PORUBA. Pestovaniu kiwi sa Porubčan venuje už dvanásť rokov. Začal, keď dostal od známej malé sadeničky. Dnes ho už krík vysoko prerástol a majú z neho radosť aj známi a susedia.
„Rastlina po zasadení štyri roky nerodila, pestoval som ju skôr ako okrasný krík. Neskôr sa však objavili prvé plody, odvtedy pravidelne nazbierame aj štyri plné košíky," povedal Hanko.
Tento rok má menšiu úrodu, no plody sú oveľa väčšie. „Je to tým, že som krík viac ostrihal, aby sila išla do plodov, nie do listov," vysvetlil.
Kiwi z porubskej záhrady vraj chutí rovnako, ako to z obchodu, je o čosi chlpatejšie a treba ho obrať s príchodom prvých nočných mrazov. Pravidelne sa z neho tešia pestovateľovi príbuzní aj známi. „Nezjedli by sme všetko ovocie, preto ho vždy porozdávam," povedal.
Tento rok už oberačka bola, mráz spálil aj niektoré listy. Na kiwi sa však ešte pochutnať nedá. Keď totiž Peter Hanko plody zbiera, nie sú zrelé. „Nechcem, aby ich zima zničila, preto ich oberiem a asi na mesiac uskladním v chlade, kde postupne dozrejú. Potom sú pripravené na konzumáciu."
Pestovanie kiwi v obci akou je Poruba, nie je bežné. „Sme dosť vysoko, napriek tomu sa kríku už roky darí. Nevyžaduje si špeciálnu starostlivosť, akurát ho raz za rok ostrihám," uzavrel pestovateľ.
Peter Hanko sa každý rok teší z bohatej úrody.