K teplému jedlu sa počas práce baníci Hornonitrianskych baní Prievidza nedostanú. Zamestnanci baní, ktorí pracujú v podzemí, si u zamestnávateľa môžu kúpiť mrazenú stravu. Zohriať a zjesť ju môžu doma.
PRIEVIDZA. Stravovanie baníkov v podzemí je špecifické. Nemôžu kedykoľvek vyfárať a ísť sa naobedovať. Po rannej zmene vraj nestíhajú otváracie hodiny jedálne, pred poobednou by museli prísť do práce v predstihu. K teplému jedlu sa chlapi, ktorí nastupujú do nočnej zmeny, nedostanú vôbec.
„Zamestnávateľ neposkytuje baníkom pracujúcim v podzemí teplú stravu a už vôbec nie stravné lístky. Všetci povrchoví pracovníci pritom obedujú v jedálni," opísal situáciu v Hornonitrianskych baniach Prievidza jeden zo zamestnancov. Bane fárajúcim zamestnancom poskytujú mrazenú stravu.
Gastrolístky nemajú
Najradšej by namiesto obedov dostával gastrolístky. „Každý ale radšej mlčí z obavy, že by nám pre ne siahli na platy." Namiesto teplého obeda si tak baníci môžu kúpiť mrazenú stravu a doma si ju ohriať.
Chlapi v rannej zmene vyfárajú z podzemia okolo 13.40 h. Jedáleň je podľa ich slov otvorená do štrnástej hodiny. „Za dvadsať minút sa nedá osprchovať, presunúť na obed a v pokoji sa najesť," hovorí jeden z nich.
Zamestnanci, čo idú do poobednej zmeny, by museli prísť do práce skôr, aby obed stihli. „V tom čase tam nemáme čo robiť, nepočíta sa to do pracovného času," myslia si. Najhoršie sú na tom baníci fárajúci do nočnej. Jedáleň nestíhajú vôbec.
Jedlo si kupujú sami
Chlapi si kupujú jedlo sami, aj keď majú nárok na teplý obed v práci. „Nie je to fér, mali by sme dostávať stravné lístky. Naši zástupcovia o to vedenie niekoľkokrát žiadali, no bezvýsledne. Bojíme sa, že by nám to napokon aj tak stiahli zo mzdy," tvrdí zamestnanec Bane Cigeľ.
Hovorkyňa Hornonitrianskych baní Adriana Siváková na otázku, či sú ochotní zamestnancom teplé obedy kompenzovať stravnými lístkami, neodpovedala.
„Kritériá správnej výživy a zdravia jednoznačne smerujú k teplej strave. Ako kompenzáciu za ňu zamestnávateľ zabezpečuje mrazenú stravu, ktorá je kaloricky na úrovni vareného jedla," povedala.
Tvrdí, že o mrazené jedlá je zo strany baníkov záujem, tí však oponujú, že nemajú na výber. „Mrazený tovar si môžeme kúpiť v jedálni a po šichte si ho doma ohriať. Načo je to dobré, to si už dáme radšej domácu stravu," dopĺňajú.
Poskytovanie stravného pritom ukladá zamestnávateľovi Zákonník práce. Ak zamestnanec pracuje viac ako štyri hodiny, je zamestnávateľ povinný mu zabezpečiť jedno teplé jedlo s vhodným nápojom denne.
Zabezpečenie stravovania spočíva predovšetkým vo vytvorení podmienok na požitie jedného teplého hlavného jedla a vhodného nápoja, a to na pracovisku alebo v jeho blízkosti v priebehu jednej pracovnej zmeny zamestnanca.
Ak zamestnávateľ nemôže stravovanie zabezpečiť, jeho povinnosťou je zvoliť náhradný spôsob vo forme poskytnutia finančného príspevku, najčastejšie formou stravných kupónov.
Hornonitrianske bane umožňujú svojim zamestnancom obedovať v piatich prevádzkach. V Novákoch sa podľa Sivákovej môžu najesť do 14.15, v Cigli tak〜isto a v Handlovej v dvoch prevádzkach do 14.15 a 14.45. Zamestnanec Bane Cigeľ však má inú skúsenosť. „O druhej už obed nedostanem," tvrdí.
Bane: prestávku majú
„V rámci pracovného času majú všetci zamestnanci v podzemí zabezpečenú prestávku na stravovanie v zmysle Zákonníka práce," povedala hovorkyňa baní. Zjesť však môžu len desiatu, či jedlo, ktoré si prinesú z domu a sami zaplatia.
Ak by mali záujem o obedy v jedálni po pracovnom čase, bane sú ochotné čas stravovania zosúladiť s odchodmi autobusov. Baníci však nevidia dôvod, prečo by mali v práci ostávať aj po skončení zmeny.