NITRIANSKE SUČANY. Na hornej Nitre, napriek nadmorskej výške takmer 300 metrov, po viac ako dvesto rokoch obnovujú pestovanie viniča a zakladajú nové vinohradnícke tradície.
Priekopníkom v tejto oblasti je Peter Kováčik, stavebný technik, ktorý vysadil na urbárskom pozemku v Nitrianskych Sučanoch vinohrad s odolnými odrodami vína a o svojich skúsenostiach napísal už druhú knihu s názvom Víno a osobnosti z histórie hornonitrianskej vinice pozbierané.
Vinohradníctvo utlmili choroby
„Vinič hroznorodý sa na hornom Ponitrí pestoval pravdepodobne už v ďalekej minulosti, ale na základe historických faktov to možno preukázať až od 15. storočia,“ hovorí Peter Kováčik.
Históriou vinohradníctva v hornonitrianskom regióne sa zaoberá viac než dve desaťročia. V archívoch zistil, že napríklad v roku 1449 ostrihomský biskup dal do prenájmu cirkevný desiatok z Prievidze mešťanom, ale desiatok z viníc si ponechal.
Z roku 1559 je zachovaná písomná pamiatka, podľa ktorej víno v Bojniciach produkovalo päťdesiatdeväť obyvateľov. Sú známe doteraz používané názvy niektorých vŕškov, na ktorých boli vinice. Dokladom, že v tejto oblasti bolo veľa vinárov, je kniha cechu prievidzských vinohradníkov, takzvaná Perecká kniha z roku 1681.
O pestovaní vína na hornej Nitre píše aj slovenský polyhistor Matej Bel, ktorý sa nie veľmi lichotivo zmieňuje o tamojšom hrozne. Napísal, že pahorky v okolí Prievidze boli vysadené vínnou révou, ktorá ale dávala kyslé plody. A preto vinice po zničení viníc Tököliho vojskami už neboli obnovené. Podľa Kováčika však k dôvodom postupného útlmu v pestovaní hrozna v tomto regióne v 18. storočí najviac prispeli rôzne hubové choroby ako perenospóra, múčnatka a iné, proti ktorým miestni vinohradníci nedokázali účinne bojovať.
Foto: TASR
Vyskúšal nové odrody
Približne pred desiatimi rokmi Kováčik pokusne vysadil nový takmer dvadsaťárový vinohrad na juhozápadnom svahu Strážovských vrchov. Postupoval podľa moderných metód, pretože si nechal pôdu najskôr otestovať.
Vysadil odrody, ktoré mu odborníci odporučili ako najvhodnejšie do týchto vyšších polôh. Z klasických je to Modrý Portugál, Chrupka biela a červená, Burgunské sivé, Veltlínske červené a Svätovavrinecké. Vyskúšal aj novovyšľachtené odrody Devín a Muškát moravský.
Nasledujúce roky ukázali, že postupoval správne. Doteraz najvyššiu úrodu zaknihoval pred tromi rokmi, keď vo svojom vinohrade dopestoval vyše tonu hrozna, z ktorého vyrobil 350 litrov kvalitného vína.
Nitrianske Sučany, Prievidza aj Nitrianske Pravno a okolité obce sú teraz súčasťou Nitrianskej kráľovskej vínnej cesty, pretože po celej trase má Kováčik už svojich nasledovníkov, ktorí pomáhajú kriesiť vinohradníctvo na hornej Nitre.