KANIANKA. V najväčšej hornonitrianskej obci Kanianka so 4000 obyvateľmi, varili počas uplynulého víkendu Ančinu fazuľu.
Tradíciu vlani založil tamojší folklórny súbor Košovan, ktorý v dedine udržiava nielen folklórne tradície z hornej Nitry, ale aj miestne špeciálne zvyky a obyčaje.
Z Koša, ktorého veľká časť leží na ložisku uhlia, sa totiž v osemdesiatych rokoch minulého storočia pre jeho ťažbu presťahovalo asi 2000 obyvateľov práve do Kanianky. V hornej časti Koša ich vtedy zostalo len okolo 800, uviedol Viliam Kurbel, vedúci súboru Košovan. Podľa neho Košania verní svojim bohatým kultúrnym aktivitám zaktivizovali aj ostatných obyvateľov Kanianky.
Najlepšia bola fazuľová polievka so zemiakovými plackami. Foto: TASROrganizujú mnoho zaujímavých podujatí a medzi ne patrí aj Ančina fazuľa. Táto strukovina sa totiž z jedálnička domácností vytráca a pritom v Koši patrila medzi základné potravinové články. Gazdinky ju vedeli uvariť na desiatky spôsobov. „Cieľom je pripomenúť mladším pôvodné jedlá," dodal Kurbel.
Členky súboru navarili vo veľkých hrncoch päť druhov tradičnej košskej fazuľovej polievky. Kyslú s údeným kolenom, strukovú, kyslú s kapustou, na sladko so slížmi a fazuľovú polievku s „babou".
Ľudí najskôr pozvali na ochutnávku a potom si mohli vybrať a nechať naliať do taniera tú, ktorá im najviac chutila.V súťaži prvenstvo získala "babová" polievka.
Ženy zo súboru Košovan varili fazuľu vo veľkých hrncoch. Foto: TASRKurbel každému ochotne prezradil receptúru. „Je to vlastne fazuľová polievka na sladko s červenou zápražkou a tesne pred dovarením sa v nej nechajú povariť na oleji upražené hrubšie zemiakové placky, v ktorých sú ešte kolieska údenej klobásy."
Výťažok z podujatia využije súbor Košovan na ďalšie projekty, uviedol jeho vedúci.
Jeden z receptov na fazuľovú polievku.