Hubára občas poteší aj trs sírovca na pni starej čerešne

Vysoké denné teploty neprajú hubám v lese. Tie, ktoré vyrastú, okamžite objavia chrobáky.

Zaujímavo sfarbený sírovec je najchutnejší, keď je mladý.Zaujímavo sfarbený sírovec je najchutnejší, keď je mladý. (Zdroj: TASR)

PRIEVIDZA. Hubárska sezóna na hornej Nitre ešte stále neteší vášnivých hubárov. Hoci by sa mohlo zdať, že vlahy v lese je vďaka častým búrkam a prehánkam dostatok, hubám nesvedčia vysoké denné teploty. Aj tie dubáky, kozáky, či plávky, ktoré predsa len vyrastú, veľmi rýchle objavia muchy a chrobáky a hneď sú od červíkov deravé ako rešeto, hovorí starý skúsený hubár a amatérsky mykológ z Prievidze Pavol Hložanský.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Viac fotografií sírovca nájdete tu.

Sklamaného hubára z neúspešnej hubárskej vychádzky však môže potešiť aj náhodný objav mimo lesa, pochválil sa kamarátom zaujímavým hubárskym úlovkom natešený Hložanský. V košíku totiž priniesol takmer trojkilogramový trs sírovca obyčajného.

Cestou z hory ho uprostred lúky objavil na vysokom pni divej čerešne. Svojou sýtou žlto-červenou farbou plodníc svietil už zďaleka. Práve ten červenkastý nádych na plodniciach je známkou toho, že huba je mladučká a aj najchutnejšia. Pretože staršie plodnice pomerne rýchle tvrdnú zostanú iba žlté a vtedy sa už nedajú konzumovať. Tento trs však bol čerstvý a šťavnatý, dokonca na ňom viseli kvapôčky rosy.

Mladý sírovec má príjemnú hubovú vôňu, je mäkučký a šťavnatý, vyniká jemne kyslastou chuťou. Je vhodný na akúkoľvek kuchynskú úpravu. Na cibuľke s vajíčkom, ako hubový guláš, alebo ho možno vypražiť ako rezeň, odporúča Hložanský.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 605
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 889
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 587
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 459
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 680
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 450
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 258
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 669
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu