Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky
PRI PRÍPRAVE JEDÁL SA VYHÝBAJÚ POLOTOVAROM

Školské jedálne bojujú proti detskej obezite

Slovenské školské jedálne sú na veľmi dobrej úrovni. Dokonca predbehli i české, pričom to tvrdia odborníci našich západných susedov.

Na školské jedálne majú ľudia rôzne názory. Vytvorili si ich zväčša na základe vlastných skúseností. Môžu byť teda dobré i zlé. Tak, ako sa rokmi menia rôzne oblasti života, menia sa aj školské jedálne. „Myslím si, že v tomto období k lepšiemu,“ rozhodne hovorí vedúca školskej jedálne pri ZŠ s MŠ v Chrenovci-Brusne Vlasta Beránková. Má totiž dlhoročné, viac ako dvadsaťročné skúsenosti a jej kvality prednedávnom ocenilo aj ministerstvo školstva, keď jej ako jedinej z okresu Prievidza udelilo čestné uznanie za aktívnu prácu v oblasti výživy detí a mládeže v školskom stravovaní.
Polotovary nechcú
V. Beránková si myslí, že školské jedálne nie sú u nás patrične docenené, i keď českí odborníci tvrdia, že naše sú na vyššej úrovni ako ich. „V médiách sa o nich hovorí len vtedy, ak sa objaví nejaký problém. Málokto si všíma, čo všetko robia jedálne pre správnu výživu detí a mládeže. Samozrejme, nemožno tvrdiť, že všetky stravovacie zariadenia sú ideálne, ale väčšina z nich má snahu prinášať mladej generácii čo najlepšiu, najkvalitnejšiu a najzdravšiu stravu.“
A nie je to vždy jednoduché. Školy a ich zriaďovatelia zápasia s nedostatkom peňazí, šetria, kde sa dá. Do jedální, do nákupov surovín treba neustále investovať. V. Beránková pripomína, že firmy sa predbiehajú, aby do nich pravidelne dodávali potraviny. „Sú to však často polotovary, mrazené výrobky, ktoré stačí len ohriať a jedlo je hotové. Jedálne by sa však takouto cestou uberať nemali. Takéto jedlá totiž nie sú pre zdravý vývin dieťaťa to pravé. U nás, v Chrenovci-Brusne, sa snažíme variť domácu stravu. Nezabúdame na dostatok zeleniny a ovocia. Polotovary nemôžu nahradiť živiny z čerstvých potravín.“
Dôležité je tiež prostredie, v ktorom sa žiaci stravujú. „Detí sa pýtame, čo by chceli mať v jedálnom lístku a v rámci možností im aj vyhovieť. Jedáleň sa snažíme vyzdobiť, púšťame im príjemnú hudbu, neskôr by sme radi mali aj televízor. Stoly máme upravené v radoch ako na svadbe, lebo deťom sa to tak viac páči. V neposlednom rade aj úprava jedla na tanieri je dôležitá, lebo aj oči jedia, nielen ústa.“
Obezita, diéty a mlieko
Prednedávnom sa o problematike školských jedální hovorilo na prvej medzinárodnej konferencii venovanej tejto problematike. Zúčastnila sa na nej aj V. Beránková. „V Poprade sa stretli vedúce jedální z celého Slovenska i zo zahraničia, ale aj odborníci, ktorí majú čo povedať k výžive detí a mládeže. Zaoberali sme sa rôznymi témami, no tri boli nosné. Hovorili sme o obezite detí, diétnom stravovaní a o mlieku v školách.“
S obezitou detí bojuje celý svet, výnimkou nie je ani Slovensko. „Prekvapila ma informácia, že v tomto smere ešte nie sme u nás na tom tak zle, ako v iných štátoch. Napriek tomu musíme obezite detí venovať pozornosť. Aj v školských jedálňach. Musíme hľadať také potraviny, ktoré by boli pre deti výdatné, výživné a neviedli by k obezite.“
Významnou otázkou je v súčasnosti aj diétne stravovanie. Veľa mládeže má napríklad celiakiu či cukrovku, takže nemôže konzumovať všetky klasické potraviny. Ministerstvo školstva preto presadzuje, aby napríklad v meste bola jedna školská kuchyňa, ktorá by diétne jedlá pripravovala aj pre ostatné jedálne. „V prípade obcí je to zložitejšie, i keď v istých spádových oblastiach by sa to dalo vyriešiť. V Chrenovci-Brusne sme už v minulosti diétne varili, pričom sme sa na tom dohodli s rodičmi. V tejto problematike je dôležitá komunikácia a ochota vyjsť v ústrety,“ zdôraznila V. Beránková.
Na popradskej konferencii sa hovorilo aj o mlieku. Zavedenie mliečnych desiat si školy pochvaľujú, rovnako tak aj rodičia či samotné deti. V Chrenovci-Brusne je približne rovnaký počet žiakov, ktorí obedujú v jedálni i desiatujú. „Od istej firmy dostávame jogurty. Za každý jeden dostaneme 70 halierov. Na konci školského roka sa to zráta a za získané prostriedky môžeme niečo zaobstarať do kuchyne,“ vysvetlila V. Beránková a dodala: „Aj to je dôkaz, že školské jedálne nestagnujú, nestoja na jednom mieste, ale reagujú na aktuálne požiadavky doby.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 811
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 843
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 924
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 503
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 942
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 683
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 102
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 582
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 491
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 338
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Samosprávy na hornej Nitre poukázali na chýbajúci legislatívny rámec celoplošného testovania

Samosprávy na hornej Nitre chcú byť súčinné pri celoplošnom testovaní obyvateľov, upozornili však na chýbajúci legislatívny rámec, ktorý sa dotýka zabezpečenia pracovníkov zo strany miest a obcí.

Ilustračné foto.

Kontrola v prievidzskom zariadení pre seniorov zistila viaceré nedostatky

V zariadení vykonala kontrolu komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím aj ministerstvo práce sociálnych veci a rodiny. Ministerstvo počas dohľadu skonštatovalo porušenia ústavy aj zákona o sociálnych službách.

Zariadenie pre seniorov Prievidza. Ilustračné foto
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Už ste čítali?