PRIEVIDZA. Medovníky, pre mnohých ľudí typická súčasť Vianoc, môžu byť aj počas sviatkov jari chutnou maškrtou alebo ozdobou.
Mária Formanová z Prievidze sa pečeniu a zdobeniu medovníkov intenzívne venuje už viac ako pätnásť rokov. Odmieta názor, že medovníky patria len k vianočným sviatkom. „V minulosti gazdiné na Slovensku pripravovali medovníky aj k Veľkej noci. Bola to totiž maškrta, ktorá vydržala veľmi dlho, navyše sa na ňu dali aplikovať veľkonočné motívy.“
Okrem vajíčok vytvára aj zajačikov, barančeky, sliepočky a kohútiky. „Položiť ich môžem na tácku na stôl, alebo ich využiť pri tvorbe dekorácií. Už pri pečení môžem urobiť na medovníku dierku. Prevlečiem cez ňu niť a zavesím napríklad na zlatý dážď alebo bahniatka. Medovníky môžeme napichnúť aj na špajdle a vložiť ich do ikebany,“ vysvetlila M. Furmanová.
Medovnikárstvo má na Slovensku a na hornej Nitre dlhú tradíciu. M. Furmanová sa snaží, aby zostalo zachované aj pre ďalšie generácie. „Rada chodím medzi deti a učím ich ako zdobiť medovníky. Snáď sa to niektorým zapáči a budú sa tomu venovať aj v budúcnosti,“ zdôraznila M. Furmanová.