PRIEVIDZA/HANDLOVÁ. „Napriek pretrvávajúcej, pre školy nepriaznivej finančnej situácii, si školské stravovanie zachováva dlhodobo svoj relatívne dobrý štandard. Čistota a hygienická úroveň zariadení školského stravovania je adekvátna, avšak pretrvávajú nedostatky spojené s nedostatočnou údržbou budov a s tým súvisiacimi stavebno-technickými problémami, s opotrebovaním kuchynského a jedálenského riadu, so zastaraným technickým vybavením a podobne. Možno konštatovať, že školské stravovanie, napriek viacerým nedostatkom hlavne v materiálno-technickom zabezpečení, plní poslanie garanta racionálnej výživy detí a mládeže,“ takýto je záver jednej z posledných veľkých kontrol Úradu verejného zdravotníctva SR v školských jedálňach po celom Slovensku.
Dobrú kvalitu školských jedální oceňujú aj samotní žiaci v prievidzských a handlovských školách, pretože väčšina z nich ich služby využíva.
Ceny určujú mestá
Prievidza má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti sedemnásť školských jedální.
„Podľa štatistiky odboru školstva je priemerný počet stravujúcich 62 percent z celkového počtu žiakov,“ informoval hovorca Prievidze Michal Ďureje.
Záujem o obedy je aj v školských jedálňach v Handlovej. V tomto baníckom meste sú tri pri základných školách a dve pri materskej škole, pričom v škôlke sú aj dve výdajne jedál.
Desiatu ponúka žiakom v Handlovej jedáleň pri ZŠ na Školskej ulici. Žiaci na prvom stupni si za ňu doplácajú 35 centov, na druhom stupni je to o päť centov viac.
V Prievidzi pripravujú desiaty v jedálňach pri všetkých základných školách okrem ZŠ na Rastislavovej ulici.
Cena lístkov za obedy je v dvoch najväčších hornonitrianskych mestách rozdielna, každá samospráva si ich určuje sama. Prievidzskí žiaci v prvom až štvrtom ročníku platia 1,09 eur a v piatom až deviatom ročníku 1,27 eur.
Deti na prvom stupni handlovských základných škôl platia za obed 90 centov, žiaci na druhom stupni si lístky kupujú za 96 centov.
Varia aj pre seniorov
Školské jedálne sa v posledných rokoch prispôsobujú rôznym diétam detí, pretože už aj v nižších vekových kategóriách pribúda diabetikov či celiatikov.
„V jedálni pri ZŠ na Malonecpalskej ulici varia kuchárky stravu pre celiatikov, v ostatných prievidzských jedálňach zabezpečujú diétne stravovanie na základe požiadaviek a spolupráce s rodičmi,“ vysvetlil Ďureje.
(Doplniť diétne stravovanie v Handlovej...)
Jedálne pri základných školách v Prievidzi aj Handlovej varia jedlo nielen pre žiakov, ale napríklad aj pre dôchodcov.
Pvé obedy po prázdninách
Mnohé školské jedálne už v prvý školský deň, teda 2. septembra, zabezpečovali pre žiakov stravu.
Podľa zverejnených jedálnych lístkov mali v ZŠ na Ulici Šafárika v Prievidzi na obed hovädziu polievku s rezancami, ázijskú kuraciu panvicu, dusenú ryžu, paradajky ako oblohu a ovocný čaj.
V škole na Malonecpalskej ulici v Prievidzi varili krupicovú polievku s vajcom, hlavným jedlom boli kuracie prsia na horčici a slanine, ryža, cvikla a malinovka. Obľúbený obed mali v ZŠ na Morovnianskej ceste v Handlovej. Po kelovej polievke so zemiakmi čakali na deti palacinky s džemom a mlieko.
(mak)