Sobota, 26. september, 2020 | Meniny má EditaKrížovkyKrížovky

Ľudia sa vracajú k zakáľačkám pre kvalitné výrobky aj zážitky

Ošípané už rodiny doma príliš nechovajú, radšej si ich vykŕmené kupujú.

(Zdroj: TASR)

MALINOVÁ. Ľudia na vidieku, no aj v menších mestách, sa v poslednom období vracajú k tradícii domácich zakáľačiek. Predovšetkým pre kvalitné vlastné výrobky, ale nezanedbateľná je aj nevšedná atmosféra a nezvyčajný zážitok zo zakáľačky, často pre celú rodinu. Je to totiž často rodinná spoločenská udalosť, pri ktorej deti aj dospelí radi pomáhajú. Čistia cesnak, cibuľu, krájajú a melú mäso, kúria pod kotlami či topia masť.

Tvrdí to mäsiar Ján Bolfík z Malinovej, ktorého v tejto obci , ale aj v širokom okolí, považujú za najväčšieho odborníka na zakáľačky a zakáľačkové špeciality.

Dôležité dochucovanie

„Môžem povedať, že situácia sa oproti dávanejšej minulosti, keď u nás skoro v každom dvore kvíkalo prasiatko, už značne zmenila,“ hovorí skúsený mäsiar a pokračuje: „Je málo ľudí, ktorí si doma chovajú vo vlastnom chlieviku ošípané. Zvyčajne na to nemajú čas alebo chuť, hoci v rodinných domoch sú na chov dobré podmienky. Napriek tomu však nechcú o zakáľačku prísť, a tak si vykŕmené svinky kúpia od rôznych chovateľov. Kým pred ešte pár rokmi sme mali v dedine počas sezóny tri - štyri zakáľačky, v súčasnosti je to aj viac ako tridsať. A záujem ďalej rastie.“

Hoci už má zdravotné problémy s rukami a nemôže robiť ťažšie práce pri zakáľačkách, predsa ho ľudia volajú, aby poradil, pomohol dochutiť suroviny na prípravu jaterníc, krvavničiek, žobračej kaše, klobás, alebo tlačenky. Stihol si však vychovať nástupcov, vrátane vlastných, už dospelých synov Janka a Miška.

Jazda na prasiatku

Za najlepšie špeciality, ktoré je možno ochutnať už počas zakáľačky, podľa neho patrí mozoček upražený s cibuľou a vajcom. Ale najmä vie vyrezať najchutnejšie kúsky z mäsa a vnútornosti, ktoré sa varia v kotloch. Tie potom ešte dochutí, nechá namočené v obare, aby nevychladli a boli šťavnaté. A večer, keď už je všetko hotové, mäso je rozporciované, klobásy visia na palici, varí ešte zakáľačkovú polievku z horúceho obaru. Nesmie v nej chýbať čerstvý chren, aj smidky chleba.

Vtedy je čas na rozprávanie zážitkov. Mäsiar Janko ich má veľa. Ale jeden bol snáď najveselší. Najväčším problémom pri zakáľačke, hneď na začiatku býva, ako bez problémov zložiť prasiatko. Je tomu dávnejšie, čo ho zavolali na zakáľačku do susednej dediny. Gazda svinku sám choval, mohla mať už takmer dvesto kíl. Tvrdil, že zviera je pokojné, také vraj ešte nikdy nemal. Mäsiar s ním nebude mať žiadne starosti. Lenže stal sa opak. Ako rozkročený otvoril na chlieviku dvierka, prasa vyštartovalo, zobralo na chrbát gazdu a rozbehlo sa po dvore.

„Gazdova neplánovaná jazda chrbtom k hlave prasiatka, sa našťastie skončila bez úrazu. A dobre dopadla aj zakáľačka. Len sme sa po celý deň všetci smiali na tom, ako domáci pán rajtoval na svini," uzavrel Bolfík.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test)
  2. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  3. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  4. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  5. Regionálne poklady nájdete aj v Kauflande
  6. Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec
  7. Týchto 5 nehôd v domácnosti vás presvedčí - poistenie sa oplatí
  8. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  9. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test)
  2. Mobilný zdvihák pre pacienta
  3. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  4. Otázky zo zubárskeho kresla: Zubné implantáty
  5. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  6. Únava, Stres ? Nízke libido ? Riešenie je jednoduché!
  7. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  8. Obľúbená značka YES! sa rozrastá o nové proteínové tyčinky
  9. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  10. Štyri znaky nesprávneho zateplenia a ako sa im vyhnúť
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 25 201
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 139
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 15 260
  4. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy 12 201
  5. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 10 385
  6. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 888
  7. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 9 876
  8. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 9 457
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 288
  10. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali 7 550
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Bojnická samospráva požiada štát o návratnú finančnú výpomoc

Mesto Bojnice požiada Ministerstvo financií SR o návratnú finančnú výpomoc v súvislosti s výpadkom príjmov z podielovej dane pre pandémiu nového koronavírusu.

Ilustračná fotografia.

Výstraha pre Hornú Nitru platí až do 18. hodiny

Intenzívny dážď zvyšuje riziko výskytu povodní.

ilustračná foto
Počty nakazených neustále stúpajú

Za piatok pribudlo rekordných 552 prípadov pozitívnych na Covid-19

Štvrtkový rekord bol prekonaný o viac ako sto prípadov. V pondelok bude o opatreniach rozhodovať vláda.

ilustračná foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na políciu volali desiatky ľudí kvôli konfliktu v Plaveckom Štvrtku

Situácia sa opakuje často. Pozrite si video zo zásahu.

Okres Banská Bystrica je už na mape oranžový, Brezno je na tom lepšie

Situácia v okrese Banská Bystrica sa zhoršila, okres je už zaradený na mape ako stredne rizikový.

Už ste čítali?