PRIEVIDZA. Zariadení, v ktorých sa nefajčí, je od minulého týždňa opäť viac. Prísnejšie pravidlá priniesol od 1. septembra novelizovaný zákon o ochrane nefajčiarov.
Väčšina majiteľov a prevádzkovateľov reštaurácií si zvolila jednoduchšiu cestu, podniky vyhlásila za nefajčiarske.
Úpravy sú drahé
Zariadenia, v ktorých sa jedlo pripravuje a podáva mali od 1. septembra len dve možnosti. Buď celý podnik vyhlásia za nefajčiarsky, alebo vytvoria priestor pre fajčiarov, ktorý bude oddelený pevnou stenou a dverami od ostatnej časti. Navyše, nefajčiari nesmú prechádzať pri vstupe do podniku cez fajčiarsku miestnosť.
V podnikoch, ktoré neponúkajú jedlo, je na majiteľovi, či bude prevádzka fajčiarska alebo nefajčiarska.
Generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií Pavol Kašuba pre agentúru TASR povedal, že väčšina ich členov avizovala od septembra prechod na čisto nefajčiarske zariadenia. „Za týmto rozhodnutím možno hľadať finančnú náročnosť stavebných úprav a zásahov do vzduchotechniky. Niektoré hotely vytvorili salóniky pre fajčiarov," informoval Kašuba.
Zákon je nekompromisný
Začiatkom roka, keď poslanci parlamentu schválili novelu zákona o ochrane nefajčiarov, neboli niektorí prevádzkovatelia z hornej Nitry nadšení.
Majiteľ prievidzského podniku Jantár Miloš Daňo už vtedy zdôrazňoval, že každá prevádzka by mala byť posudzovaná osobitne.
„Už dlhšie máme vytvorené miestnosti pre fajčiarov aj nefajčiarov. Spája ich bar, takže nie sú uzatvorené dverami. Máme však vynikajúcu vzduchotechniku, vďaka ktorej sa dym nedostáva k nefajčiarom," hovoril začiatkom marca Daňo.
Od minulého týždňa je jeho podnik nefajčiarsky. „Nepochodil som s mojimi argumentmi, zákon je neúprosný. Napriek tomu nechcem prísť o zákazníkov, ktorí fajčia, preto pre nich vybudujeme oddelenú miestnosť," dodal Daňo.
Odhaduje sa, že na Slovensku nefajčí 62 percent ľudí, zvyšok predstavujú pravidelní a príležitostní fajčiari. Počet dospelých fajčiarov v SR klesá, naopak, počet fajčiacich detí narastá.
Na následky fajčenia vo svete umiera ročne asi štyri až päť miliónov ľudí. Každých desať sekúnd tak zomrie človek na ochorenie súvisiace s fajčením. Ďalších 13 miliónov trpí chronickými ochoreniami v dôsledku pasívneho fajčenia.
Bez fajčiarov je už aj pohostinstvo Na brode v Lazanoch. „Máme miestnosť, ktorá je oddelená a mohli by v nej byť nefajčiari. Stále by sme však museli jedlo prenášať cez fajčiarsku zónu. Rozhodli sme sa preto fajčenie u nás zakázať," povedal majiteľ pohostinstva Ľudovít Bakyta.
Je si vedomý, že o niektorých zákazníkov môže prísť, na druhej strane verí, že čisto nefajčiarsky podnik môže prilákať nových.
„Fajčiari sa zatiaľ nesťažujú, lebo môžu byť s cigaretou na terase. V zime to bude horšie. Aj preto uvažujeme nad uzatvorením terasy, aby na nej mohli ľudia sedieť aj v zime," načrtol plány Bakyta.
Terasa vyriešila problém s fajčiarmi aj v reštaurácii Extrém v Prievidzi. „V zime terasu uzatvárame a vyhrievame. Takže fajčiari budú mať stále priestor, kde budú fajčiť. Samotná reštaurácia bude nefajčiarska," vysvetlila vedúca prevádzky Jana Gogová.