Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Naši predkovia spracovali zo záhrad takmer všetko

Varenie lekváru na hornej Nitre trvalo kedysi aj celý deň a zapájala sa do neho celá rodina.

Keď sa urodí veľa sliviek, môže z nich byť lekvár, ale aj pálenka.Keď sa urodí veľa sliviek, môže z nich byť lekvár, ale aj pálenka. (Zdroj: ilustračné-TASR)

Varenie lekváru trvalo kedysi celý deň a zapájala sa do neho celá rodina.

PRIEVIDZA. Každé ročné obdobie má svoje špecifiká. V minulosti sa prenášali do zvykov a tradícii, predovšetkým na dedinách.

Jeseň bola aj kedysi charakteristická predovšetkým zberom úrody a jej spracovávaním. „Na hornej Nitre bolo typické kopanie, či vyorávanie zemiakov,“ hovorí riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi Iveta Géczyová a pokračuje: „Zaujímavé bolo tým, že si pri tejto práci ľudia pomáhali. Ak niekto zberal zemiaky, prišli mu pomôcť susedia, známi. V obciach sa takáto vzájomná výpomoc zachovala dodnes, no už menšej miere ako kedysi.“

Veslo na lekvár

Vo veľkom sa aj v minulosti na jeseň spracovávalo ovocie. Náš región bol známy hlavne varením lekváru, pretože sa v tejto oblasti výborne darilo slivkám. Varenie lekváru bolo veľkou rodinnou záležitosťou, podobne ako napríklad zabíjačka.

„Zišla sa celá rodina, pomôcť prišli aj susedia. Slivky sa museli najskôr štiepať, teda odkvôstkovať. V kotle sa potom rozvarili a vznikla tzv. brečka. Tá sa postupne, pomaličky varila na lekvár. Trvalo to celý deň, od rána až do večera. Varilo sa v špeciálnom medenom kotlíku, pričom sa neraz na tento účel požičiaval z domu do domu. Patrilo k nemu aj takzvané veslo, teda zariadenie na miešanie lekváru, aby sa neprivaril o dno. Ešte v 60-tych rokoch minulého storočia sa takto lekvár na hornej Nitre vo veľkom varil,“ zdôraznila Géczyová.

Sladká dobrota sa počas zimy využívala na perky, do koláčov či na obľúbené slíže s makom a lekvárom.

Zo sliviek sa, samozrejme, pálila aj slivovica. Okrem toho sa slivky aj sušili. Keď ženy dopiekli chlieb, dali ich na chvíľu do pece, aby zmäkli a potom ich už sušili na slnku. Podobne sa vo veľkom sušili aj jablká a hrušky. Naši predkovia takto upravené ovocie volali štiepky.

Lúskanie fazule

Práce počas jesene bolo neúrekom. Vylupovala sa kukurica, viazala sa a vešala na žŕdky, aby uschla. Géczyová pripomína aj lúskanie fazule.

„Ženy to robili ručne, no pokiaľ bolo fazule veľmi veľa, mlátila sa cepmi v humne ako žito.“

Zberalo sa ovocie zo záhrad, pričom pestovatelia z vestenickej doliny ho vo veľkom vozili predávať do celého Uhorska. Ani plody rastúce vo voľnej prírode neostali nepovšimnuté. Ľudia zberali šípky, drienky a varili z nich lekvár alebo z trniek víno.

„V jeseni sa zberali posledné sená, uskladňovala sa slama, zvyšky z kukurice sa spracovávali na krmivo. Naši predkovia jednoducho všetko využili a spracovali. Správali sa, ako by sme dnes povedali, ekologicky,“ dodala Géczyová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 388
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 395
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 13 677
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 320
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 637
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 205
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 471
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 367
  9. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 222
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 165
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

FOTO: Novorodeniatka z hornej Nitry

Prinášame vám prehľad narodených detičiek z hornej Nitry. Ich fotky boli zverejnené v MY Hornonitrianskych novinách.

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Ilustračná fotografia.

Mŕtvy muž otvoril rakvu a vrátil sa domov

Takmer 500 náhlych a najmä tragických úmrtí zachytil v Čiernej kronike 1770 – 1900 z Nového Mesta nad Váhom a okolia Jaroslav Kukuča z Bošáce.

Posledná cesta zosnulých v minulosti

Druhú ligu chytal ako 43-ročný. Označili ho za iniciátora hráčskeho protestu

Receptom na futbalovú dlhovekosť však nebola povestná bošácka slivovica, ale niečo iné.

Vladimír Figura

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?