PRIEVIDZA. Žatvu, ktorá sa tento rok začala nezvyčajne skoro, pribrzdilo nepriaznivé počasie. Poľnohospodári preto najväčšie straty očakávajú na nepokosenej repke olejnej a jačmeni.
Na druhej strane dážď výrazne prospieva v tomto období kukurici a cukrovej repe.
Pršalo takmer denne
Pestovatelia na hornej Nitre registrujú zrážky takmer denne už od 7. júla, čo je celý mesiac.
„Niekedy len trochu spŕchlo, no boli aj dni, keď spadlo od 20 do 35 milimetrov zrážok,“ povedal riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Prievidzi Jozef Fabian.
Keď sme sa s ním rozprávali asi pred mesiacom a žatva v regióne sa vyvíjala veľmi dobre, hovoril, že úroda by mohla byť nadpriemerná. Upozorňoval však, že počasie je nevyspytateľné a všetky prognózy môže zrušiť. Jeho slová sa naplnili.
„Roľník je povestný tým, že o úrode hovorí najradšej až vtedy, keď je pod strechou a predaná,“ zdôraznil Fabian.
V okrese Prievidza bolo ešte minulý týždeň na poliach 15 až 20 percent ozimnej repky.
„Ozimný jačmeň podľa nášho monitoringu je zobratý z celkovej plochy 838 hektárov. Dosiahli sme 5,61 tony obilia na hektár,“ priblížil Fabian.
Pokosiť v regióne zostáva 15 až 20 percent jarného jačmeňa, celé výmery raže, ovsa a triticale. Pšenice ostalo poľnohospodárom na koreni takmer na štyridsiatich percentách výmery.
Krmovinám sa darí
Veľké množstvo zrážok sa podľa Fabiana najvýraznejšie prejaví hlavne pri potravinárskej pšenici a sladovníckej kvalite jačmeňa.
„Predpokladáme, že tento jačmeň ostane v rámci kŕmnych fondov jednotlivých pestovateľov. Dážď nepriaznivo vplýva aj na osivárske plochy, kde sa tiež jednotlivé parametre zrna zhoršujú,“ povedal.
Na druhej strane zrážky poľnohospodárom neprekážajú pri iných plodinách. Priaznivo pôsobia na porasty kukurice, cukrovej repy a krmovín. Podľa Fabiana je to dobrý základ pre krmovinovú základňu roľníkov.
„Vytvára to tiež optimizmus pri speňažovaní cukrovej repy,“ dodal Fabian.
Hraboše na poliach
Poľnohospodári na juhu Slovenska zaznamenali zvýšený výskyt hrabošov.
„Zaregistrovali sme ich aj v okrese Prievidza, ale ich množstvo nedosiahlo prah škodlivosti. Je to vďaka väčšiemu výskytu predátorov, ako aj zrážkovej činnosti,“ objasnil riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Prievidzi Jozef Fabian.
(mak)