PRIEVIDZA. Hory a lesy na hornej Nitre sú v posledných mesiacoch obliehané hubármi. Darí sa dubákom, hríbu smrekovému, ale aj ďalším hubám, neraz aj vzácnym, ktoré sa v regióne v posledných rokoch nevyskytovali.
Rastú však aj jedovaté. U menej skúsených hubárov skončili aj na tanieri. Žiadna z otráv našťastie neskončila smrťou.
Ťažké jedlo
Na internom oddelení bojnickej nemocnici liečili tento rok jedenásť pacientov, ktorí sa priotrávili hubami.
„Žiadna z otráv nebola našťastie vážna a neskončila smrťou. Mali sme tiež niekoľko pacientov, ktorí sa hubami neotrávili, ale spôsobili im tráviace ťažkosti. Hríby totiž patria medzi ťažké jedlá," povedal primár interného oddelenia Ladislav Bíreš.
Prvými príznakmi otravy hubami sú bolesti brucha, zvracanie a hnačky. Prvú pomoc v takom prípade podľa Bíreša „podáva už samotné telo, ktoré sa proti otrave bráni tým, že je človeku zle a má nutkanie zvracať. Dostať huby z tela von je mimoriadne dôležité a potom užiť živočíšne uhlie."
Na huby sú citlivejšie zvlášť deti a starí ľudia, ktorých tráviaci systém už nepracuje tak ako v mladosti.
Rástli bez prestávky
Na huby chodilo tento rok veľa ľudí, pretože vďaka vlahe bolo húb v celom regióne neúrekom.
Skúsený hubár Ladislav Mikulič hovorí, že „tohtoročná sezóna oproti minulosti trvá takmer nepretržite už od júna. V minulosti bola vždy v auguste krátka pauza, tentoraz však huby rástli aj počas druhého prázdninového mesiaca. A darí sa im stále. Rástlo veľa dubákov, v tomto období je však viac húb v ihličnatých lesoch, kde je veľa hríbov smrekových."
Hubári však túto sezónu mohli objaviť aj menej typické huby ako napríklad hríb bronzový, ktorý rástol v teplejších oblastiach v okolí Nitrice a v lokalite Hlboké nad Bojnicami.
„Mne sa podarilo po prvý raz vidieť muchotrávku cisársku, ktorá vyrastá z akéhosi vajca a jej povrch vyzerá ako pomaranč. Je to vzácna a chránená huba, nesmie sa zbierať. Napriek tomu, že je jedlá," vysvetlil Mikulič.
Predpokladá, že hubárska sezóna by mohla tento rok trvať až do konca novembra. Upozornil však, že „vlaha prospieva aj jedovatým hubám. Zvlášť nebezpečná je v tomto období muchotrávka zelená. Menej skúsení hubári by si ju mohli ľahko pomýliť s plávkou," zdôraznil
Sušenie je lepšie
Mikulič odporučil, aby si hubári v prípade aj najmenšej neistoty overili huby v atlase alebo sa poradili s odborníkmi.
Nepreceňovať svoje schopnosti odporúča aj primár Bíreš. „Domov by sme mali nosiť len tie hríby, ktoré naozaj poznáme. Dôležité tiež je, ako ľudia huby skladajú alebo kedy po zbere z nich pripravujú jedlo. Neraz totiž môžu byť zaparené či hnilé, a to môže spôsobiť zdravotné komplikácie," dodal Bíreš.
Hubár Ladislav Mikulič odporúča jednoznačne sušenie húb a ich uskladnenie v sklených pohároch. Takto môžu vydržať aj tri či štyri roky. Mrazenie húb je tiež možné, v takom prípade by však hríby mali byť skonzumované do pol roka.