Nedeľa, 20. október, 2019 | Meniny má Vendelín

Samuel Chlpek chce zmeniť zaužívané stereotypy pitia kávy

Študent prievidzskej školy zvíťazil v baristickej súťaži v Nitre nad profesionálmi.

Samuel Chlpek.Samuel Chlpek.(Zdroj: ARCHÍV SCH)

BOJNICE. Má osemnásť rokov, ale už veľmi dobre vie, čomu sa chce v živote naplno venovať. Možno to ešte celkom netušil, keď išiel študovať na Hotelovú akadémiu v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Prievidzi, no postupne sa jeho záujem vyprofiloval.

Chce byť barmanom a baristom, to znamená, že bude pripravovať miešané nápoje, ale aj kávu, na ktorú sa chce osobitne špecializovať. V jeho prípade totiž nejde o jednoduché zaliatie kávy horúcou vodou, ale o skutočné majstrovstvo či dokonca umenie.

Obsluhoval odmalička

Samuel má na internete blog. Píše na ňom o káve, o všetkom, čo zažije na rôznych súťažiach, stážach, o stretnutiach s uznávanými barmanmi a baristami.

„Na základe toho, čo píšem, sa mi ozval Ľuboš Rácz z Nitry, majiteľ jedného z najlepších barov na Slovensku. Navrhol mi, aby som si to u nich vyskúšal za barom,“ hovorí o prvých skúsenostiach s barmanstvom Samuel.

Nezačal však okamžite pripravovať nápoje, najskôr umýval poháre, dopĺňal suroviny, no hlavne sledoval, čo sa okolo neho deje.

„Vo voľnom čase ma majiteľ baru učil, ako správne držať šejker, ako nalievať suroviny, jednoducho všetko, čo by mal dobrý barman ovládať. Ale hlavne ma naučil, že barman má byť skromný a svoju prácu robiť čo najlepšie,“ vysvetlil Samuel.

Obsluhovanie ho bavilo už od malička. Starej mame dokonca zalieval kávu, pretože to vraj vedel veľmi dobre. Lahodný tmavý mok mu však absolútne učaroval až v nitrianskom bare, kde sa stretol s baristom Kristiánom. Jeho rozprávanie ho zaujalo.

Podľa Samuela „to bol prvý impulz, aby som sa venoval príprave kávy.“

samo2_r6306.jpg

Na súťaži v Nitre vyhral Samuel (v strede) medzi profesionálmi. Foto: ARCHÍV SCH

Nie je káva ako káva

Dnes už je Samuel odborník na kávu. Tvrdí, že Slováci majú isté zaužívané stereotypy pitia kávy. Veľmi nepresné je tiež samotné pomenovanie káv u nás.

,,Príkladom môže byť turecká káva. U nás je to vriacou vodou zaliata pomletá káva. Skutočná turecká káva sa v arabských krajinách pripravuje v džezve (vo svete volanej aj cezve alebo ibrik), do ktorej sa nasype čerstvá na jemno pomletá káva, trocha cukru a zaleje sa studenou vodou. Džezva sa postaví na otvorený oheň. Keď káva začne peniť, džezva sa odstaví mimo oheň. Tento postup sa opakuje ešte dva krát. V autentickom rituáli sa dokonca používa miesto otvoreného ohňa rozpálený piesok alebo horúci popol. Táto káva sa veľmi často korení mletým kardamónom,“ priblížil Samuel.

Aj v domácich podmienkach sa podľa neho dá pripraviť kvalitné espresso či alternatívne druhy kávy.

„V rámci alternatívnych metód urobím cez filter väčšie množstvo kávy. Zároveň sa môžem venovať jej profilu, pohrám sa s teplotou a množstvom vody, čím môžem vytvoriť ovocné, čokoládové či iné chuťové tóny. Takýto druh kávy má väčšiu aciditu (kyslosť) a tá sa dá cítiť v zadných častiach jazyka. Možností je však oveľa viac,“ hovorí Samuel.

Samozrejme, rôzne príchute nie sú neobmedzené. Najčastejšie ide o broskyňovú, citrusovú, v chuti sa dá dobre rozoznať aj kakao.

Porazil profesionálov

Samuel príliš nevyhľadáva barmanské súťaže v príprave miešaných nápojov, ani baristické, ktoré sú venované káve. Niekoľko ich však absolvoval. Intenzívne sa nedávno pripravoval na celoslovenskú súťaž Prievidzský rytier čiernej dámy. Žiaľ, chyba ho stála výborné umiestnenie, pravdepodobne prvenstvo. Bol sklamaný, preto sa rozhodol, že musí absolvovať inú súťaž. Na nej chcel dokázať nielen sebe, ale aj učiteľke Anne Králikovej, ktorá sa mu venuje, že je v príprave kávy dobrý.

Prihlásil na Festival kávy a čokolády do Nitry. Mal mimoriadne tvrdú konkurenciu, pretože takmer všetci jeho súperi boli profesionáli, ktorí pracujú za barom.

„Mal som trému, obavy, ako dopadnem. Dostal som však radu, aby som kávu robil tak, ako ju robím doma. Dodržal som to a dostal som sa do semifinále a nakoniec aj do trojčlenného finále. V ňom som vyhral,“ prezradil mladý barista, pre ktorého to bolo doteraz najväčšie víťazstvo, pretože porazil profesionálov.

Pre študenta nie je jednoduché sa zdokonaľovať v barmanstve či baristike. Potrebuje peniaze na nákup surovín, aj preto popri škole pracuje.

„V súčasnosti robím cez víkendy alebo po vyučovaní v jednej prievidzskej kaviarni. Jej majiteľka mi dáva voľnú ruku, môžem využiť svoje nápady a fantáziu,“ pochvaľuje si Samuel.

Tvrdí, že v našom regióne máme niekoľko kvalitných podnikov, no skutočne špičkové sú na Slovensku skôr v Bratislave, Nitre, Prešove alebo Žiline.

„Čašníci môžu veľa urobiť pre to, aby sa aj u nás zvýšila kultúra pitia kávy. Dá sa to robiť elegantne, nenásilne. Keď si zákazník objedná nejakú klasickú kávu, snažím sa mu odporučiť lepšiu, špeciálnu, niečím výnimočnú. Možno bude o niečo drahšia, ale určite ponúkne iný zážitok,“ myslí si Samuel.

samo_r6297.jpg

Samuel (druhý zľava) na jednom z workshopov. Foto: ARCHÍV SCH

Tancuje vo Vtáčniku

V Hotelovej akadémii je Samuel v štvrtom ročníku, čaká ho ešte piaty. Je vďačný za všetko, čo mu škola dáva. Oceňuje, že sa stretol s Kvetoslavou Ďurčovou, ktorá ho pripravuje v oblasti barmanstva, Anna Králiková ho zas zasväcuje do tajov kávy.

Napriek tomu sa aj sám zaujíma o nové trendy v barmanste a baristike, chodí na stáže, stretáva sa s poprednými odborníkmi z týchto oblastí. Kedysi neuvažoval, že by po strednej škole pokračoval aj v ďalšom štúdiu. Dnes už ale myslí na vysokú školu. Možno v Česku, kde by popri štúdiu pracoval aj v dobrom podniku v Prahe alebo Brne, čo by mu opäť dalo nové skúsenosti a prax.

„Moje budúce povolanie sa mi stalo koníčkom. Okrem toho sa však venujem aj folklóru, tancujem vo Vtáčniku,“ povedal Samuel a doplnil „Myslím si dokonca, že aj to mi pomáha pri tvorbe drinkov, pretože mám isté umelecké cítenie.“

Samuel Chlpek túži raz pracovať v kvalitnom podniku. Pokiaľ by to bol navyše jeho podnik, splnil by sa mu sen.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  2. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  3. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  4. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  5. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  6. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Pripojte sa na nový internet už aj v oblasti Gemera a Novohradu
  2. Na Kysuciach budete môcť surfovať na internete rýchlejšie
  3. Na Orave dobre aj s novým optickým internetom
  4. Aj do Liptovského Mikuláša dorazí nová optická sieť
  5. Najnovšia ponuka optického internetu na Spiši
  6. V oblasti Prešova budete môcť využiť nový optický internet
  7. V okolí Levíc budete mať možnosť využiť nový, rýchly internet
  8. Moderný a spoľahlivý internet aj na Hornom Zemplíne
  9. Surfujte na novej optickej sieti aj na Dolnom Zemplíne
  10. Už aj v Košiciach sa pripojíte do modernej optickej siete
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 15 217
  2. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 14 371
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 13 928
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 8 344
  5. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 930
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 821
  7. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 7 578
  8. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 7 492
  9. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 7 374
  10. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 6 428

Hlavné správy z SME | MY Prievidza - aktuálne správy

Zelené oči opäť podporia zeleň

V roku 2019 sa o finančnú podporu kraja na ekologicky ladené projekty uchádzalo sedemdesiatdva žiadateľov. Župa podporí päťdesiatdeväť z nich v celkovej výške takmer 80-tisíc eur.

Sedenie stromčekov v ZŠ Mládežnícka Púchov počas ekoštrajku.

Vodiči pozor! Cez víkend pri Trenčíne úplne uzatvoria diaľnicu D1

Dopravu dočasne presmerujú z diaľnice cez Trenčín a Trenčiansku Teplú.

Ilustračné foto.

Prechádzka mestom so sprievodcom bude o Vojtechovi Zamarovskom

Sobotná prechádzka mestom Trenčín so sprievodcom bude venovaná spisovateľovi a prekladateľovi Vojtechovi Zamarovskému.

Bojnická zoo sa lúči s Kiranom, odcestuje do inej krajiny

Medzi návštevníkmi i zamestnancami zoo obľúbený orangutan bornejský dosiahol pohlavnú dospelosť, preto odcestuje z Bojníc do inej krajiny, kde by si mal založiť svoju rodinu.

Kiran ako mláďa.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ

FOTO: Mladík unikal polícii, autom zrazil troch ľudí

Auto letelo niekoľko metrov a narazilo do ľudí, ktorí stáli na chodníku.

Vážna nehoda na obchvate, motocyklista bol v bezvedomí

Dnes dopoludnia sa na severnom obchvate stala vážna nehoda s účasťou motocyklistu.

Ďalšia zrazená chodkyňa na priechode v Nitre. Vodič opäť ušiel

V priebehu niekoľkých dní ide už o tretí prípad. Ak máte bližšie informácie, kontaktujte políciu.

Vybrali SME

Už ste čítali?