Bohatá úroda japonských drevných lupeňovitých húb šii-take mu totiž narástla v spálni jeho rodinného domu. V tejto miestnosti totiž bola tá správna teplota, okolo 18 stupňov Celzia, ktorá jemu v spánku, ale aj týmto hubám najviac vyhovuje.
Šii-take má slovenský názov húževnatec jedlý (lentinus edodes). Na Slovensku sa v prírode vyskytuje iba veľmi zriedka. Zato patrí medzi najstaršie pestované huby na svete, najmä v ázijských krajinách. Známe sú o tom záznamy už z počiatku nášho letopočtu.
Pokusy s jej pestovaním v minulých rokoch robili aj v Bani Nováky, kde v podzemných nevyužívaných banských štôlňach už dlhšie úspešne pestujú inú drevnú hubu, hlivu ustricovú. Pokusy s húževnatcom neboli veľmi úspešné. Je to totiž oveľa náročnejšia huba na technológiu pestovania. Pavol Plšek má o tom dobré znalosti, pretože je vedúcim prevádzok, medzi ktoré patrí aj pestovanie hlivy v podzemí.
V závere minulého roka mu niekto ponúkol či nechce odskúšať pestovanie šii-take doma. Kúpil si už naočkovaný substrát, asi 50 centimetrov vysoký klátik zo zlisovanej slamy a pilín, ktorý už bol naočkovaný hubovou sadbou, ba aj prerastený mycéliom, s náznakmi prvých kolbúčikov húb. Dodržal odporučený spôsob starostlivosti o hubovú násadu, najmä spomínanú teplotu a pravidelné rosenie čistou vodou. Huby sa v priebehu dvoch-troch týždňov skutočne pekne rozrástli. Ľutuje, že mu nevyrástli skôr, na Vianoce by mohol mať v kapustnici čerstvé plodnice. Prvú úrodu húb pokrájal a udusil na cibuľke s vajíčkom. Na ochutnávku pozval aj priateľov a zhodli sa, že ide o delikatesu.
V Janponsku a Číne dopestujú ročne stovky ton šii-take. Traduje sa, že pravidelná konzumácia tejto huby predlžuje život. Odborná literatúra uvádza, že moderné výskumy to čiastočne potvrdzujú. Pretože húževnatec jedlý obsahuje viaceré látky s protinádorovými a protivírusovými účinkami. Je to napríklad eritadeín, derivát kyseliny maslovej, o ktorom je známe, že znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Autor: PRE