Kaniančania ochutnali slané aj sladké krúpové kaše pripravené podľa dávnych receptov našich predkov.
KANIANKA. Kedysi ľudia na dedinách piekli chlieb doma, nie však každý deň, ale raz za dva týždne. Zo zvierat, ktoré chovali, zúžitkovali takmer všetko, napríklad z kuracích nôh robili vývar.
Aj tieto zaujímavosti sa dozvedeli obyvatelia Kanianky počas ochutnávky stredovekých jedál.
Hrachová kaša chutila
„Chceli sme súčasným gazdinám ukázať, že pri príprave jedál sa môžu inšpirovať aj v stredoveku," prezradil riaditeľ kanianskeho kultúrneho strediska Viliam Kurbel.
Ochutnávku jedál podľa dávnych receptov pripravil v spolupráci s Hornonitrianskym múzeom v Prievidzi, predovšetkým s jeho riaditeľkou Ivetou Géczyovou, ktorá všetko navarila.
„Na dedinách kedysi dominovali kašovité pokrmy, preto som ponúkla na ochutnanie hrachovú kašu, ale aj slané a sladké krúpové kaše," prezradila Géczyová.
Kedysi patrila k tradičným jedlám aj krúpová kaša.
Upiekla aj chlieb, pripravila varenú sliepku s plnkou, jablčné pyré, kvasenú kapustu, ale aj nápoje z cigórie a ďumbiera.
„Chutí mi hrachová kaša, ale aj plnka zo sliepky," pochválil jedlá dôchodca František Boško.
Rovnaké jedlá ocenila aj Anastázia Švarcová a priznala, že „niektoré doma varím, napríklad hrachovú kašu. A robím aj kvasenú kapustu. Inšpirovala som sa však aj ďalšími pokrmami."
Pripravia hostinu
Jedlá z obdobia stredoveku, ktoré boli typické pre hornú Nitru, sa podľa Géczyovej „dajú pripravovať aj dnes. Často na ne zabúdame. Napríklad krúpy poznáme už len zo zabíjačkových špecialít, pritom sa z nich dajú robiť aj chutné kaše. Krúpy pritom nie sú vôbec drahé a sú zdravé."
Pripravila aj nápoj z ďumbiera, pričom práve čaj z tejto plodiny začína byť pre pozitívne účinky na zdravie človeka čoraz populárnejší.
Riaditeľka múzea pred samotnou ochutnávkou priblížila prípravu jedál v stredoveku, poukázala na rozdiely, ktoré boli v tejto oblasti v mestách a na dedinách. Predstavila najtradičnejšie potraviny, ktoré sa používali, ale aj spôsob ich prípravy.
„Akcia sa na naše veľké prekvapenie stretla so záujmom ľudí. Rozhodli sme sa, že nabudúce pripravíme ochutnávku stredovekých jedál vo veľkom, pod holým nebom. V takom prípade už nebude chýbať ani muzika, lebo tak to bolo typické pri stredovekých hostinách," dodal Kurbel.