Mäsiar nemusel v centre mesta prasa usmrtiť, na spracovanie ho priviezli už rozporcované.
PRIEVIDZA. Silvestrovskú zabíjačku dnes predpoludním zažili obyvatelia Prievidze, zároveň za symbolickú cenu ochutnali aj tradičné zabíjačkové špeciality. Mohli sledovať proces od rozporciovania prasiatka po výrobu obaru, zabíjačkovej kapusty, "žobráckej" kaše, klobás i vytápania masti s produkciou chutných oškvarkov.
Podujatie už po ôsmy rok pripravilo Kultúrne a spoločenské stredisko s prispením mesta. Podľa slov jeho riaditeľa Petra Paulíka cieľom bolo priblížiť "mešťanom" a ich deťom atmosféru klasickej zabíjačky.
Svinku síce nemuseli naháňať po námestí, aby ju usmrtili, ale priviezli ju už pripravenú na rozporciovanie. Riaditeľ zo žartu tvrdil, vraj bola už taká unaháňaná, že sa sama zavesila na mäsiarsku trojnožku.
Potom už prišiel k slovu mäsiarsky odborník Vilo Bobok z neďalekej Lehoty pod Vtáčnikom. Pracuje síce ako baník v Bani Nováky, ale v dedine je známy ako veľký odborník na domácu zabíjačku. Špeciálne recepty nemá, ale prísne dozeral na to, aby všetko prebehlo tak ako na riadnej zabíjačke, ktorých už absolvoval desiatky.
Privezené kusy prasaťa spracoval mäsiar.
Prievidžania si pochutnali na zabíjačkových špecialitách.