Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Stredoveké jedlá chutia výborne aj v súčasnosti

Kaniančania ochutnali slané aj sladké krúpové kaše pripravené podľa dávnych receptov našich predkov.

V Kanianske mala ochutnávka veľký úspech.V Kanianske mala ochutnávka veľký úspech. (Zdroj: MARIÁN KUCMAN)

Kaniančania ochutnali slané aj sladké krúpové kaše pripravené podľa dávnych receptov našich predkov.

KANIANKA. Kedysi ľudia na dedinách piekli chlieb doma, nie však každý deň, ale raz za dva týždne. Zo zvierat, ktoré chovali, zúžitkovali takmer všetko, napríklad z kuracích nôh robili vývar.

Aj tieto zaujímavosti sa dozvedeli obyvatelia Kanianky počas ochutnávky stredovekých jedál.

Hrachová kaša chutila

„Chceli sme súčasným gazdinám ukázať, že pri príprave jedál sa môžu inšpirovať aj v stredoveku," prezradil riaditeľ kanianskeho kultúrneho strediska Viliam Kurbel.

Ochutnávku jedál podľa dávnych receptov pripravil v spolupráci s Hornonitrianskym múzeom v Prievidzi, predovšetkým s jeho riaditeľkou Ivetou Géczyovou, ktorá všetko navarila.

„Na dedinách kedysi dominovali kašovité pokrmy, preto som ponúkla na ochutnanie hrachovú kašu, ale aj slané a sladké krúpové kaše," prezradila Géczyová.

Kropova_kasa.jpg

Kedysi patrila k tradičným jedlám aj krúpová kaša.

Upiekla aj chlieb, pripravila varenú sliepku s plnkou, jablčné pyré, kvasenú kapustu, ale aj nápoje z cigórie a ďumbiera.

„Chutí mi hrachová kaša, ale aj plnka zo sliepky," pochválil jedlá dôchodca František Boško.

Rovnaké jedlá ocenila aj Anastázia Švarcová a priznala, že „niektoré doma varím, napríklad hrachovú kašu. A robím aj kvasenú kapustu. Inšpirovala som sa však aj ďalšími pokrmami."

Pripravia hostinu

Jedlá z obdobia stredoveku, ktoré boli typické pre hornú Nitru, sa podľa Géczyovej „dajú pripravovať aj dnes. Často na ne zabúdame. Napríklad krúpy poznáme už len zo zabíjačkových špecialít, pritom sa z nich dajú robiť aj chutné kaše. Krúpy pritom nie sú vôbec drahé a sú zdravé."

Pripravila aj nápoj z ďumbiera, pričom práve čaj z tejto plodiny začína byť pre pozitívne účinky na zdravie človeka čoraz populárnejší.

Riaditeľka múzea pred samotnou ochutnávkou priblížila prípravu jedál v stredoveku, poukázala na rozdiely, ktoré boli v tejto oblasti v mestách a na dedinách. Predstavila najtradičnejšie potraviny, ktoré sa používali, ale aj spôsob ich prípravy.

„Akcia sa na naše veľké prekvapenie stretla so záujmom ľudí. Rozhodli sme sa, že nabudúce pripravíme ochutnávku stredovekých jedál vo veľkom, pod holým nebom. V takom prípade už nebude chýbať ani muzika, lebo tak to bolo typické pri stredovekých hostinách," dodal Kurbel.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  6. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  9. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  10. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 27 024
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 24 265
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 257
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 151
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 745
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 662
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 444
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 645
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 542
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 582
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Mobilné odberové miesto pri bojnickej nemocnici bude fungovať i počas víkendu

Mobilné odberové miesto (MOM) pri Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach bude fungovať aj počas 23. a 24. januára.

Testovanie na nový koronavírus.

Mesto Handlová zriadi na skríningové testovanie 13 odberných miest

Mesto Handlová sa pripojí k skríningovému testovaniu obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Počas víkendu 23. a 24. januára zriadi 13 odberných miest.

Celomestské testovanie v Košiciach.

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Pozor na snehové jazyky a záveje

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pred snehovými závejmi a jazykmi.

Na cestách pozor na snehové jazyky.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

V Trenčíne pribudne ďalšie záchytné parkovisko, bude bezplatné

Jeho kapacita nepresiahne 60 parkovacích miest.

Zoznam mobilných odberových miest v Turci

Tieto mobilné odberové miesta fungujú už dlhšie, ďalšie odberové miesta budú mestá a obce vytvárať.

Už ste čítali?