HANDLOVÁ. Len šesť minút trvala Michalovi Sekerešovi z Handlovej príprava a prezentácia drinku na barmanských majstrovstvách sveta, ktoré sa konali v ďalekej Číne. Za tento krátky čas musel nápoj pripraviť presne podľa receptúry a bez akýchkoľvek chýb.
Urobil ich minimum, pretože spomedzi vyše šesťdesiatich barmanov z celého sveta skončil na vynikajúcom štvrtom mieste.
Trénoval dva týždne
„Výsledok je to výborný. Som veľmi spokojný. Na druhej strane ma trochu mrzí, že je to tesne za stupňami víťazov, zvlášť, keď ma od nich delilo len pár bodov,“ zhodnotil svoj výsledok na svetovej súťaži Michal.
Métu, s ktorou do Pekingu cestoval, splnil. Chcel totiž skončiť do desiateho miesta. Po minuloročnom ôsmom mieste na majstrovstvách sveta, ktoré boli vo Varšave, si ani skromnejšie ciele dať nemohol.
Napriek tomu, že jeho prezentácia bola len šesťminútová, príprava na ňu trvala mesiace. Michal dopredu vedel, že bude musieť pripravovať šumivý nápoj, v ktorom musí použiť šampanské alebo sekt, navyše musel do svojho nápoja pridať aj dva centilitre konkrétneho produktu od jedného zo sponzorov. Všetky tieto požiadavky vo svojom drinku zohľadnil. Dlho ho dolaďoval, konzultoval s inými barmanmi. Dopredu do Pekingu poslal svoju receptúru, ktorú musel pri súťaži do bodky dodržať. Približne dva týždne potom trénoval jeho prípravu a prezentáciu.
„Vystupoval som asi pred 1500 divákmi a pred porotou, ktorá všetko dôsledne sledovala. Pripraviť som musel päť rovnakých drinkov. Dôležité boli presné miery, dodržanie receptúry, ani kvapka nápoja nemohla skončiť na stole, nič nesmelo spadnúť a ostro sledovaná bola aj hygiena. Nakoniec porotcovia ohodnotili chuť,“ priblížil súťaž úspešný handlovský barman.
Handlovčan navštívil aj čínsky múr. Foto: ARCHÍV MICHALA SEKEREŠA
Škorpióna neochutnal
Číňania sú známi tým, že pri organizovaní rôznych celosvetových akcií sa radi prezentujú, povestní sú veľkoleposťou. Michal pri barmanských majstrovstvách sveta takýto pocit nemal, naopak, oproti predchádzajúcemu šampionátu mu aj niečo chýbalo.
„Keď sa stretnú barmani z celého sveta, prídu aj výrobcovia alkoholu a nápojov. Nechýbajú teda ochutnávky, prezentácie a zábava. Čína, keďže je stále komunistická, alkohol príliš nepreferuje. Preto aj spomínané prezentácie boli skromnejšie, nie príliš zaujímavé,“ posťažoval sa Michal.
Ocenil však, že mal viac času na prehliadku Pekingu a aj na ochutnávku tunajších jedál či nápojov. Pamiatky, ktoré si pozrel, ho očarili. Boli podľa neho presne také, ako ich ľudia poznajú z fotografií.
Tunajšie jedlo ochutnal, aj keď pred rôznymi larvami, stonožkami či hadmi mal rešpekt a do úst ich nevzal. Vyskúšať chcel škorpióna, no bolo to deň pred súťažou a bál sa prípadných komplikácií.
Umiestnenie neobháji
Štvrté miesto na majstrovstvách sveta je Michalovým najväčším barmanským úspechom. Na budúci rok toto umiestnenie nezopakuje ani nezlepší, pretože na svetový šampionát nepocestuje.
„Po návrate z Číny som vystúpil zo Slovenskej barmanskej asociácie,“ oznámil Michal a vysvetlil: „Táto organizácia nefunguje ako má, nepáči sa mi, čo sa v nej deje. Filozofia vedenia asociácie je, že na majstrovstvá sveta by mal cestovať vždy niekto iný. Takže nie ten, kto je v tom roku najlepší. S tým nesúhlasím.“
Michal však s barmanstvom nekončí. Súťažiť bude hlavne v Čechách a na Slovensku, kde už založil novú asociáciu, sa bude venovať mladým začínajúcim barmanom.