PRIEVIDZA. Od septembra zabezpečuje jedáleň pri Základnej škole s materskou školou na Malonecpalskej ulici diétne stravovanie pre všetkých žiakov prievidzských škôl. Záujem o túto službu bol prvý mesiac veľmi slabý, stravníkov so špeciálnymi požiadavkami začalo pribúdať.
Jedáleň sa snaží ku každému diétnemu stravníkovi pristupovať individuálne, aby dostával len také jedlo, ktoré je pre neho vhodné a nemôže mu ublížiť.
Tešia sa na obed
Rodičia boli spočiatku opatrní, báli sa zveriť deti do rúk kuchárok v školskej jedálni.
„Veľmi rýchlo zistili, že stravníkovi, ktorý má diétu, vychádzame v ústrety. S každou mamičkou som sa stretla, porozprávala som sa s ňou, čo jej dieťa môže jesť a čo nie, pretože aj bezlepková diéta môže mať rôzne podoby. Veľmi mi pomohla a dodnes pomáha aj doktorka Alena Maslenová, ktorá je odborníčkou na detskú výživu," vysvetlila vedúca školskej jedálne Magdaléna Lukáčová.
Kým v septembri varili len pre šiestich diétnych stravníkov, tento mesiac už pre pätnástich. Okrem detí zo Základnej školy s materskou školou na Malonecpalskej ulici využívajú diétne stravovanie aj žiaci z iných škôl, či niekoľkí dospelí.
„Zistili sme, že niektoré deti s bezlepkovou diétou sa tešia na obedy u nás. Chystáme im totiž aj také jedlá, ktoré im doteraz mamičky nerobili. Povzbudili nás tiež samotní rodičia, ktorí nám po mesiaci prišli poďakovať. Za obdobie, ako robím v školskej jedálni, sa mi to ešte nestalo. Dve mamičky dokonca povedali, že sa im teraz zmenil život, keď nemusia neustále pripravovať diétne jedlá pre svoje deti, ale môžu sa po rokoch opäť zamestnať," povedala Lukáčová.
Zatiaľ len jedna diéta
V súvislosti s prípravou jedál mala jedáleň a dodnes má veľa nových povinností.
„Vytvorili sme špeciálny priestor, kde diétne jedlá chystáme, prijali sme navyše aj jednu kuchárku, aby sme všetko zvládli. Napriek tomu sa naše snaženie niektorým rodičom máli. Chceli by, aby sme jedlá vozili ich deťom do iných škôl v meste. Zatiaľ však niečo také nie je v našich silách. Žiakom, ktorí sú z iných škôl, nosia diétne jedlá od nás rodičia. Lepšie by bolo, keby chodili na našu školu, no chápem, že je ťažké vytrhnúť dieťa z kolektívu, v ktorom je už zvyknuté," uznáva Lukáčová.
Žiaci, ktorí sa stravujú diétne, platia za obed o tridsať percent viac ako ostatní stravníci. Napríklad dieťa bez diéty z prvého stupňa základnej školy zaplatí za obed 0,96 eura, s diétou 1,16 eura.
Školská jedáleň zatiaľ pripravuje len bezlepkovú diétu. Variť by však mohli aj šetriacu diétu pre deti, ktoré majú od lekárov stanovenú obezitu alebo pre diabetikov.
„O diabetickú stravu u nás prejavili záujem starší Prievidžania. Nemôžeme im však zatiaľ vyjsť v ústrety, pretože žiadnemu dieťaťu takúto stravu nepripravujeme. Pokiaľ bude od rodičov takáto požiadavka, budeme variť aj diabetické jedlá," dodala Lukáčová.