Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Baristi zabojovali v Prievidzi o srdce čiernej dámy

Súťažiaci pripravovali po štyri rovnaké espressá a cappuccina, tretí nápoj bol ľubovoľný.

Katarína Ďurejeová reprezentovala prievidzskú hotelovú akadémiu.Katarína Ďurejeová reprezentovala prievidzskú hotelovú akadémiu. (Zdroj: KRISTÍNA PAVELKOVÁ)

PRIEVIDZA. Stredná odborná škola obchodu a služieb v Prievidzi zorganizovala v spolupráci s mestom Prievidza a odborným garantom Školou baristu druhý ročník baristickej súťaže žiakov stredných odborných škôl pod názvom Prievidzský rytier čiernej dámy.

Ukázali talent aj fantáziu

„Kávové variácie a kultúru pitia kávy absolvovali súťažiaci z celého Slovenska,“ povedala hlavná organizátorka podujatia, učiteľka odborných predmetov v hotelovej akadémii Anna Králiková.

Pokračovala, že „v miestnosti s lákavou arómou sa prezentovali svojimi zručnosťami, talentom a fantáziou. Jednoducho vydali zo seba to najlepšie, vycítili estetický moment a schopnosť objavovať nevšednosť v každodennosti. Práve tieto pravidlá vždy platia v baristickom umení.“

Pod prísnym dohľadom technických a chuťových komisárov súťažiaci pripravovali podľa stanovených kritérií v časovom limite pätnásť minút štyri rovnaké espressá a štyri rovnaké cappuccina. Tretí nápoj bol ľubovoľný a práve ten dával priestor vytvoriť niečo osobné, originálne či už chuťou, vôňou, vzhľadom, technikou prípravy alebo servisom.

Musia myslieť na detaily

Komisári hodnotili chuťovú kvalitu pripravených nápojov, vyváženosť chuti, harmóniu, horkosť a arómu, slovnú prezentáciu, charakter nápoja, celkový vizuálny dojem, použitie správnych šálok a doplnkov, teplotu nápoja, použité prísady pri príprave voľného nápoja či osobné poňatie kreatívneho nápoja.

Po technickej stránke sa hodnotí technika baristu pri práci s kávovarom, s mlynčekom (mletie, dávkovanie, utlačenie kávy), čistota a hygiena na pracovisku, správne extrahovanie kávy, spôsob, akým barista speňuje mlieko. V neposlednom rade je hodnotené baristove majstrovstvo, znalosti o káve, kreativita, vzťah k obecenstvu, moderátorovi, rozhodcom a pozornosť venovaná detailom.

Každý návštevník, ktorý zavítal do domu kultúry, mal možnosť nevšednej prezentácie nielen na javisku, ale aj vo vstupnej časti, ktorú tematicky zdobili prezentácie a predmety úzko súvisiace s kávou, jej pestovaním, zberom, pražením, servisom ale zároveň vnímať vôňu a vychutnať si rôzne druhy ponúkaných káv. Podujatie nebolo organizované len pre študentov či odborníkov z gastronómie, ale aj pre laickú verejnosť, ktorá mala možnosť získať iný pohľad na kultúru pitia kávy.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Po Slovensku na motorke
  2. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  3. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  4. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Behind every successful business lies a set of skilled people
  7. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  8. Ako sa mení dynamika firiem?
  9. Hudbou proti holorubom.
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 20 194
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 525
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 416
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 752
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 654
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 295
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 314
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 307
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 599
  10. Slovensko v operácii Barbarossa 4 340
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Pozrite si MY športujeme.


3 h
ilustračná foto

Napriek letnému mesiacu hlásia meteorológovia výstrahu pred prízemným mrazom aj v Trenčianskom kraji.


19 h

Obyvatelia baníckeho mesta ročne vyprodukovali niekoľko tisícok ton odpadu, ktoré putovali na tamojšiu skládku.


11. jún

Osoba na 15 metrov štvorcových už nie je limitom pre prevádzky v zelených a žltých okresoch.


TASR 14. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Bol by to prvý prípad na Slovensku, kedy medveď zabil človeka.


19 h

Jozef Morgoš taký úspech nečakal.


14. jún

Polícia považuje križovatku za neuralgický bod. Župan nepodpísal kolaudačné rozhodnutie.


14. jún

Sprievodný program má trvať štyri hodiny. Ľudia si budú môcť vlastnoručne vyrobiť odznak s logom.


13. jún

Už ste čítali?