PRIEVIDZA. Klobásky, tvarohové šišky, kapustové strapačky či fánky pripravovali žiaci so zdravotným postihnutím z Odborného učilišťa v Prievidzi počas súťaže Fašiangové regionálne pochúťky.
„Súťaže majú pre hendikepované deti mimoriadny význam. Rozvíjajú u nich medziľudské vzťahy, vzájomne rešpektovanie, prebúdzajú u nich záujem o vzdelávanie,“ hovorí riaditeľka školy Antónia Herková.
Do varenia, pečenia a smaženia fašiangových jedál sa zapojilo dvadsaťštyri žiakov z rôznych odborov. Súťažili vo dvojiciach. „Do prípravy súťaže sme zapojili aj rodiny detí, pretože počas polročných prázdnin mali pohľadať fašiangové recepty. Dozvedeli sme sa, že v niektorých rodinách ich skúšobne aj pripravovali. Participácia rodičov na týchto aktivitách je veľmi užitočná,“ zdôraznila A. Herková.
Porota hodnotila nielen chuť a kvalitu jedál, ale aj ich estetický vzhľad. Najlepšie dvojice dostali ceny. Fašiangové pochúťky boli na stoloch počas školského zábavného popoludnia s maskami.