PRIEVIDZA. Počet záhradkárov na hornej Nitre organizovaných v Slovenskom zväze záhradkárov za uplynulých päť rokov mierne poklesol. Úbytok predstavuje 356 členov, pretože pre stavebnú činnosť zrušili dve záhradkárske osady v centrálnej časti Prievidze. Záhradkárčeniu sa však naďalej venuje pomerne značný počet členov - 2852.
Tieto informácie odzneli na okresnej konferencii záhradkárskeho zväzu v Prievidzi, ktorá sa uskutočnila v závere minulého týždňa. Pokles členskej základne je však oveľa menší ako v celoslovenskom meradle. Za to isté obdobie totiž u nás ubudlo približne 19 000 členov a zväz v súčasnosti eviduje 84 000 členov. Na konferencii to povedala členka Republikového výboru Slovenského zväzu záhradkárov Eva Šidová. Zdôraznila, že činnosť záhradkárov, z voľakedajšej výhradne pestovateľskej činnosti, sa dnes postupne presúva na relaxačno-oddychovú. Je to v súlade s celoeurópskym trendom.
Predseda okresnej organizácie zväzu Róbert Kürthy pripomenul, že záľuba v pestovaní zeleniny a ovocia v tomto regióne má dlhoročnú tradíciu. Už začiatkom minulého storočia bolo v Nitrianskom Rudne uznávané stredisko ovocinárstva v Uhorsku.
Po založení Slovenskej ovocinárskej spoločnosti pôsobili v Prievidzi významní predstavitelia ovocinárstva a šľachtiteľstva Martin Falešník a Alexander Fleischman. Dokonca na prvej československej ovocinárskej výstave v roku 1921 v Prahe bratia Čavojskí z Poruby preberali z rúk prezidenta Masaryka diplom za prvé miesto v kolekcii jabĺk.
Najväčší rozmach záhradkárčenia nastal po roku 1957, keď vznikol Slovenský zväz záhradkárov. Postupne na hornej Nitre založili 34 nových záhradkárskych osád na nevyužívanej, zanedbanej alebo málo bonitnej pôde. Túto záhradkári zúrodnili a dnes sú ich záhradky, v ktorých už často pracujú potomkovia zakladateľov, skutočnými oázami, kde sa spája úžitok s oddychom.
Prakticky v každej osade sú vybudované záhradné chatky, záhradkári sa naďalej venujú pestovaniu zeleniny, ovocia, ale pestré sú aj kvetinové záhony, konštatoval Kürthy. Hoci pripustil, že ubúda pestovateľov zeleniny pre vlastné zásobovanie, ale ovocinárstvo je aj naďalej v kurze.