PRIEVIDZA. Tri roky platí na Slovensku zákon o veterinárnej starostlivosti. Pre drobných chovateľov prasiec a kráv z neho vyplývajú povinnosti pri zabíjačkách.
Kampaň nepomohla
Domácu zabíjačku, pri ktorej ľudia spracovávajú mäso z ošípaných alebo hovädzieho dobytka, treba vopred nahlasovať a regionálnu veterinárnu a potravinovú správu. Vyplýva to zo zákona, ktorý na Slovensku platí od 1. februára 2007.
Čo všetko obnáša dedinská zabíjačka - čítajte tu.
„Ľudia si túto povinnosť neplnia. Vyplýva to z nízkeho počtu nahlásených zabíjačiek," informovala Adriana Nemčická z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Prievidzi. Dodala, že chovateľov prasiec a kráv sa snažili o tomto nariadení čo najviac informovať, napríklad aj cez obecné rozhlasy.
Pokiaľ ľudia nenahlásia zabíjanie hovädzieho dobytka a ošípaných na domáce použitie, dopúšťajú sa priestupku za ktorý im hrozí pokuta až do výšky 663 eur. Či však môže byť niekto aj reálne sankcionovaný je otázne, pretože pracovníci veterinárnej správy nemajú ako chovateľov kontrolovať.
Z ošípaných vzorky netreba
Zabíjačku treba nahlasovať najneskôr jeden pracovný deň vopred. Pri ošípaných treba uviesť adresu chovateľa, dátum zabíjačky a počet zabíjaných zvierat.
Okrem týchto údajov treba pri hovädzom dobytku nahlásiť aj identifikačné číslo zvieraťa, registračné číslo chovu a telefónne číslo.
„V prípade hovädzieho dobytka staršieho ako 30 rokov, musí veterinárny lekár odobrať vzorky na vyšetrenie choroby šialených kráv. Posúdi ich Štátny veterinárny ústav vo Zvolene, pričom za toto vyšetrenie chovateľ nič neplatí," dodala Nemčická.
Upozornila, že chovatelia hovädzieho dobytka musia zabezpečiť aj neškodné odstránenie odpadu, ktorý pri zabíjačke vznikne, v asanačnom ústave.