PRIEVIDZA. Bôb bol kedysi jednou z najznámejších potravín našich predkov. Hojne ho v kuchyni využívali aj Prievidžania. Varili z neho predovšetkým bôbovú polievku, ale aj kašu, takzvanú pučiavku.
Traduje sa, že starí Prievidžania chodili do Bojníc k teplým prameňom a nosili si so sebou aj bôbovú kašu. V horúcej vode si ju zohrievali. Bojničania ich preto začali volať Bôbari a táto prezývka zostala Prievidžanom dodnes.
Už niekoľko rokov pôsobí v Prievidzi aj Klub Bôbarov, pričom jeho členovia sa za toto označenie nehanbia, naopak, sú naň hrdí. Bôb majú dokonca vo svojom znaku.
Nevýrazná chuť
Napriek tomu, že bôb pred rokmi zohrával u Prievidžanov dôležitú úlohu, dnes ho pozná len málokto. Z našich jedálničkov sa vytratil.
Jeho zašlú slávu sa podujali obnoviť na nedávnom Baníckom jarmoku majsterky odborného výcviku zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi a členovia Klubu Bôbarov.
Vo veľkých kotloch navarili bôbovú kašu a polievku, ktorú tiež volajú bôbovica. Zaujímavosťou je, že kým v minulosti to boli jedlá chudobných a bôb bol bežnou surovinou v každej domácnosti, zohnať ho v súčasnosti nie je vôbec jednoduché.
„Bôb je strukovina, no chuťovo nie príliš výrazná, preto ju treba kombinovať s inými ingredienciami. Pre vegetariánov môže byť vhodnou náhradou za mäso. Výhodu oproti iným strukovinám má v tom, že nenadúva. Na druhej strane musí byť pred varením dlhšie namočená vo vode, najlepšie štyridsaťosem hodín,“ priblížila dnes už netradičnú plodinu majsterka odborného výcviku Helena Hudecová.
Bôb má pevnú šupku a preto je vhodné ho spracovať roztlačením na kašu. Ochutnávali ju aj návštevníci Baníckeho jarmoku a všetci si jej chuť pochvaľovali. Ešte väčší úspech však mala bôbová polievka, ktorá sa pripravuje podobne ako fazuľová, teda so zemiakmi a koreňovou zeleninou.
Lepší ako hrach
Mária Hupková je členkou Klubu Bôbarov, aj keď nepochádza z Prievidze. Detstvo a mladosť prežila pri Trnave.
„Bôb sa u nás pestoval kedysi a pestuje sa dodnes. Jedlá z neho sme mali bežne na stole. Bôb bol dobrý aj čerstvý, keď sa zberal z poľa. Stačilo ho uvariť a bola z neho výborná kaša, ešte lepšia ako hrachová,“ zaspomínala si dôchodkyňa.
Podľa nej je to dobrá plodina, ktorá by sa opäť mohla vrátiť na naše stoly. „Určite by jej na chuť prišla aj mladá generácia,“ dodala.
Využitie bôbu
V kuchyni sa dá bôb využiť hneď po zbere – čerstvý alebo ako sušený, ktorý sa pred použitím máča, varí a šúpe, pretože jeho obal je dosť tuhý. Je výborný do polievok, varený chutí trochu ako pečené gaštany. Výborný je roztlačený so senovkou gréckou a olivovým olejom, arabským chlebom a čerstvou zeleninou.
Bôb je pre naše telo významným zdrojom bielkovín, ale má málo aminokyselín, preto je vhodné kombinovať ho s pšenicou, jačmeňom alebo ryžou. Napríklad ako nátierka na chlebe. Bôb ďalej obsahuje niacín, vitamín C, vlákninu, škrob, z minerálnych látok najmä meď. Bôb sa užíva ako prevencia aj počas Parkinsonovej choroby, pomáha pri hypertenzii, v niektorých kultúrach ho považujú za afrodiziakum.
sme.sk