PRIEVIDZA. Hubárska sezóna na hornej Nitre ešte stále neteší vášnivých hubárov. Hoci by sa mohlo zdať, že vlahy v lese je vďaka častým búrkam a prehánkam dostatok, hubám nesvedčia vysoké denné teploty. Aj tie dubáky, kozáky, či plávky, ktoré predsa len vyrastú, veľmi rýchle objavia muchy a chrobáky a hneď sú od červíkov deravé ako rešeto, hovorí starý skúsený hubár a amatérsky mykológ z Prievidze Pavol Hložanský.
Viac fotografií sírovca nájdete tu.
Sklamaného hubára z neúspešnej hubárskej vychádzky však môže potešiť aj náhodný objav mimo lesa, pochválil sa kamarátom zaujímavým hubárskym úlovkom natešený Hložanský. V košíku totiž priniesol takmer trojkilogramový trs sírovca obyčajného.
Cestou z hory ho uprostred lúky objavil na vysokom pni divej čerešne. Svojou sýtou žlto-červenou farbou plodníc svietil už zďaleka. Práve ten červenkastý nádych na plodniciach je známkou toho, že huba je mladučká a aj najchutnejšia. Pretože staršie plodnice pomerne rýchle tvrdnú zostanú iba žlté a vtedy sa už nedajú konzumovať. Tento trs však bol čerstvý a šťavnatý, dokonca na ňom viseli kvapôčky rosy.
Mladý sírovec má príjemnú hubovú vôňu, je mäkučký a šťavnatý, vyniká jemne kyslastou chuťou. Je vhodný na akúkoľvek kuchynskú úpravu. Na cibuľke s vajíčkom, ako hubový guláš, alebo ho možno vypražiť ako rezeň, odporúča Hložanský.