Bojničan pestuje elixír mladosti. Hlivu ustricovitú

Zdraviu prospešná huba obsahuje vzácne látky, ktoré zvyšujú odolnosť organizmu proti vírusom aj jeho imunitu proti civilizačným chorobám.

Igor Čurila kontroluje, ako prerastá podhubie substrátom sadby.Igor Čurila kontroluje, ako prerastá podhubie substrátom sadby. (Zdroj: TASR)

BOJNICE. Hlivu ustricovitú, ktorá je spolu s japonskou hubou šii-také považovaná za elixír mladosti, si prakticky každý môže bez väčších problémov dopestovať doma. Tvrdí to Igor Čurila, bývalý banský technik, ktorý v Bani Nováky približne pred 20 rokmi začínal s pestovaním hlivy v banských štôlňach.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dnes už ako dôchodca je nielen jej veľkým propagátorom, ale svoje poznatky využíva na pestovanie hlivovej sadby.

Ako vášnivý hubár a znalec húb navrhol vyskúšať pestovanie hlivy ustricovitej vo vtedy nevyužívaných banských štôlňach v hĺbke 200 300 metrov, kde sú veľkou výhodou stabilná teplota i vlhkosť.

Postupoval metódou omylov a úspechov, kým sa v bani podarilo dopestovať až 50 či 60 ton húb ročne. Substrátom je pšeničná alebo jačmenná slama. Hliva sa v bani pestuje dodnes, hoci už v menšom množstve, pretože niektoré chodby začali baníci používať opäť na ťažbu uhlia.

Za úspechom je čistota a hygiena

Po odchode do dôchodku si Čurila zriadil malú prevádzku na pestovanie hlivovej sadby. Ako prezradil, základom úspechu je čistota a hygiena. V povetrí totiž neustále lietajú ľudskému oku neviditeľné výtrusy a spóry nižších najmä hnilobu spôsobujúcich húb. Tie totiž hlivu priamo ohrozujú alebo znižujú výdatnosť substrátu.

Prvotná kultúra hlivy pochádza zo zahraničia, zo severských štátov Európy. V špecializovaných výrobniach tam mikroskopickým výberom najkvalitnejších výtrusov hubu kultivujú a dokonca šľachtia rôzne odrody. Čurila tieto kultúry potom rozmnožuje.

Nositeľom je pšenica alebo jačmeň. Zrno však treba najskôr uvariť, potom odstrediť, sterilizovať a v prísne sterilnom prostredí naočkovať dovezenou kultúrou. V malých balíčkoch alebo sklených 700-ml pohároch pri teplote asi 22 až 25 stupňov Celzia mycélium prerastie celý objem. Potom je už sadba vhodná na pestovanie.

"Slamu však treba najskôr sterilizovať vriacou vodou vo väčšej nádobe, nechať obschnúť a premiešať so sadbou. Takýmto substrátom je potom vhodné naplniť menšie igelitové vrecká. Treba v nich urobiť malé otvory, aby mohol unikať oxid uhličitý. V týchto otvoroch potom po troch týždňoch pri teplote asi 22 stupňov Celzia vyrašia trsy hlivy. Keď klobúky dosiahnu veľkosť hrášku, je dobré dať vrecká do chladnejšej miestnosti. O pár dní môžeme hlivu zberať," vysvetlil Čurila.

Zdravá huba

Škoda, že sa ľudia na Slovensku ešte nenaučili pravidelne konzumovať hlivu ustricovitú, konštatoval Čurila. Národ by bol oveľa zdravší. Hliva totiž obsahuje vzácne látky ako napríklad glukán, ktoré zvyšujú odolnosť organizmu proti vírusom aj jeho imunitu proti civilizačným chorobám.

Vzhľadom na to, že táto huba má nízku kalorickú hodnotu a mnoho vlákniny, je vhodná aj pre diabetikov a pomáha odbúravať z tela všelijaké škodliviny.

"Škoda, že v posledných rokoch skrachovali na Slovensku viacerí veľkopestovatelia hlív. Dováža sa z Maďarska a Poľska, kde je jej pestovanie dotované štátom. Dovezená hliva však stráca na kvalite počas prepravy a skladovania," dodal Čurila.

hliva2.gif

Igor Čurila sa teší z úrody novej odrody hlivy. Foto: TASR

Sme v obrazoch
Odoberať tému

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  2. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  3. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  4. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu
  5. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  6. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  7. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  8. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  1. Aplikácia Otvorené drevo potvrdzuje transparentnosť LESY SR
  2. Drevo pod kontrolou: Ako technológia RFID mení vývoz drevnej hmo
  3. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  5. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  6. Private equity fondy menia budúcnosť rodinného podnikania
  7. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  8. Ako komplexne a účinne vyriešiť problém akútnej hnačky
  1. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 11 724
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 8 326
  3. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 6 718
  4. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 4 929
  5. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín 3 273
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom 2 820
  7. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 2 251
  8. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 1 906
  1. Ján Valchár: Niekoľko možných scenárov na blízku budúcnosť
  2. Jan Pražák: Ukaž, co to tady máš?
  3. Marcel Rebro: Slováci dokážu závidieť polosirote rehabilitačný tábor a beznohému protézu
  4. Martin Fronk: Mladá Hora: Vinársky raj skrytý v srdci Štiavnických vrchov, kde čas plynie pomalšie
  5. Elena Antalová: Dokonalý kresťan má milovať každého bez rozdielu
  6. David Talian: Rozšírené aprobácie zadarmo - prvá pomoc pre školstvo, no nie liek
  7. Blanka Ulaherová: Tam, kde je Grécko ešte stále grécke
  8. Martin Kresák: Ozdravenie Slovenskej pošty? A čo tak konečne privatizácia?
  1. Ivan Čáni: Migaľ si svoje prvé a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj posledné volebné obdobie užíva „naplno“. 35 804
  2. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy? 10 449
  3. Ľudmila Križanovská: Zlákal ju multilevel marketing. Prišla o peniaze, aj priateľov 9 877
  4. Matej Galo: Pán Fico, profitujete z ruského plynu? Len sa pýtam. 8 645
  5. Jozef Mačo: Nelegálne skládky odpadu pri osadách nemajú odstraňovať obce. Nie že nemajú, nesmú. 8 482
  6. Rado Surovka: Robert, tak sa o má robiť, do psej matere ! 8 174
  7. Juraj Kumičák: Atrapa 7 260
  8. Ľuboslava Šusteková: Chrumkavé sladkokyslé zavárané uhorky mojej babky 6 517
  1. Marcel Rebro: Slováci dokážu závidieť polosirote rehabilitačný tábor a beznohému protézu
  2. Marcel Rebro: Kaliňákove tanky, Pearl Harbor a slovenský ministerský časostroj
  3. Marcel Rebro: Verím, že dobijeme dobrým ľuďom baterky
  4. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  5. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  6. Radko Mačuha: Peter Pellegrini je prezidentom vojny.
  7. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  8. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Kto zmenil dres natrvalo, kto len na rok?


Cyprus - Atlantica Callisto

Extra bonus 100 € na izbu a špeciálne detské ceny len 99 €.


Budúca rozhľadňa na Magure

Chcú posilniť potenciál turizmu.


TASR 1

Keď sa slnko oprie do bratislavských ulíc, mesto ožíva novou energiou. Letné mesiace prinášajú do hlavného mesta nielen teplo, ale aj bohatý program plný kultúry, hudby, jedla a oddychu.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu