KANIANKA. Horná Nitra pravdepodobne nemá jedlo, ktoré by sa pripravovalo v minulosti len v tomto regióne. Niektoré pokrmy sa však mohli odlišovať pridanými špecifickými ingredienciami, ktoré sa inde nepoužívali.
„Melence sa kedysi vo veľkom varili na hornej Nitre, ale aj v iných častiach Slovenska. Pripravovali sa však na množstvo spôsobov. Predpokladám, že niektoré mohli byť špecifické len pre náš región,“ vysvetlila riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi Iveta Géczyová.
Teplé müsli
Spolu so svojimi spolupracovníkmi pripravila v Kanianke ochutnávku viacerých jedál, ktoré kedysi varili gazdiné na hornej Nitre a dnes sa už dostávajú do úzadia.
„Je to škoda, pretože mnohé z nich sú zdravé a výdatné. Napríklad sladká krúpová kaša s hrozienkami je vlastne teplou obdobou müsli, ktoré majú naše deti tak rady,“ porovnala tradičné jedlo so súčasným Géczyová.
Kaniančania mohli ochutnať aj slanú krúpovú kašu s opraženou cibuľkou, jednoduchú polievku s melencami, šúľance s opraženou krupicou alebo zvarovú polievku pripravenú len zo zemiakov a cmaru.
„Tieto jedlá sú len malou vzorkou toho, čo sa kedysi varilo na hornej Nitre. Každá dedina či mesto u nás má svoje vlastné špecifické chute. Vyhlásiť jedno jediné jedlo za typicky hornonitrianske sa preto nedá. Aj keď čoraz viac sa to hovorí o koláči štedrák, ktorý sa už pravdepodobne pečie len v našom regióne. A to hlavne na Vianoce,“ zdôraznila Géczyová.
Baba na tanieri
Košania, ktorí žijú v Kanianke, doteraz pripravujú fazuľovú polievku s babou, čo je netradičné spojenie dvoch jedál.
„Fazuľovú polievku uvaríme na sladko so zeleninou. Babu pripravíme zo zemiakového cesta, no pridáme trošku viac múky a aj nakrájanú klobásu. Upražíme hrubšiu babu - placku, položíme ju do taniera a zalejeme fazuľovou polievkou,“ predstavila recept Košanka Antónia Michniková, ktorá dnes žije v Kanianke.
Dôchodkyňa pripomína, že „toto jedlo sa kedysi varilo aj v nedeľu na obed. Niekedy sa zemiaková baba urobila na celú panvicu, rozkrájala sa ako dnes pizza a jedli sme ju s kyslou uhorkou.“
Pre Kamenec pod Vtáčnikom, Diviaky nad Nitricou alebo Nitrianske Sučany bola v lete typická kapustová polievka, ktorú volali aj kvások, pretože bola založená na rýchlom mliečnom kvasení.
„Kapustu gazdiná nakrájala, osolila, pridala trochu rasce a nechala odstáť. Potom kapustu uvarila, pridala nastrúhaný zemiak a polievka bola hotová. V letných horúčavách bola veľmi osviežujúca,“ predstavila kvások Géczyová.
Tvrdí, že podobných dobrých, chutných a jednoduchých receptov je na hornej Nitre neúrekom. Stačí sa na ne popýtať starých mám, ktoré si ich určite pamätajú.