Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Stredoveké jedlá chutia výborne aj v súčasnosti

Kaniančania ochutnali slané aj sladké krúpové kaše pripravené podľa dávnych receptov našich predkov.

V Kanianske mala ochutnávka veľký úspech.V Kanianske mala ochutnávka veľký úspech. (Zdroj: MARIÁN KUCMAN)

Kaniančania ochutnali slané aj sladké krúpové kaše pripravené podľa dávnych receptov našich predkov.

KANIANKA. Kedysi ľudia na dedinách piekli chlieb doma, nie však každý deň, ale raz za dva týždne. Zo zvierat, ktoré chovali, zúžitkovali takmer všetko, napríklad z kuracích nôh robili vývar.

Aj tieto zaujímavosti sa dozvedeli obyvatelia Kanianky počas ochutnávky stredovekých jedál.

Hrachová kaša chutila

„Chceli sme súčasným gazdinám ukázať, že pri príprave jedál sa môžu inšpirovať aj v stredoveku," prezradil riaditeľ kanianskeho kultúrneho strediska Viliam Kurbel.

Ochutnávku jedál podľa dávnych receptov pripravil v spolupráci s Hornonitrianskym múzeom v Prievidzi, predovšetkým s jeho riaditeľkou Ivetou Géczyovou, ktorá všetko navarila.

„Na dedinách kedysi dominovali kašovité pokrmy, preto som ponúkla na ochutnanie hrachovú kašu, ale aj slané a sladké krúpové kaše," prezradila Géczyová.

Kropova_kasa.jpg

Kedysi patrila k tradičným jedlám aj krúpová kaša.

Upiekla aj chlieb, pripravila varenú sliepku s plnkou, jablčné pyré, kvasenú kapustu, ale aj nápoje z cigórie a ďumbiera.

„Chutí mi hrachová kaša, ale aj plnka zo sliepky," pochválil jedlá dôchodca František Boško.

Rovnaké jedlá ocenila aj Anastázia Švarcová a priznala, že „niektoré doma varím, napríklad hrachovú kašu. A robím aj kvasenú kapustu. Inšpirovala som sa však aj ďalšími pokrmami."

Pripravia hostinu

Jedlá z obdobia stredoveku, ktoré boli typické pre hornú Nitru, sa podľa Géczyovej „dajú pripravovať aj dnes. Často na ne zabúdame. Napríklad krúpy poznáme už len zo zabíjačkových špecialít, pritom sa z nich dajú robiť aj chutné kaše. Krúpy pritom nie sú vôbec drahé a sú zdravé."

Pripravila aj nápoj z ďumbiera, pričom práve čaj z tejto plodiny začína byť pre pozitívne účinky na zdravie človeka čoraz populárnejší.

Riaditeľka múzea pred samotnou ochutnávkou priblížila prípravu jedál v stredoveku, poukázala na rozdiely, ktoré boli v tejto oblasti v mestách a na dedinách. Predstavila najtradičnejšie potraviny, ktoré sa používali, ale aj spôsob ich prípravy.

„Akcia sa na naše veľké prekvapenie stretla so záujmom ľudí. Rozhodli sme sa, že nabudúce pripravíme ochutnávku stredovekých jedál vo veľkom, pod holým nebom. V takom prípade už nebude chýbať ani muzika, lebo tak to bolo typické pri stredovekých hostinách," dodal Kurbel.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 547
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 726
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 030
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 981
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 145
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 609
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 712
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 700
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 576
  10. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 9 215
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Robert Šuník, majiteľ a prezident FC Baník Prievidza

Primátorka Prievidze mala pozitívny test na koronavírus

Katarína Macháčková vyzvala ľudí, aby sa k testom a k ochranným opatreniam stavali zodpovedne a dodržiavali ich.

Prievidzská primátorka informovala, že mala pozitívny test na koronavírus.

Prievidza chce vybudovať vodozádržné opatrenia v parku a na sídlisku Píly

Prievidzská samospráva má záujem zmierniť dosahy zmeny klímy na životné prostredie v meste.

Mestský úrad v Prievidzi.

Novou riaditeľkou Turisticko-informačnej kancelárie v Prievidzi bude H. Dadíková

Novou riaditeľkou Turisticko-informačnej kancelárie v Prievidzi bude mestská poslankyňa Helena Dadíková.

Turisticko-informačná kancelária.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Už ste čítali?