Utorok, 31. január, 2023 | Meniny má Emil

Bôb kedysi Prievidžania jedávali často. Dnes ho nepoznajú

Plodinu, na ktorú sa už takmer zabudlo, by v súčasnosti mohli oceniť hlavne vegetariáni.

Bôbová kaša podávaná na nedávnom Baníckom jarmoku v Prievidzi ľuďom chutila.Bôbová kaša podávaná na nedávnom Baníckom jarmoku v Prievidzi ľuďom chutila. (Zdroj: MARIÁN KUCMAN)

PRIEVIDZA. Bôb bol kedysi jednou z najznámejších potravín našich predkov. Hojne ho v kuchyni využívali aj Prievidžania. Varili z neho predovšetkým bôbovú polievku, ale aj kašu, takzvanú pučiavku.

Traduje sa, že starí Prievidžania chodili do Bojníc k teplým prameňom a nosili si so sebou aj bôbovú kašu. V horúcej vode si ju zohrievali. Bojničania ich preto začali volať Bôbari a táto prezývka zostala Prievidžanom dodnes.

Už niekoľko rokov pôsobí v Prievidzi aj Klub Bôbarov, pričom jeho členovia sa za toto označenie nehanbia, naopak, sú naň hrdí. Bôb majú dokonca vo svojom znaku.

Nevýrazná chuť

Napriek tomu, že bôb pred rokmi zohrával u Prievidžanov dôležitú úlohu, dnes ho pozná len málokto. Z našich jedálničkov sa vytratil.

Jeho zašlú slávu sa podujali obnoviť na nedávnom Baníckom jarmoku majsterky odborného výcviku zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi a členovia Klubu Bôbarov.

Vo veľkých kotloch navarili bôbovú kašu a polievku, ktorú tiež volajú bôbovica. Zaujímavosťou je, že kým v minulosti to boli jedlá chudobných a bôb bol bežnou surovinou v každej domácnosti, zohnať ho v súčasnosti nie je vôbec jednoduché.

„Bôb je strukovina, no chuťovo nie príliš výrazná, preto ju treba kombinovať s inými ingredienciami. Pre vegetariánov môže byť vhodnou náhradou za mäso. Výhodu oproti iným strukovinám má v tom, že nenadúva. Na druhej strane musí byť pred varením dlhšie namočená vo vode, najlepšie štyridsaťosem hodín,“ priblížila dnes už netradičnú plodinu majsterka odborného výcviku Helena Hudecová.

Bôb má pevnú šupku a preto je vhodné ho spracovať roztlačením na kašu. Ochutnávali ju aj návštevníci Baníckeho jarmoku a všetci si jej chuť pochvaľovali. Ešte väčší úspech však mala bôbová polievka, ktorá sa pripravuje podobne ako fazuľová, teda so zemiakmi a koreňovou zeleninou.

Lepší ako hrach

Mária Hupková je členkou Klubu Bôbarov, aj keď nepochádza z Prievidze. Detstvo a mladosť prežila pri Trnave.

„Bôb sa u nás pestoval kedysi a pestuje sa dodnes. Jedlá z neho sme mali bežne na stole. Bôb bol dobrý aj čerstvý, keď sa zberal z poľa. Stačilo ho uvariť a bola z neho výborná kaša, ešte lepšia ako hrachová,“ zaspomínala si dôchodkyňa.

Podľa nej je to dobrá plodina, ktorá by sa opäť mohla vrátiť na naše stoly. „Určite by jej na chuť prišla aj mladá generácia,“ dodala.

ico

Využitie bôbu

V kuchyni sa dá bôb využiť hneď po zbere – čerstvý alebo ako sušený, ktorý sa pred použitím máča, varí a šúpe, pretože jeho obal je dosť tuhý. Je výborný do polievok, varený chutí trochu ako pečené gaštany. Výborný je roztlačený so senovkou gréckou a olivovým olejom, arabským chlebom a čerstvou zeleninou.

