Piatok, 30. júl, 2021 | Meniny má LibušaKrížovkyKrížovky

Stredoveké jedlá chutia výborne aj v súčasnosti

Kaniančania ochutnali slané aj sladké krúpové kaše pripravené podľa dávnych receptov našich predkov.

V Kanianske mala ochutnávka veľký úspech.V Kanianske mala ochutnávka veľký úspech. (Zdroj: MARIÁN KUCMAN)

Kaniančania ochutnali slané aj sladké krúpové kaše pripravené podľa dávnych receptov našich predkov.

KANIANKA. Kedysi ľudia na dedinách piekli chlieb doma, nie však každý deň, ale raz za dva týždne. Zo zvierat, ktoré chovali, zúžitkovali takmer všetko, napríklad z kuracích nôh robili vývar.

Aj tieto zaujímavosti sa dozvedeli obyvatelia Kanianky počas ochutnávky stredovekých jedál.

Hrachová kaša chutila

„Chceli sme súčasným gazdinám ukázať, že pri príprave jedál sa môžu inšpirovať aj v stredoveku," prezradil riaditeľ kanianskeho kultúrneho strediska Viliam Kurbel.

Ochutnávku jedál podľa dávnych receptov pripravil v spolupráci s Hornonitrianskym múzeom v Prievidzi, predovšetkým s jeho riaditeľkou Ivetou Géczyovou, ktorá všetko navarila.

„Na dedinách kedysi dominovali kašovité pokrmy, preto som ponúkla na ochutnanie hrachovú kašu, ale aj slané a sladké krúpové kaše," prezradila Géczyová.

Kropova_kasa.jpg

Kedysi patrila k tradičným jedlám aj krúpová kaša.

Upiekla aj chlieb, pripravila varenú sliepku s plnkou, jablčné pyré, kvasenú kapustu, ale aj nápoje z cigórie a ďumbiera.

„Chutí mi hrachová kaša, ale aj plnka zo sliepky," pochválil jedlá dôchodca František Boško.

Rovnaké jedlá ocenila aj Anastázia Švarcová a priznala, že „niektoré doma varím, napríklad hrachovú kašu. A robím aj kvasenú kapustu. Inšpirovala som sa však aj ďalšími pokrmami."

Pripravia hostinu

Jedlá z obdobia stredoveku, ktoré boli typické pre hornú Nitru, sa podľa Géczyovej „dajú pripravovať aj dnes. Často na ne zabúdame. Napríklad krúpy poznáme už len zo zabíjačkových špecialít, pritom sa z nich dajú robiť aj chutné kaše. Krúpy pritom nie sú vôbec drahé a sú zdravé."

Pripravila aj nápoj z ďumbiera, pričom práve čaj z tejto plodiny začína byť pre pozitívne účinky na zdravie človeka čoraz populárnejší.

Riaditeľka múzea pred samotnou ochutnávkou priblížila prípravu jedál v stredoveku, poukázala na rozdiely, ktoré boli v tejto oblasti v mestách a na dedinách. Predstavila najtradičnejšie potraviny, ktoré sa používali, ale aj spôsob ich prípravy.

„Akcia sa na naše veľké prekvapenie stretla so záujmom ľudí. Rozhodli sme sa, že nabudúce pripravíme ochutnávku stredovekých jedál vo veľkom, pod holým nebom. V takom prípade už nebude chýbať ani muzika, lebo tak to bolo typické pri stredovekých hostinách," dodal Kurbel.

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  3. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  2. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  3. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  4. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  5. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  8. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  9. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  10. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 266
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 4 920
  3. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 385
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 351
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 347
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 197
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 180
  8. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 414
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 370
  10. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 1 970
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Horná Nitra patrí medzi regióny s vysokou tvorbou emisií.


TASR 14 h

Gro výroby tepla sa bude nachádzať v areály Bane Cigeľ, kde už v súčasnosti funguje kotolňa na biomasu. V dohľadnej dobe by mali teplo vyrábať aj z obnoviteľných zdrojov prostredníctvom solárnych panelov a prečerpávaním banskej vody.


14 h

Pomôcť môže aj plastová fľaša od minerálky. Rozhovor s Dr. Igorom Baranom, ktorý má v oblasti záchrannej služby viac ako štyridsaťročné skúsenosti.


56m

Unikátna historická pamiatka priamo pod legendami opradeným hradom Alžbety Báthoryovej dostane nový šat. Pribudne turisticko-informačná kancelária, ale aj kaviareň či rozšírená expozícia.


16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nárazu podľahla 77-ročná žena.


22 h

Namiesto nápravy im NCZI zasiela ďalšie termíny na očkovanie.


17 h

Šelma ležala neďaleko kontajnera.


a 1 ďalší 28. júl

Výstavba rýchlostných ciest postupuje pomaly.


18 h

Už ste čítali?