Od začiatku roka klesol na Slovensku počet nahlásených zabíjaných zvierat u chovateľov pre domácu spotrebu.
Riaditeľ regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Prievidzi Milan Šima upozorňuje, že „podľa zákona o veterinárnej starostlivosti hovädzí dobytok a ošípané možno zabíjať u chovateľa na domácu spotrebu, ak bolo zabíjanie zvierat nahlásené regionálnej správe aspoň jeden pracovný deň pred zabíjačkou.“
Pri nahlásení zabíjačky hovädzieho dobytka musí chovateľ uviesť svoje meno a adresu, okres, identifikačné číslo zvieraťa, registračné číslo chovu, vek zvieraťa v mesiacoch, plánovaný dátum domácej zabíjačky a telefónne číslo chovateľa.
Pri zabíjaní prasaťa musí chovateľ nahlásiť svoje meno a adresu, okres, plánovaný dátum zabíjačky a telefónne číslo.
Chovatelia z nášho okresu nahlasujú zabíjačky na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu v Prievidzi, ktorá sídli na Mariánskej ulici č. 6.
Využiť môžu v pracovných dňoch od 7. do 15. h aj telefónne čísla 542 22 47, 542 03 81, fax 542 57 10 alebo aj mailovú adresu rvspde@svssr.sk.