Bôb je pre naše telo významným zdrojom bielkovín, ale má málo aminokyselín, preto je vhodné kombinovať ho s pšenicou, jačmeňom alebo ryžou. Napríklad ako nátierka na chlebe. Bôb ďalej obsahuje niacín, vitamín C, vlákninu, škrob, z minerálnych látok najmä meď. Bôb sa užíva ako prevencia aj počas Parkinsonovej choroby, pomáha pri hypertenzii, v niektorých kultúrach ho považujú za afrodiziakum.

sme.sk

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  2. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  3. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  4. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  5. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery
  6. SCANDI 2023: prehliadka súčasného severského filmu
  7. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska
  8. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia
  1. Ako možno získať prídavky na dieťa v Nemecku?
  2. Kupujete balenú vodu? Vypočítajte si, koľko za ňu ročne miniete!
  3. Táto váha berie vaše chudnutie vážne: Kalórie počíta za vás!
  4. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  5. Svalovice sa netreba obávať
  6. Students today, innovators tomorrow, learners forever
  7. Study program MANAGEMENT in English language
  8. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 11 581
  2. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 6 924
  3. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 189
  4. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 2 044
  5. Košičanom budeme dodávať teplo za tretinové ceny aj tento rok 1 588
  6. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia 1 580
  7. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska 1 489
  8. Skontrolujte si, či nemáte predražené úvery a poistenie 683

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Keď sme na SME
  2. Ján Škerko: Všetko ide podľa plánu, Putinovi sa kráti čas
  3. Otilia Horrocks: Šetríte? Šetríme, šetria.
  4. Marek Brenčič: Pár kilometrov od agresora, dva týždne na Ukrajine
  5. Vladimír Krátky: Ako to dopadne na Ukrajine ?
  6. Jano Kováčik: Nové hlavné mestá vznikajú aj v 21. storočí
  7. Lubo Repka: Dostali sa plavebné spoločnosti z krízy?
  8. Tupou Ceruzou: Tanky pre Ukrajinu
  1. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 15 245
  2. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 13 004
  3. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 7 070
  4. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 676
  5. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 564
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 842
  7. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 745
  8. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 252
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Bojnický zámok. Ilustračné foto.

Komnatami a nádvoriami národnej kultúrnej pamiatky sa prešli počas denných i nočných prehliadok či tematických podujatí, ktoré boli venované rozprávkam, histórii alebo Vianociam.


TASR 4 h
Ilustračná fotka.

Ženu, ktorá mala minulý týždeň v Handlovej zavraždiť svojho manžela, budú stíhať väzobne. Rozhodol o tom v pondelok sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Trenčín.


TASR 4 h
Kameňolom Vtáčnik

V rozhovore upozorňujeme aj na prichádzajúcu hrozbu nedostatku kameniva a s tým súvisiacu potrebu ťažby na Slovensku.


11 h
Hlavný kontrolór TSK Pavol Zigo

Podľa zákona o samospráve vyšších územných celkov je plat kontrolóra stanovený vo výške 70 percent platu predsedu samosprávneho kraja vrátane paušálnych náhrad.


SITA 21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Keď sme na SME
  2. Ján Škerko: Všetko ide podľa plánu, Putinovi sa kráti čas
  3. Otilia Horrocks: Šetríte? Šetríme, šetria.
  4. Marek Brenčič: Pár kilometrov od agresora, dva týždne na Ukrajine
  5. Vladimír Krátky: Ako to dopadne na Ukrajine ?
  6. Jano Kováčik: Nové hlavné mestá vznikajú aj v 21. storočí
  7. Lubo Repka: Dostali sa plavebné spoločnosti z krízy?
  8. Tupou Ceruzou: Tanky pre Ukrajinu
  1. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 15 245
  2. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 13 004
  3. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 7 070
  4. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 676
  5. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 564
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 842
  7. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 745
  8. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 252
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu