Chov husí a driapanie peria sa už z našich dedín takmer vytratili

ŽIVOT NA DEDINÁCH sa v posledných rokov výrazne zmenil. To, čo bolo ešte pred pár rokmi jeho bežnou súčasťou, je už dnes minulosť. Platí to aj o chovaní husí a s tým spojeným páraním peria, na hornej Nitre skôr známom ako driapanie. V obciach okresu Priev

Príčin, prečo sa chov husí v malom dostal do úzadia, je viacero. Ľudia viac pracujú, nemajú čas starať sa o ne a neskôr ani spracovať mäso či perie. Navyše perie, ktoré bolo v minulosti nevyhnutným materiálom na výplň vankúšov a perín, neodporúčajú odborníci zo zdravotných dôvodov. Vedci objavili nové materiály, ktoré nespôsobujú alergie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vykrmovanie

Tradícia driapania peria však nezanikla podľa riaditeľky Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi Ivety Géczyovej dávno. „Ešte v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia ženy driapali v hornonitrianskych dedinách tradičným spôsobom. Zlom nastal asi po roku 1989, keď sme sa viac otvorili svetu, čo ovplyvnilo aj vidiecky život.“

Kým sa však ženičky stretli na driapačkách, musela gazdiná husi vychovať. Dôležité boli už vajcia, ktoré sa pod hus kládli, aby z nich vysedela malé húsatá. Na dedinách boli odborníčky, ktoré dokázali pomocou sviečky určiť, či je v ňom zárodok. Pokiaľ bolo vajce plané, mohli ho použiť v kuchyni pri príprave jedla rovnako ako slepačie.

Hus sedela na vajíčkach asi štyri týždne, potom sa z nich vyliahli mláďatá. Od malička ich gazdiná dobre kŕmila, aby mali dostatok tuku. „Husi dostávali šrot a žihľavu, pretože už naši predkovia vedeli, aká je táto rastlina výživná. Prikrmované boli aj listami z repy,“ spomína I. Géczyová.

Asi tri týždne pred zarezaním už gazdiná husi na dvor nepúšťala, ale držala ich zatvorené, aby len žrali a priberali. Kŕmila ich tzv. štopaním. Priamo do krku im vtláčala kukuricu namočenú vo vode, či šúľky vytvorené z kukurice a šrotu, niekde známe ako šišky alebo slíže. Hus, samozrejme, musela mať aj dostatok vody.

Hodová pochúťka

Keďže nikto nechoval týchto operencov len na mäso, dôležitá bola aj starostlivosť o ich perie. „Po troch až štyroch mesiacoch po vyliahnutí a potom po ďalších piatich týždňoch gazdiná husi šklbala. Predtým ich okúpala a zavrela napríklad do chlieva so suchou slamou, aby sa nezašpinili,“ priblížila tradičnú povinnosť gazdín I. Géczyová a doplnila: „Šklbanie nebolo jednoduché. Ženy museli vedieť, z ktorej časti tela ho môžu šklbať a hlavne koľko. Neraz musela byť hlava husi v niečom zabalená, pretože občas dokázala aj uhryznúť.“

Krátky život husí končil na jeseň. Vtedy ich gazdiná zarezala. Bolo to v čase, keď sa vo väčšine dedín konali hody, takže boli na sviatočných stoloch hlavným chodom.

Kým si na nich domáci i hostia pochutili, bolo treba urobiť veľa práce. Všetko začalo nepríjemným zarezaním, pri ktorom museli byť nohy zdvihnuté, aby hus stiekla z krvi. Nasledovalo ošklbanie od peria. Niekedy to šlo jednoducho, inokedy, zvlášť keď bola hus mastnejšia, ťažšie. Vtedy gazdiná zobrala vlhkú handru a cez ňu perie ožehlila, aby sa uvoľnilo. Hus sa nakoniec obarila a ešte dobre očistila.

Ženy spracovali z husi takmer všetko. Z hlavy, krídiel, nôh a vnútorností uvarili polievku, pečeň, ktorá bola neraz veľmi veľká, udusili a ostatné mäso upiekli. Z tuku dokázali získať až liter masti.

Základ výbavy

Perie z husí, no občas i z kačíc, driapali ženy v zime. Niekedy sa k nim pridali i muži, bola to však predovšetkým ženská práca. „Driapanie bolo vždy súčasťou spoločensko – hospodárskeho života dediny, založené na vzájomnej susedskej pomoci. Ženy sa postupne stretávali v jednotlivých domoch, pričom začínali zväčša tam, kde mali veľa husí a blížil sa vydaj dievčaťa. Perie bolo totiž základom dvoch perín a štyroch vankúšov, ktoré dievča dostalo z rodného domu ako výbavu. Vankúš musel mať hmotnosť asi dva kilogramy, perina osem a paplón dva a pol kilogramu. Do jedného vankúša bolo potrebné perie aspoň z dvadsať husí,“ prezradila aj z vlastnej skúsenosti I. Géczyová.

