Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Bôb kedysi Prievidžania jedávali často. Dnes ho nepoznajú

Plodinu, na ktorú sa už takmer zabudlo, by v súčasnosti mohli oceniť hlavne vegetariáni.

Bôbová kaša podávaná na nedávnom Baníckom jarmoku v Prievidzi ľuďom chutila.Bôbová kaša podávaná na nedávnom Baníckom jarmoku v Prievidzi ľuďom chutila. (Zdroj: MARIÁN KUCMAN)

PRIEVIDZA. Bôb bol kedysi jednou z najznámejších potravín našich predkov. Hojne ho v kuchyni využívali aj Prievidžania. Varili z neho predovšetkým bôbovú polievku, ale aj kašu, takzvanú pučiavku.

Traduje sa, že starí Prievidžania chodili do Bojníc k teplým prameňom a nosili si so sebou aj bôbovú kašu. V horúcej vode si ju zohrievali. Bojničania ich preto začali volať Bôbari a táto prezývka zostala Prievidžanom dodnes.

Už niekoľko rokov pôsobí v Prievidzi aj Klub Bôbarov, pričom jeho členovia sa za toto označenie nehanbia, naopak, sú naň hrdí. Bôb majú dokonca vo svojom znaku.

Nevýrazná chuť

Napriek tomu, že bôb pred rokmi zohrával u Prievidžanov dôležitú úlohu, dnes ho pozná len málokto. Z našich jedálničkov sa vytratil.

Jeho zašlú slávu sa podujali obnoviť na nedávnom Baníckom jarmoku majsterky odborného výcviku zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi a členovia Klubu Bôbarov.

Vo veľkých kotloch navarili bôbovú kašu a polievku, ktorú tiež volajú bôbovica. Zaujímavosťou je, že kým v minulosti to boli jedlá chudobných a bôb bol bežnou surovinou v každej domácnosti, zohnať ho v súčasnosti nie je vôbec jednoduché.

„Bôb je strukovina, no chuťovo nie príliš výrazná, preto ju treba kombinovať s inými ingredienciami. Pre vegetariánov môže byť vhodnou náhradou za mäso. Výhodu oproti iným strukovinám má v tom, že nenadúva. Na druhej strane musí byť pred varením dlhšie namočená vo vode, najlepšie štyridsaťosem hodín,“ priblížila dnes už netradičnú plodinu majsterka odborného výcviku Helena Hudecová.

Bôb má pevnú šupku a preto je vhodné ho spracovať roztlačením na kašu. Ochutnávali ju aj návštevníci Baníckeho jarmoku a všetci si jej chuť pochvaľovali. Ešte väčší úspech však mala bôbová polievka, ktorá sa pripravuje podobne ako fazuľová, teda so zemiakmi a koreňovou zeleninou.

Lepší ako hrach

Mária Hupková je členkou Klubu Bôbarov, aj keď nepochádza z Prievidze. Detstvo a mladosť prežila pri Trnave.

„Bôb sa u nás pestoval kedysi a pestuje sa dodnes. Jedlá z neho sme mali bežne na stole. Bôb bol dobrý aj čerstvý, keď sa zberal z poľa. Stačilo ho uvariť a bola z neho výborná kaša, ešte lepšia ako hrachová,“ zaspomínala si dôchodkyňa.

Podľa nej je to dobrá plodina, ktorá by sa opäť mohla vrátiť na naše stoly. „Určite by jej na chuť prišla aj mladá generácia,“ dodala.

ico

Využitie bôbu

V kuchyni sa dá bôb využiť hneď po zbere – čerstvý alebo ako sušený, ktorý sa pred použitím máča, varí a šúpe, pretože jeho obal je dosť tuhý. Je výborný do polievok, varený chutí trochu ako pečené gaštany. Výborný je roztlačený so senovkou gréckou a olivovým olejom, arabským chlebom a čerstvou zeleninou.

Bôb je pre naše telo významným zdrojom bielkovín, ale má málo aminokyselín, preto je vhodné kombinovať ho s pšenicou, jačmeňom alebo ryžou. Napríklad ako nátierka na chlebe. Bôb ďalej obsahuje niacín, vitamín C, vlákninu, škrob, z minerálnych látok najmä meď. Bôb sa užíva ako prevencia aj počas Parkinsonovej choroby, pomáha pri hypertenzii, v niektorých kultúrach ho považujú za afrodiziakum.

sme.sk

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Päť chýb pri zateplení strechy
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 512
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 330
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 187
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 625
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 896
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 952
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 924
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 532
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 448
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 256
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

O petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Samosprávy na hornej Nitre poukázali na chýbajúci legislatívny rámec celoplošného testovania

Samosprávy na hornej Nitre chcú byť súčinné pri celoplošnom testovaní obyvateľov, upozornili však na chýbajúci legislatívny rámec, ktorý sa dotýka zabezpečenia pracovníkov zo strany miest a obcí.

Ilustračné foto.

Kontrola v prievidzskom zariadení pre seniorov zistila viaceré nedostatky

V zariadení vykonala kontrolu komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím aj ministerstvo práce sociálnych veci a rodiny. Ministerstvo počas dohľadu skonštatovalo porušenia ústavy aj zákona o sociálnych službách.

Zariadenie pre seniorov Prievidza. Ilustračné foto
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?