PRIEVIDZA. Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR upozorňujú, že v počas letných dní by sme mali siahnuť skôr po ľahšej strave. Tá má byť ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, pretože organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch. Súčasne však musí poskytovať dostatok výživných látok.
Potrebná pestrá strava
Antioxidanty pre telo
Vitamín A sa nachádza v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle či rybách. Vitamín C sa nachádza v ovocí ako sú čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice, ale aj v zelenine, ako je paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky, zemiaky. Vitamín E nájdeme v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch.
Veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén, ktorý obsahujú paradajky či červený melón.
Antioxidanty pre telo
Vitamín A sa nachádza v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle či rybách. Vitamín C sa nachádza v ovocí ako sú čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice, ale aj v zelenine, ako je paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky, zemiaky. Vitamín E nájdeme v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch.
Veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén, ktorý obsahujú paradajky či červený melón.
Zložením má byť vyvážená a pestrá. Mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín. Naopak, vyhýbať sa treba jedlám a potravinám bohatým na tuky a jednoduché sacharidy.
Leto je obdobím dozrievania viacerých druhov ovocia a zeleniny, čo by si malo prejaviť aj v našom jedálničku. Okrem množstva tekutín totiž obsahujú množstvo cenných výživových zložiek, ako sú vitamíny a minerály, enzýmy či vláknina.
"V lete je priebežné dopĺňanie vitamínov a minerálnych látok stravou potrebné, pretože slnečné žiarenie spotrebúva, najmä pri opaľovaní a masívne pri opaľovaní spojenom s fajčením, antioxidanty v organizme," upozorňujú odborníci z úradu verejného zdravotníctva.
Zmrzlina nie je dobrá
V lete odporúčajú odborníci obmedziť konzumáciu takzvaných epidemiologicky rizikových potravín, hlavne pokiaľ nie je zaručená dostatočná hygiena pri ich výrobe, skladovaní a manipulácii s nimi.
Príkladom je zmrzlina, lahôdky, cukrárske výrobky, pokrmy pre dojčatá a deti. Takisto výrobky z mäsa, vajec a mlieka by ste mali konzumovať len dostatočne tepelne spracované.
Dôležité je tiež dodržiavať dĺžku a teplotu pri skladovaní potravín a pokrmov. Pri spracovaní potravín uprednostnite počas týchto mesiacov varenie, dusenie a pečenie pred vyprážaním a fritovaním.
Špecifické deti a dôchodcovia
Aj stravovanie detí a starších ľudí má počas týchto dní svoje špecifiká. U detí je potrebné klásť osobitný dôraz na pitný režim, keďže u nich vznikne oveľa ľahšie dehydratácia. Obmedziť nadmerný príjem sladkostí a nahradiť ich zeleninou a ovocím, najlepšie chemicky neošetrovaným.
"U starších ľudí je zase potrebné vziať do úvahy polymorbiditu, teda výskyt ochorení, ktoré vyžadujú osobitnú skladbu stravy a pitný režim, a s ňou súvisiace požívanie liekov, ktoré môžu ovplyvňovať napr. vylučovanie vody z organizmu," upozorňujú odborníci.
Netreba tiež zabúdať na vekom potlačený pocit smädu, z čoho vyplýva, že starší ľudia musia cielene myslieť na dostatočný príjem tekutín a obmedzenú chuť do jedla, čo je možné vyriešiť používaním byliniek pri príprave jedál, ktoré povzbudia chuť. Starší ľudia majú tiež znížené nároky na energetickú hodnotu stravy v dôsledku spomaleného metabolizmu a menšej fyzickej aktivity.

Odborníci síce zmrzlinu v lete ľuďom neodporúčajú, napriek tomu patrí v horúcich dňoch k obľúbeným pochúťkam.
„Zmrzlina v týchto dňoch ide na dračku. Kupujú ju deti, dospelí aj starí ľudia," hovorí Seihan Pigoziová, ktorá predáva zmrzlinu v centre Prievidze.
Najviac predá čokoládovej a jahodovej. Ľudia však viac ako v minulosti žiadajú aj netradičné chute, ako napríklad whisky či pepermintovú.
V ďalšom zmrzlinovom stánku na prievidzskom námestí ponúka zmrzlinu Miroslava Uhrínová. Podľa jej skúseností je u detí najviac obľúbená „kinder" zmrzlina.
„Dospelí v horúcich dňoch najčastejšie žiadajú osviežujúcu limetovú alebo citrónovú," dodala Miroslava.
Cena zmrzliny v centre okresného mesta je tridsať centov.