Pokiaľ chcú mať ľudia na vianočnom stole kvalitný med, mali by ho kupovať priamo od včelárov.
PRIEVIDZA. Včelári hodnotia končiaci sa rok ako podpriemerný. Horúce a suché počasie sa totiž podpísali pod nižšiu produkciu medu, ako očakávali.
Mnohým z nich pred blížiacimi sa Vianocami zostal len pre vlastnú potrebu.
O tretinu menej
Jar sa včelárom ešte pozdávala. Znáška nektáru z kvetov, repky olejnej a ovocných stromov bola dobrá.
„Zlom nastal, keď prišlo horúce a suché počasie, ktoré malo nepriaznivý vplyv na vegetáciu. Kvety síce zakvitli, no časti, v ktorých sa tvorí nektár, vysychali. Znáška už preto bola slabšia, aj keď občas zapršalo,“ zhodnotil nevydarenú sezónu predseda Regionálneho spolku včelárov Slovenska Kolomana Nováka v Prievidzi Jozef Špacír.
Včelári ešte dúfali, že lepšia bude takzvaná medovicová znáška. Špacír vysvetlil, že sa jej darí práve vtedy, keď je teplo, lebo „v tomto období na stromoch vošky vysávajú z listov a kvetov živiny. Následne vylučujú sladkú šťavu, ktorú včely zbierajú. Tak vzniká medovicový alebo tiež horský med. Ani toho však tento rok nebolo veľa.“
Produkcia medu je podľa včelárov asi o tretinu nižšia, ako predpokladali. Dôvodom je spomínané počasie, v menšej miere aj rôzne choroby, ktoré včelstvá napádajú.
Skryštalizovanie je prirodzené
Na hornej Nitre produkujú včely hlavne kvetový med. Darí sa však aj repkovému.
„Niektorí ho ale veľmi radi nemajú. Nie však pre chuť, ale preto, že skryštalizuje. Ľudia hovoria, že scukornatie. Skryštalizovanie je prirodzené, vôbec sa ním kvalita medu neznehodnotí,“ vysvetľuje včelár a zdravotný referent spolku Jozef Kotian.
Skryštalizovanému medu sa dá pomôcť zahriatím vo vode, ale maximálne len na 40 až 45 stupňov, aby sa živiny v mede neznehodnotili.
Z repkového medu sa tvorí čoraz častejšie takzvaný pastovaný med, ktorý je biely. Vzniká tak, že je v čase prípravy premiešavaný.
„Medzi ľuďmi je pastovaný med čoraz obľúbenejší, pretože výborne chutí a dá sa natierať na chlieb či pečivo ako maslo,“ poznamenal Kotian.
Nie je med ako med
Pred Vianocami bude o med zvýšený záujem. Na pultoch predajní budú na výber medy rôznej kvality aj ceny.
„Pokiaľ chceme mať na štedrovečernom stole kvalitný med, mali by sme ho kúpiť priamo od včelára,“ radí Špacír.
Ak sa ho predsa len rozhodneme kúpiť v obchode, je lepšie uprednostniť slovenské produkty. Všímať si treba aj konzisteniu medu. Pokiaľ sa „leje“, znamená to, že je v ňom veľa vody. Najviac jej môže byť v mede podľa predpisov Európskej únie len osemnásť percent.
„Niektoré produkty, ktoré sa kedysi tvárili ako med, dnes už musia byť inak pomenované, napríklad ako medové sladidlo,“ upozornil Špacír.
Cena medu je u jednotlivých včelárov rôzna. Niektorí ich predávajú za 5 až 6,50 eura za kilogram, horský však môže stáť aj osem či desať eur za kilo.
„Pred Vianocami môže cena stúpnuť. Zvlášť tento rok, keď veľa medu nie je,“ dodal Špacír.