PRIEVIDZA. Hubárska sezóna v lesoch hornej Nitry, ktorá trvá už tretí mesiac, pokračuje. Skúsenejší hubári však nenosia z lesov v Strážovských vrchoch, pohorí Žiar či Vtáčnik, len najznámejšie dubáky, kozáky, suchohríby, masliaky, či kuriatka, ale do košíka si vložia aj nie veľmi zbierané huby, lieviky trúbkovité. Je to tenkomäsitá huba, hnedočierneho sfarbenia, ťažko si ju možno zameniť za iný druh, pretože je verná svojmu menu a podobá sa na lievik a trúbku.
Dorastá do výšky asi 12 centimetrov a rastie väčšinou v trsoch. Na hornej Nitre v týchto dňoch rastie v nevídaných množstvách. Kruhy lievikov trúbkovitých sú veľké aj niekoľko metrov.
Možno by sa jej dali nazbierať stovky kilogramov, tvrdí vášnivý hubár Vladimír Chudý z Prievidze, ktorý lieviky považuje za jedny z najchutnejších húb. Používa ich do melencovej polievky, suší ich a počas roka používa pri varení čínskych jedál. Namiesto takzvanej čínskej huby, ktorá rastie aj na Slovensku, uchovca bazového.
Lieviky trúbkovité odporúča aj v Európe uznávaný, popredný slovenský mykológ Ladislav Hagara. Je mu ľúto, že mnoho hubárov si túto hubu nevšíma a v lese zostáva až 99,9 percenta týchto húb. Odporúča každému vyskúšať ju. Má totiž jemne korenistú hubovú vôňu a chuť.
Často ju pripravujú na spôsob husacej krvi upraženej na masti. Má totiž podobnú konzistenciu i farbu. Usušené lieviky sa občas objavia aj na pultoch hypermarketov. Ak ich namočíme do vody, okamžite akoby ožili a sú ako čerstvé, tvrdí Hagara.
Foto: TASR