Kedysi bolo driapanie situované do kuchýň, neskôr naň boli využívané letné kuchyne. Ženy sedeli za stolom, na ktorom boli hrnce s perím, ktoré bolo treba driapať. Gazdiná na začiatku ukázala, koľko má peria a potom sa už len odhadovalo, ako dlho by driapanie mohlo trvať.

Ženy si brali perie z hrnca, driapali ho, pričom kostánky hádzali pod stôl. Čisté perie zostávalo na stole. I Géczyová si spomína, že „každá žena mala pred sebou svoju kopu, podľa toho sa vedelo, ako ktorá driape. Ale veľká kopa ešte neznamenala aj kvalitu. Niektoré driapali rýchlo, no na kostánkach zostávalo veľa peria. Stávalo sa, že gazdiná večer takéto kostánky pod stolom zbierala a ešte z nich trhala perie.“

Chlapi, ktorí si sadli k ženám, z pevnejších kostánok vytvárali masteničky na potieranie koláčov. Konce husích krídiel, ktoré sa nedali nijako spracovať, používali ľudia na vymetanie pecí.

Oldomáš na záver

Spoločenským rozmerom driapania bolo rozprávanie, čo sa v dedine stalo, kto čo počul, či videl. Nechýbali ani príbehy, ktoré mali deti niečo naučiť, alebo ich trochu postrašiť.

Driapalo sa pred Vianocami i po Novom roku. Ak chodili po dedine Mikuláši alebo Lucie, neraz zavítali do domu, kde sa driapalo a čosi v ňom vyparatili. Najčastejšie rozfúkali perie.

Ženy pracovali od zotmenia asi do deviatej. Gazdiná im vždy na záver dňa pripravila čaj s rumom a rožky. Keď už bolo driapanie úplne skončené, nachystala oldomáš, teda bohatšie pohostenie napríklad s koláčmi.

Niektoré dôchodkyne neraz driapali perie aj celý deň, od rána až do večera. V modernejších časoch sa už stávalo, že gazdiná perie zaniesla k niekomu, kto ho za odmenu podriapal.

Klasické driapačky sa aj vďaka tomu postupne vytratili. Pre budúce generácie ich zachovajú snáď už len folklórne súbory.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 299
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 537
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 881
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 4 705
  5. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 808
  6. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 3 434
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 525
  8. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 508
  1. Ondřej Havelka: Magické amulety a tradiční léčitelství v černém islámu
  2. Martin Škopec Antal: Zbytočná rétorická nadpráca Michala Šimečku
  3. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  4. Vladimír Čuchran: Digi za milióny - parodický, satirický pohľad
  5. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  6. Matúš Grznár: Ako rozoznať matovičovinu od spravodajského článku?
  7. Aleksander Prętnicki: Posledná kvapka - Bratislavský expres
  8. Jozef Pivarník: Nenechajte sa oklamať! Ponziho schéma stále žije a číha na vaše úspory
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 166
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 775
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 487
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 359
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 899
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 739
  7. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 6 497
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 645
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Mobiliár radnica ladila do mestských farieb.

Objekty sú ladené vo farbách mesta.


TASR

Keď sa povie skákací hrad, väčšina z nás si spomenie na detský smiech, nekonečné vyskakovanie a farebný svet radosti.


Vlak STADLER KISS Železničnej spoločnosti Slovensko

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spúšťa najväčšiu modernizáciu vlakov za posledné desaťročia. Do svojho vozidlového parku v najbližších rokoch investuje viac ako miliardu eur.


1
Podpis zmluvy

Stredoslovenská energetika (SSE) a spoločnosť FUERGY uzatvorili strategickú spoluprácu a prinášajú na trh inovatívne smart energetické riešenie – Infimeo.


  1. Ondřej Havelka: Magické amulety a tradiční léčitelství v černém islámu
  2. Martin Škopec Antal: Zbytočná rétorická nadpráca Michala Šimečku
  3. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  4. Vladimír Čuchran: Digi za milióny - parodický, satirický pohľad
  5. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  6. Matúš Grznár: Ako rozoznať matovičovinu od spravodajského článku?
  7. Aleksander Prętnicki: Posledná kvapka - Bratislavský expres
  8. Jozef Pivarník: Nenechajte sa oklamať! Ponziho schéma stále žije a číha na vaše úspory
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 166
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 775
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 487
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 359
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 899
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 739
  7. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 6 497
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 645
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu