BOJNICE. V poslednej dobe sa o nej často hovorí najmä v negatívnych súvislostiach a pripisujú sa jej ľudské obete. Baktéria Escherichia coli, známa ako E. coli, je však aj bežnou súčasťou črevného traktu zdravých ľudí.
„Táto baktéria je pre ľudí potrebná, pretože znemožňuje prienik patogénov, podieľa sa na tvorbe niektorých vitamínov, čiže pre črevný trakt je prospešná a potrebná,“ hovorí vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Prievidza so sídlom v Bojniciach Klára Minčíková.
Viac informácií o nákaze E. coli nájdete tu.
Mimo črevný trakt však môže spôsobiť ochorenia, napríklad zápal močových ciest, zhnisanie rán a podobne. „V samotnom čreve môže spôsobiť ochorenie, len keď produkuje toxín poškodzujúci črevo alebo rôzne látky umožňujúce ich prienik do steny čreva, ktorú rôznym spôsobom poškodzujú. Výsledkom toho sú krvavé hnačky, odvodnenie organizmu alebo aj prienik ďalej do iných orgánov, ktoré tiež poškodzujú,“ vysvetlila Minčíková.
Existuje veľa druhov E. coli, ale iba niektoré majú schopnosť vyvolať ochorenie. Bežne sa tieto baktérie v čreve nezisťujú, iba ak o to požiada lekár, alebo u detí s hnačkami do troch rokov a to tiež len typy, ktoré sa vyskytujú najčastejšie.
Fekálnym znečistením sa dostáva táto baktéria z črevného traktu do vody a pôdy, kde prežíva veľa týždňov. „Zjedením kontaminovanej potravy alebo vypitím kontaminovanej vody môžu u človeka spôsobiť ochorenie podľa typu, ktorý sa tam nachádzal,“ povedala Minčíková. Najčastejším príznakom ochorenia je hnačka a tú môže vyvolať veľa mikroorganizmov. Druh, o ktorom sa momentálne hovorí, sa nazýva EHEC, čiže enterohemoragické E. coli. „Takto kontaminované môžu byť potraviny najrozmanitejšími mikroorganizmami, týmto spôsobom sa môže rozšíriť aj cholera alebo dyzentéria. Čiže prevencia je na prvom mieste. Ak človek nechce ochorieť, musí sa zodpovedne správať, dôležitá je hygiena rúk, konzumovanie dobre pripravených potravín, pitie vody z overených zdrojov a v zahraničí si treba dávať pozor na to čo jete a pijete,“ upozornila vedúca odboru epidemiológie.
Podľa nej ak nerešpektujeme pravidlá prevencie, musíme prijať riziko ochorenia. To je častejšie v krajinách, v ktorých nežijeme a v prostredí, na ktoré nie sme prispôsobení.
Chceli sme zistiť, či Slováci kupujú menej zeleniny po tom, čo sa vo svete objavili problémy s E. coli. Žiadny z nami oslovených predajcov sa však nechcel vyjadriť s odôvodnením, že sa boja poklesu predaja. Mimo záznam však priznali, že v poslednej dobe ľudia nakupujú menej zeleniny a netýka sa to iba uhoriek, ktoré boli pôvodne považované za zdroj nákazy.