Plné ruky práce majú aj v pálenici v Nedožeroch-Brezanoch. Sezónu začali v septembri, jej ukončenie je naplánované až na koniec júna. Prevádzkar Roman Solenica vysvetlil, že kvôli mimoriadne veľkému záujmu už musia odmietať zákazky. „Tento rok dokonca ani príliš nepociťujeme problém s nelegálnymi výrobňami alkoholu, ktoré nás zvyčajne oberajú o zákazníkov.
Pri cenách porovnateľných s predchádzajúcimi rokmi denne spracujú okolo dvetisíc litrov kvasu. Nikdy sa dopredu nedá presne zistiť, koľko alkoholu z toho „natečie“, no priemerná denná produkcia je asi 135 litrov.
Zákazníci preferujú 52 až 54 percentný alkohol, obľúbeným ovocím sú stále čerešne, slivky či jablká. „Túto sezónu sú už vypálené čerešne, teraz pracujeme s hruškami, začneme so slivkami a nakoniec prídu na rad jablká,“ vysvetlil R. Solenica.
Tento rok je skutočne výnimočný, podobná situácia sa však opakuje každých štyri až päť rokov.
Autor: JAR