Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Baristi zabojovali v Prievidzi o srdce čiernej dámy

Súťažiaci pripravovali po štyri rovnaké espressá a cappuccina, tretí nápoj bol ľubovoľný.

Katarína Ďurejeová reprezentovala prievidzskú hotelovú akadémiu.Katarína Ďurejeová reprezentovala prievidzskú hotelovú akadémiu. (Zdroj: KRISTÍNA PAVELKOVÁ)

PRIEVIDZA. Stredná odborná škola obchodu a služieb v Prievidzi zorganizovala v spolupráci s mestom Prievidza a odborným garantom Školou baristu druhý ročník baristickej súťaže žiakov stredných odborných škôl pod názvom Prievidzský rytier čiernej dámy.

Ukázali talent aj fantáziu

„Kávové variácie a kultúru pitia kávy absolvovali súťažiaci z celého Slovenska,“ povedala hlavná organizátorka podujatia, učiteľka odborných predmetov v hotelovej akadémii Anna Králiková.

Pokračovala, že „v miestnosti s lákavou arómou sa prezentovali svojimi zručnosťami, talentom a fantáziou. Jednoducho vydali zo seba to najlepšie, vycítili estetický moment a schopnosť objavovať nevšednosť v každodennosti. Práve tieto pravidlá vždy platia v baristickom umení.“

Pod prísnym dohľadom technických a chuťových komisárov súťažiaci pripravovali podľa stanovených kritérií v časovom limite pätnásť minút štyri rovnaké espressá a štyri rovnaké cappuccina. Tretí nápoj bol ľubovoľný a práve ten dával priestor vytvoriť niečo osobné, originálne či už chuťou, vôňou, vzhľadom, technikou prípravy alebo servisom.

Musia myslieť na detaily

Komisári hodnotili chuťovú kvalitu pripravených nápojov, vyváženosť chuti, harmóniu, horkosť a arómu, slovnú prezentáciu, charakter nápoja, celkový vizuálny dojem, použitie správnych šálok a doplnkov, teplotu nápoja, použité prísady pri príprave voľného nápoja či osobné poňatie kreatívneho nápoja.

Po technickej stránke sa hodnotí technika baristu pri práci s kávovarom, s mlynčekom (mletie, dávkovanie, utlačenie kávy), čistota a hygiena na pracovisku, správne extrahovanie kávy, spôsob, akým barista speňuje mlieko. V neposlednom rade je hodnotené baristove majstrovstvo, znalosti o káve, kreativita, vzťah k obecenstvu, moderátorovi, rozhodcom a pozornosť venovaná detailom.

Každý návštevník, ktorý zavítal do domu kultúry, mal možnosť nevšednej prezentácie nielen na javisku, ale aj vo vstupnej časti, ktorú tematicky zdobili prezentácie a predmety úzko súvisiace s kávou, jej pestovaním, zberom, pražením, servisom ale zároveň vnímať vôňu a vychutnať si rôzne druhy ponúkaných káv. Podujatie nebolo organizované len pre študentov či odborníkov z gastronómie, ale aj pre laickú verejnosť, ktorá mala možnosť získať iný pohľad na kultúru pitia kávy.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 503
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 366
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 13 064
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 437
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 283
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 820
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 901
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 802
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 712
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 830
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Na pokračovanie Vážskej cyklomagistrály chce krajská samospráva využiť eurofondy

Trenčiansky samosprávny kraj plánuje v tomto roku vybudovať štvrtý z ôsmich úsekov Vážskej cyklomagistrály.

Pribudlo vyše sto úmrtí

Vo štvrtok potvrdili 2 729 pozitívne testovaných osôb na koronavírus, v Trenčianskom kraji 275.

Stredisko pietnych služieb v Prievidzi zaznamenalo nárast úmrtí pre pandémiu

Správa cintorínov má k dispozícii dom smútku po kompletnej rekonštrukcii na mestskom cintoríne s dvoma chladiacimi boxmi s kapacitou 14 tiel.

Ilustračné foto.

V nemocnici zaviedli objednávkový systém na testovanie

V decembri handlovskí zdravotníci uskutočnili takmer 5 500 sterov.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Polícia sa k sankciám za porušenie lockdownu v Nitre nevyjadruje

Kto nemá potrebné doklady, otočia ho a nevpustia do mesta.

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Majiteľ pohrebníctva: Nárast úmrtí je taký veľký, aký si za 20 rokov praxe nepamätám

Ivan Fontáni, majiteľ pohrebných služieb Silencia v Martine potvrdil, že úmrtnosť za november a december vzrástla oproti minulému roku o 70%. Nie všetci sú však „covidoví zosnulí“. Chladiace boxy si musia prenajímať v okolitých obciach.

Už ste čítali?