Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

K prievidzským hodom patrili kedysi aj kvasené uhorky

Na dedinách trvali hody v minulosti aj niekoľko dní, vždy však vyvrcholili zábavou.

Gazdiné na hody pripravujú viacero jedál.Gazdiné na hody pripravujú viacero jedál. (Zdroj: ilustračné-PETIT PRESS)

PRIEVIDZA. O hodoch, teda slávnosti spojenej s hostinou, rozprávajú viaceré staroslovanské legendy a poznatky o nich prinášajú aj písomné pramene od 14. storočia. Tie pôvodné sa konali po skončení žatvy a neskôr sa spájali s vysviackou kostola alebo s dňom jeho patróna. Často sa dbalo, aby termíny konania hodov pokryli celý rok. Snaha Jozefa II. v roku 1786 o zjednotenie termínu hodov na nedeľu po sv. Havlovi (16. októbra) nebola rešpektovaná a v mnohých dedinách sa slávili hody dvojaké: patrónne aj cisárske.

Na hornej Nitre je viac ako päťdesiat obcí a miest. Väčšina z nich slávi hody až v druhej polovici roka. Na sv. Jakuba sú hody v Dolných Vesteniciach, na sv. Helenu v Nedožeroch-Brezanoch, na sv. Štefana, uhorského kráľa v Bystričanoch, na sv. Katarínu v Handlovej. Ale nájdu sa aj výnimky. V Necpaloch nad Nitrou, ktoré sú už dnes súčasťou Prievidze, mali hody na výročie vysvätenia kaplnky, čo je tretia nedeľa po Veľkej noci.

Koruna za uhorku

V Prievidzi sa hody slávili a vďaka viacerým rodákom aj naďalej slávia na sviatok Nanebovzatia Panny Márie, patrónky kostola na Mariánskom vŕšku. V minulosti sa v meste konával jarmok a na prievidzskú púť prichádzali hostia zo širšieho okolia.

Slávnostnú omšu v cintorínskom kostole celebroval vždy niekto z významných cirkevných hodnostárov. Po skončení omše pozývali Prievidžania príbuzných a známych na obed, na ktorom nechýbala polievka z mäsa, ale aj pečená sliepka či kohút a viacero druhov koláčikov.

Ale pútnikov i domácich lákala aj ponuka „šiatrov“ postavených na námestí. V jednom mali drobnosti na ozdobu, v inom prepotrebné veci do domácnosti, v ďalšom hračky pre deti a vôni medovníkov od Ertla zdobených marcipánom málokto odolal.

Podľa článkov uverejnených v periodiku Náš kraj v tridsiatych rokoch 20. storočia „šteklivá bola vôňa pečených kusov bravčoviny, huriek a klobások.“ Tie pripravovali babky na pekáčoch nad nádobou s rozžeraveným uhlím.

Veľkou raritou prievidzskej púte boli dyne a kvasené „uharky“. Vedrá, sklené zaváracie poháre, hlináčky a kamenáčky, to všetko bolo plné uhoriek a tie s výraznou arómou okorenenou kôprom voňali široko-ďaleko. Podnikavé babky vraj za uhorku vo vynikajúcom na rýchlo vykvasenom náleve pýtali „celý šesták“ a v iných časoch vraj až celú korunu. Dnes sa síce stratila táto delikatesa z ponuky trhovníkov, ale viacerí gurmáni ju robia hneď po dozretí prvých uhoriek.

Tanec na záver

Hodové slávnosti na dedinách trvali v minulosti aj niekoľko dní. Pred domami sa stavali stuhami ozdobené stromčeky a niekde sa volili predstavitelia mládeže. Po dopoludňajšej omši nasledoval obed, teda hostina s viacerými chodmi jedla. Nechýbala mäsová polievka s rezancami, varená či pečená hydina alebo iné druhy mäsitých jedál, sladké kysnuté koláče, víno i domáca pálenka. Cezpoľní hostia navečer odchádzali domov a zostávala iba mládež. Hody završovala večerná zábava s tancom, pri ktorej mladí ľudia nadväzovali nové vzťahy.

Dnes sa povedomie tradičných hodov stráca a hody sú najmä príležitosťou na stretnutie rodiny a známych. Domov prichádzajú deti, pozývajú sa príbuzní a neraz je to aj možnosť na dôležité rozhodnutia. Na sviatočnom stole nechýbajú slávnostnejšie druhy jedál, ako pečené druhy hydiny, a najmä niekoľko druhov zákuskov s tradičnými biaľošami a nápojmi.

Recept na kvasené uhorky

Na dno veľkého pohára vložíme kôprovú vňať a zo dva viničné listy. Niektorí navyše prikladajú aj slivkové listy, chren či čierne korenie. Pridáme usušený väčší konček čierneho chleba. Postupne naukladáme až po vrch uhorky, ktoré vopred stredom nakríž narežeme. Zalejeme letnou osolenou vodou. Dáme jej toľko, ako je polovica objemu pohára a na jeden liter vody treba kopcovitú lyžicu soli. Pohár prikryjeme handričkou a na teplom mieste necháme kvasiť dva až tri dni. Výborne chutí s chlebom s masťou alebo ako príloha k inému jedlu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  2. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  3. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  7. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  8. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  9. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 097
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 241
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 996
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 714
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 670
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 510
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 303
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 494
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 278
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 096
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Podcast je náhrada miestneho rozhlasu

Správy z miestneho rozhlasu patria roky ku koloritu slovenských miesta obcí.

Jednou z hlavných výhod podcastov je, že ich môžete počúvať, keď vám to vyhovuje,“ povedal Jaroslav Kizek z agentúry M KREO.

Kto sa dostal do ideálnej jedenástky jesennej časti Majstrovstiev oblasti?

Vybrali sme ideálnu jedenástku Majstrovstiev oblasti.

Ilustračná fotografia.

Parádne gesto Handlovských fanatikov. Hráči ich na tribúne môžu vidieť napriek zákazu

Fanatici telom i dušou. Také je tvrdé jadro priaznivcov basketbalistov Baníka Handlová. Aj keď nemôžu byť prítomní na domácich zápasoch, hráči ich môžu vidieť na tribúne aj tak.

Makety fanúšikov zdobia tribúnu, kde sa združujú Handlovskí fanatici.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na nitrianskom letisku núdzovo pristál vrtuľník americkej armády

Dôvodom neplánovaného pristátia bolo zlé počasie.

Pozitívne testovaný starosta: Najhoršia bola bolesť chrbta

Určite nepodceňujte situáciu. Toto nie je chrípka, odkazuje starosta kysuckej obce.

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce, niektoré však dostali informáciu o pričlenení ich odberových miest k susedným obciam.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

Už ste čítali?