia volajú, aby poradil, pomohol dochutiť suroviny na prípravu jaterníc, krvavničiek, žobračej kaše, klobás, alebo tlačenky. Stihol si však vychovať nástupcov, vrátane vlastných, už dospelých synov Janka a Miška.

Jazda na prasiatku

Za najlepšie špeciality, ktoré je možno ochutnať už počas zakáľačky, podľa neho patrí mozoček upražený s cibuľou a vajcom. Ale najmä vie vyrezať najchutnejšie kúsky z mäsa a vnútornosti, ktoré sa varia v kotloch. Tie potom ešte dochutí, nechá namočené v obare, aby nevychladli a boli šťavnaté. A večer, keď už je všetko hotové, mäso je rozporciované, klobásy visia na palici, varí ešte zakáľačkovú polievku z horúceho obaru. Nesmie v nej chýbať čerstvý chren, aj smidky chleba.

Vtedy je čas na rozprávanie zážitkov. Mäsiar Janko ich má veľa. Ale jeden bol snáď najveselší. Najväčším problémom pri zakáľačke, hneď na začiatku býva, ako bez problémov zložiť prasiatko. Je tomu dávnejšie, čo ho zavolali na zakáľačku do susednej dediny. Gazda svinku sám choval, mohla mať už takmer dvesto kíl. Tvrdil, že zviera je pokojné, také vraj ešte nikdy nemal. Mäsiar s ním nebude mať žiadne starosti. Lenže stal sa opak. Ako rozkročený otvoril na chlieviku dvierka, prasa vyštartovalo, zobralo na chrbát gazdu a rozbehlo sa po dvore.

„Gazdova neplánovaná jazda chrbtom k hlave prasiatka, sa našťastie skončila bez úrazu. A dobre dopadla aj zakáľačka. Len sme sa po celý deň všetci smiali na tom, ako domáci pán rajtoval na svini," uzavrel Bolfík.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  2. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  6. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  8. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  9. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  10. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  1. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  2. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  3. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  6. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  7. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  8. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  9. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  10. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 18 327
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 14 619
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 855
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 248
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 7 887
  6. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 5 542
  7. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 5 396
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu? 5 333
  9. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 3 618
  10. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod 2 429

Hlavné správy z MY Horná Nitra

Bánovce nad Bebravou prišli o svoju pôrodnicu

Fungovanie pôrodnice pozastavili už v lete minulého roka, Agel opäť tvrdí, že do septembra. Potom sa rozhodne ako ďalej. Budúce mamičky musia kvôli pôrodom cestovať.

Zbabraná prvá tretina znamenala koniec

Hralo sa play-off hokejovej ligy.

Handlová sa rozbieha, napínavý zápas Prievidze

Hralo sa ďalšie kolo basketbalovej ligy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Rodine zo Sučian pri Martine sa pod ťarchou snehu zrútil dom

Schátraná strecha už viac nevydržala.

Ako vyzerala obec Čachtice a Čachtický hrad v minulosti?

Čachtický hrad vlani navštívilo vyše 60-tisíc turistov. Pozrite sa, ako vyzeral v minulom storočí.

Vybrali SME

Už ste čítali?