Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Bojničan pestuje elixír mladosti. Hlivu ustricovitú

Zdraviu prospešná huba obsahuje vzácne látky, ktoré zvyšujú odolnosť organizmu proti vírusom aj jeho imunitu proti civilizačným chorobám.

Igor Čurila kontroluje, ako prerastá podhubie substrátom sadby.Igor Čurila kontroluje, ako prerastá podhubie substrátom sadby. (Zdroj: TASR)

BOJNICE. Hlivu ustricovitú, ktorá je spolu s japonskou hubou šii-také považovaná za elixír mladosti, si prakticky každý môže bez väčších problémov dopestovať doma. Tvrdí to Igor Čurila, bývalý banský technik, ktorý v Bani Nováky približne pred 20 rokmi začínal s pestovaním hlivy v banských štôlňach.

Dnes už ako dôchodca je nielen jej veľkým propagátorom, ale svoje poznatky využíva na pestovanie hlivovej sadby.

Ako vášnivý hubár a znalec húb navrhol vyskúšať pestovanie hlivy ustricovitej vo vtedy nevyužívaných banských štôlňach v hĺbke 200 300 metrov, kde sú veľkou výhodou stabilná teplota i vlhkosť.

Postupoval metódou omylov a úspechov, kým sa v bani podarilo dopestovať až 50 či 60 ton húb ročne. Substrátom je pšeničná alebo jačmenná slama. Hliva sa v bani pestuje dodnes, hoci už v menšom množstve, pretože niektoré chodby začali baníci používať opäť na ťažbu uhlia.

Za úspechom je čistota a hygiena

Po odchode do dôchodku si Čurila zriadil malú prevádzku na pestovanie hlivovej sadby. Ako prezradil, základom úspechu je čistota a hygiena. V povetrí totiž neustále lietajú ľudskému oku neviditeľné výtrusy a spóry nižších najmä hnilobu spôsobujúcich húb. Tie totiž hlivu priamo ohrozujú alebo znižujú výdatnosť substrátu.

Prvotná kultúra hlivy pochádza zo zahraničia, zo severských štátov Európy. V špecializovaných výrobniach tam mikroskopickým výberom najkvalitnejších výtrusov hubu kultivujú a dokonca šľachtia rôzne odrody. Čurila tieto kultúry potom rozmnožuje.

Nositeľom je pšenica alebo jačmeň. Zrno však treba najskôr uvariť, potom odstrediť, sterilizovať a v prísne sterilnom prostredí naočkovať dovezenou kultúrou. V malých balíčkoch alebo sklených 700-ml pohároch pri teplote asi 22 až 25 stupňov Celzia mycélium prerastie celý objem. Potom je už sadba vhodná na pestovanie.

"Slamu však treba najskôr sterilizovať vriacou vodou vo väčšej nádobe, nechať obschnúť a premiešať so sadbou. Takýmto substrátom je potom vhodné naplniť menšie igelitové vrecká. Treba v nich urobiť malé otvory, aby mohol unikať oxid uhličitý. V týchto otvoroch potom po troch týždňoch pri teplote asi 22 stupňov Celzia vyrašia trsy hlivy. Keď klobúky dosiahnu veľkosť hrášku, je dobré dať vrecká do chladnejšej miestnosti. O pár dní môžeme hlivu zberať," vysvetlil Čurila.

Zdravá huba

Škoda, že sa ľudia na Slovensku ešte nenaučili pravidelne konzumovať hlivu ustricovitú, konštatoval Čurila. Národ by bol oveľa zdravší. Hliva totiž obsahuje vzácne látky ako napríklad glukán, ktoré zvyšujú odolnosť organizmu proti vírusom aj jeho imunitu proti civilizačným chorobám.

Vzhľadom na to, že táto huba má nízku kalorickú hodnotu a mnoho vlákniny, je vhodná aj pre diabetikov a pomáha odbúravať z tela všelijaké škodliviny.

"Škoda, že v posledných rokoch skrachovali na Slovensku viacerí veľkopestovatelia hlív. Dováža sa z Maďarska a Poľska, kde je jej pestovanie dotované štátom. Dovezená hliva však stráca na kvalite počas prepravy a skladovania," dodal Čurila.

hliva2.gif

Igor Čurila sa teší z úrody novej odrody hlivy. Foto: TASR

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  2. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 147
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 635
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 609
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 579
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 8 624
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 627
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 6 466
  8. Po Slovensku na motorke 5 770
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 239
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 936
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

V poradí ôsmou tohtoročnou obeťou dopravných nehôd na cestách Trenčianskeho kraja je 35-ročný motocyklista z okresu Prievidza, ktorý neprežil stredajšiu podvečernú zrážku s traktorom.


SITA 6 h

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Policajti pravidelne seniorov informujú. Nedávno tak urobili aj v Handlovej.

V jednom prípade senior prišiel o 23-tisíc eur, v ďalšom o štyri tisícky. Policajti vyzývajú seniorov, že ak si nie sú pri podozrivom telefonáte istí, aby ich kontaktovali a požiadali o pomoc


15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


13 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


5 h

Už ste čítali?