Nedeľa, 19. september, 2021 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Ľudia sa vracajú k zakáľačkám pre kvalitné výrobky aj zážitky

Ošípané už rodiny doma príliš nechovajú, radšej si ich vykŕmené kupujú.

(Zdroj: TASR)

MALINOVÁ. Ľudia na vidieku, no aj v menších mestách, sa v poslednom období vracajú k tradícii domácich zakáľačiek. Predovšetkým pre kvalitné vlastné výrobky, ale nezanedbateľná je aj nevšedná atmosféra a nezvyčajný zážitok zo zakáľačky, často pre celú rodinu. Je to totiž často rodinná spoločenská udalosť, pri ktorej deti aj dospelí radi pomáhajú. Čistia cesnak, cibuľu, krájajú a melú mäso, kúria pod kotlami či topia masť.

Tvrdí to mäsiar Ján Bolfík z Malinovej, ktorého v tejto obci , ale aj v širokom okolí, považujú za najväčšieho odborníka na zakáľačky a zakáľačkové špeciality.

Dôležité dochucovanie

„Môžem povedať, že situácia sa oproti dávanejšej minulosti, keď u nás skoro v každom dvore kvíkalo prasiatko, už značne zmenila,“ hovorí skúsený mäsiar a pokračuje: „Je málo ľudí, ktorí si doma chovajú vo vlastnom chlieviku ošípané. Zvyčajne na to nemajú čas alebo chuť, hoci v rodinných domoch sú na chov dobré podmienky. Napriek tomu však nechcú o zakáľačku prísť, a tak si vykŕmené svinky kúpia od rôznych chovateľov. Kým pred ešte pár rokmi sme mali v dedine počas sezóny tri - štyri zakáľačky, v súčasnosti je to aj viac ako tridsať. A záujem ďalej rastie.“

Hoci už má zdravotné problémy s rukami a nemôže robiť ťažšie práce pri zakáľačkách, predsa ho ľudia volajú, aby poradil, pomohol dochutiť suroviny na prípravu jaterníc, krvavničiek, žobračej kaše, klobás, alebo tlačenky. Stihol si však vychovať nástupcov, vrátane vlastných, už dospelých synov Janka a Miška.

Jazda na prasiatku

Za najlepšie špeciality, ktoré je možno ochutnať už počas zakáľačky, podľa neho patrí mozoček upražený s cibuľou a vajcom. Ale najmä vie vyrezať najchutnejšie kúsky z mäsa a vnútornosti, ktoré sa varia v kotloch. Tie potom ešte dochutí, nechá namočené v obare, aby nevychladli a boli šťavnaté. A večer, keď už je všetko hotové, mäso je rozporciované, klobásy visia na palici, varí ešte zakáľačkovú polievku z horúceho obaru. Nesmie v nej chýbať čerstvý chren, aj smidky chleba.

Vtedy je čas na rozprávanie zážitkov. Mäsiar Janko ich má veľa. Ale jeden bol snáď najveselší. Najväčším problémom pri zakáľačke, hneď na začiatku býva, ako bez problémov zložiť prasiatko. Je tomu dávnejšie, čo ho zavolali na zakáľačku do susednej dediny. Gazda svinku sám choval, mohla mať už takmer dvesto kíl. Tvrdil, že zviera je pokojné, také vraj ešte nikdy nemal. Mäsiar s ním nebude mať žiadne starosti. Lenže stal sa opak. Ako rozkročený otvoril na chlieviku dvierka, prasa vyštartovalo, zobralo na chrbát gazdu a rozbehlo sa po dvore.

„Gazdova neplánovaná jazda chrbtom k hlave prasiatka, sa našťastie skončila bez úrazu. A dobre dopadla aj zakáľačka. Len sme sa po celý deň všetci smiali na tom, ako domáci pán rajtoval na svini," uzavrel Bolfík.

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  4. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  5. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  8. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  9. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  10. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 524
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 727
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 5 941
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 298
  5. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 935
  6. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 2 870
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 865
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 327
  9. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 1 941
  10. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 817

Blogy SME

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Festivalu folklóru, tradičných remesiel a regionálnych chutí patrila sobota v Nitrianskom Pravne v okrese Prievidza.


TASR 9 h
Ilustračné foto.

Mestský bytový podnik (MsBP) Handlová kontroluje výťahy v bytových domoch vo svojej správe každý týždeň. Prehliadky a skúšky zabezpečujú odborníci v dlhšom časovom odstupe.


TASR 22 h
Ilustračné foto.

Počas jesene by v Prievidzi mali pokračovať s opravami vybraných miestnych komunikácií a chodníkov.


SITA 17. sep

Vinohradnícka ulica v Prievidzi otvorením zdravotníckej školy ožila. V danej lokalite však chýba parkovisko. Autá odstavené na ceste neraz dostali papuče.


17. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obchody si môžu vybrať režim.


14 h

Ako informoval portál Noviny.sk, osobné auto vletelo pod kamión, ktorý stál v odstavnom pruhu.


SITA 15 h

Dievča je vo vážnom stave.


15 h

Počas tretej etapy cyklistických pretekov Okolo Slovenska sa cyklisti prehnali regiónom Kysúc.


13 h

Blogy SME

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu