PRIEVIDZA. Stredná odborná škola obchodu a služieb v Prievidzi zorganizovala v spolupráci s mestom Prievidza a odborným garantom Školou baristu druhý ročník baristickej súťaže žiakov stredných odborných škôl pod názvom Prievidzský rytier čiernej dámy.
Ukázali talent aj fantáziu
„Kávové variácie a kultúru pitia kávy absolvovali súťažiaci z celého Slovenska,“ povedala hlavná organizátorka podujatia, učiteľka odborných predmetov v hotelovej akadémii Anna Králiková.
Pokračovala, že „v miestnosti s lákavou arómou sa prezentovali svojimi zručnosťami, talentom a fantáziou. Jednoducho vydali zo seba to najlepšie, vycítili estetický moment a schopnosť objavovať nevšednosť v každodennosti. Práve tieto pravidlá vždy platia v baristickom umení.“
Pod prísnym dohľadom technických a chuťových komisárov súťažiaci pripravovali podľa stanovených kritérií v časovom limite pätnásť minút štyri rovnaké espressá a štyri rovnaké cappuccina. Tretí nápoj bol ľubovoľný a práve ten dával priestor vytvoriť niečo osobné, originálne či už chuťou, vôňou, vzhľadom, technikou prípravy alebo servisom.
Musia myslieť na detaily
Komisári hodnotili chuťovú kvalitu pripravených nápojov, vyváženosť chuti, harmóniu, horkosť a arómu, slovnú prezentáciu, charakter nápoja, celkový vizuálny dojem, použitie správnych šálok a doplnkov, teplotu nápoja, použité prísady pri príprave voľného nápoja či osobné poňatie kreatívneho nápoja.
Po technickej stránke sa hodnotí technika baristu pri práci s kávovarom, s mlynčekom (mletie, dávkovanie, utlačenie kávy), čistota a hygiena na pracovisku, správne extrahovanie kávy, spôsob, akým barista speňuje mlieko. V neposlednom rade je hodnotené baristove majstrovstvo, znalosti o káve, kreativita, vzťah k obecenstvu, moderátorovi, rozhodcom a pozornosť venovaná detailom.
Každý návštevník, ktorý zavítal do domu kultúry, mal možnosť nevšednej prezentácie nielen na javisku, ale aj vo vstupnej časti, ktorú tematicky zdobili prezentácie a predmety úzko súvisiace s kávou, jej pestovaním, zberom, pražením, servisom ale zároveň vnímať vôňu a vychutnať si rôzne druhy ponúkaných káv. Podujatie nebolo organizované len pre študentov či odborníkov z gastronómie, ale aj pre laickú verejnosť, ktorá mala možnosť získať iný pohľad na kultúru pitia kávy.
Autor: Kvetoslava Ďurčová