PRIEVIDZA. Maturanti spojili históriu, tradície a gastronomické zvyky hornonitrianskeho regiónu, ktoré vydali v knihe Takto chutí horná Nitra a prezentovali ich na 12. ročníku konferencie cestovného ruchu v Dome kultúry v Prievidzi.
Jedenásti žiaci 5. L triedy pod vedením odborných konzultantiek Kvetoslavy Ďurčovej a Marty Gaplovskej spojili praktickú maturitnú skúšku s históriu nášho regiónu pod spoločným názvom Poklady hornej Nitry.
V rámci konferencie cestovného ruchu predstavili menej známe, ale nesporne zaujímavé atrakcie nášho regiónu a zároveň aj tradičnú hornonitriansku kuchyňu. Tak sa stalo, že minulý štvrtok sa dom kultúry rozvoňal históriou a špecialitami regionálnej kuchyne, ktoré bolo možné nielen vidieť, ale aj ochutnať.
Výsledkom práce žiakov bola aj publikácia plná receptov pod názvom Takto chutí horná Nitra, ktorú slávnostne chlebom a soľou pokrstili riaditeľ školy Štefan Gaman a hosť, šéfkuchár Jaroslav Žídek. „Som milo prekvapený, že mladí ľudia robia takéto veci,“ povedal pri sypaní soli.
S myšlienkou urobiť niečo pre zachovanie stravovacích zvyklostí nášho regiónu zbierali žiaci tradičné recepty z 52 miest a obcí hornej Nitry od októbra minulého roku. Výsledkom bola nielen vytvorená prezentácia, ale aj zaradenie získaných informácií do vyučovania odborných predmetov. Podali tak rámcový obraz o stravovaní ľudí na hornej Nitre. Celkový zážitok pomohli maturantom dotvoriť tretiaci, ktorí pripravili ochutnávku jedál podľa tradičných receptov starých mám. Nechýbala melencová či kapustová polievka s fazuľou, temešské halušky, košovská pochúťka, fučka, šúľance, perky, sučianske bryndzáky, kachľa, calta, mrežovník, friškje pagáče či cigorková káva a bylinkový čaj. Atmosféru ochutnávky umocnila ľudová cimbalová hudba zo Základnej umeleckej školy Bojnice.
„Nápad vznikol dávnejšie, ale reálnejšiu podobu nadobudol až so zadaním tém praktických maturitných skúšok. Cieľom bolo zachovať tradície nášho regiónu, ktoré so seniormi postupne odchádzajú. Je to nekončiaca aktivita, radi by sme v nej aj ďalej pokračovali,“ vysvetlila zámer netradičnej maturitnej skúšky Kvetoslava Ďurčová.
Profesionalita sršiaca z tohto podujatia, záujem a nadšenie mladých ľudí snáď spustí popri známych Gastrodňoch novú tradíciu v prievidzskej Kaline.