Bary už nemusia mať vyhradenú časť pre nefajčiarov. Naopak, podniky, v ktorých sa varí a podáva jedlo, musia mať stavebne oddelenú miestnosť pre fajčiarov. Podľa nového zákona o ochrane nefajčiarov nesmie presahovať polovicu plochy prevádzky.
Vsadili na vzduchotechniku
V prievidzskom podniku Jantár v súvislosti s novým zákonom väčšie zmeny nechystajú. „Už dlho máme nefajčiarsku časť oddelenú od fajčiarskej stenou. Pár stolov, pri ktorých sa fajčí a zasahujú do nefajčiarskej zóny, zrušíme,“ povedal majiteľ prevádzky Miloš Daňo.
Obe časti podniku spája barový pult, takže nie sú úplne oddelené. „Nevidím v tom problém. Nefajčiari neprechádzajú cez fajčiarsku časť. Navyše máme kvalitnú vzduchotechniku, ktorá vynikajúco odvádza dym. Fajčiari u nás preto nesedia v zadymenom prostredí. Mnohí z nich v tejto časti aj pokojne jedia. Oddeliť obe zóny dverami by u nás nebolo možné,“ tvrdí M. Daňo.
Upozornil, že zákonodarcovia na podniky so vzduchotechnikou nemyslia. „Vzduch čistíme, prúdi od nefajčiarov smerom k fajčiarom. Mali by sme byť zvýhodnení pred krčmami, ktoré majú jeden malý ventilátor víriaci vzduch v miestnosti,“ myslí si M. Daňo.
Ako nefajčiar a aj ako najspravodlivejšie riešenie pre všetky podniky by privítal, keby na Slovensku platil úplný zákaz fajčenia v baroch a reštauráciách. „U nás sa vždy najskôr zaplní nefajčiarska časť, takže milovníkov cigariet je oveľa menej. Straty zákazníkov sa nebojím,“ dodal M. Daňo.
Veria v zmenu
Vedenie reštaurácie Pod klenbami v Bojniciach nemieni v súvislosti s novým zákonom o ochrane nefajčiarov podniknúť žiadne kroky. V podniku podávajú jedlá, fajčenie majú dovolené.
„Zaujali sme pozíciu mŕtveho chrobáka. Do septembra neurobíme nič. Veríme, že podniky, ku ktorým je zákon diskriminačný, sa vzbúria a pravidlá sa predsa len zmenia,“ povedala majiteľka reštaurácie Agáta Lednická.
Priečku, ktorá by podnik rozdelila, postaviť nemôžu, pretože sídlia v historickej budove. Pokiaľ sa do septembra nič nezmení, Pod klenbami uprednostnia podávanie jedál a zákažu fajčenie.
Stenu nepostavia
„Sme reštaurácia, ľudia k nám chodia predovšetkým kvôli jedlu. Nebudeme stavať stenu. Od septembra sa u nás fajčiť nebude,“ hovorí Jana Kapriová, majiteľka Slovenskej reštaurácie v Handlovej a vysvetľuje: „Predpokladáme, že tak ako v iných krajinách Európskej únie, aj na Slovensku bude raz platiť úplný zákaz fajčenia v podnikoch. Bolo by zbytočné robiť čiastkové opatrenia.“
V Slovenskej reštaurácii sa neboja straty zákazníkov. „Fajčiari si môžu zapáliť cigaretu na terase, pričom stále vidia na stôl vo vnútri,“ dodala J. Kapriová.