DIVIAKY NAD NITRICOU. Hubárska sezóna ani zďaleka nekončí. Presvedčil sa o tom na nedeľnej prechádzke v Diviakoch nad Nitricou aj Jozef s vnučkou Miriamkou.
„Za hodinu sme mali plný košík lievika trúbkovitého. Hoci je veľmi chutný, ľudia ho zbierajú len zriedkavo, zrejme vďaka zvláštnemu vzhľadu," povedal skúsený hubár.
Lievik je u nás pomerne rozšírenou hubou. Rastie vo veľkých skupinách od augusta do novembra väčšinou v listnatých a zmiešaných lesoch. Používa sa do polievok, omáčok a usušená rozdrvená huba je aj vhodným korením do rôznych jedál.
Pokiaľ si v týchto dňoch vyjde do lesa môžete natrafiť nielen na lievik, ale aj na rýdzik pravý, krvavý či smrekový, podpňovky tzv. michalky, pôvabnicu fialovú a dvojfarebnú, strnuľku inovaťovú, na pečiarky, na dubáky i masliaky.
Autor: Miriam Dobrotová