Včelárstvo nie je ľahký a jednoduchý koníček. Ako ste sa k nemu dostali?
- Bola to náhoda. V sedemdesiatych rokoch som pracoval ako agronóm v Štátnom majetku v Nitrianskom Pravne. Robili sme nejaké chemické postreky a zasiahli sme aj včelstvá. Museli sme tento problém riešiť, rokovať s včelármi. Všetko sa vyriešilo, no včelári mi navrhli, aby som sa k nim pridal. Keď vraj budem mať svoje včely, budem ich chrániť a tak ochránim aj ich včelstvá. Dostal som dve rodiny, ktoré som postupne zveľaďoval. Časť z nich som umiestnil vo včelnici v Nitrianskom Pravne za Bôrik a časť za Bojnice smerom na Kanianku. V súčasnosti sa starám o dvadsaťdva včelích rodín.
Tohtoročné jarné a letné obdobie, teda čas, keď sú včely najaktívnejšie, nebolo pre včelárov najideálnejšie.
- Môžem to len potvrdiť. Vstup do včelárskeho úžitkového roka bol zložitý. Po zime boli mnohé včely napadnuté klieštikom. Kvôli jeho premnoženiu padlo v okrese Prievidza asi 25 až 30 percent včiel. Niektoré včelnice zostali úplne prázdne. Pokiaľ chceli včelári sezónu zachrániť, museli včely rozmnožiť, a to im zabralo veľa času. Navyše na výživu minuli viac medu a mladé včely ho zas nevytvorili toľko, ako zrelé jedince.
Je teda v súčasnosti na našom trhu medu menej ako po iné roky?
- Aj keď bolo dosť medu použitého na chovateľské účely, predsa ho je na trhu dostatok. Príroda totiž bola priaznivo naklonená k včelám. Sladká dobrota teda nebude v našich domácnostiach chýbať počas vianočných sviatkov, ale ani v období, kedy sú chrípky a med je využívaný ako liek.
Veľa sa však v tomto období hovorí aj o more včiel. Starosti s ním majú včelári v mnohých kútoch Slovenska. Zasiahol aj náš región?
- Žiaľ, mor včiel je naozaj realitou a nevyhol sa mu ani okres Prievidza. Niektoré rajóny sme úplne zlikvidovali. Bola to hlavne oblasť Cigľa a Lehoty pod Vtáčnikom. Zasiahnuté je však aj okolie Oslian, Dolných Vesteníc, Bojníc, či Diviackej Novej Vsi. Čistá oblasť je pri Nedožeroch – Brezanoch až po Nitrianske Pravno.
Aké sú hlavné príznaky moru u včiel? Je možné s ním nejako účinne bojovať?
- Už počas sezóny rodiny v úli nežijú intenzívnym spôsobom, nemajú toľko energie, pôsobia, ako by boli zaspaté. V jeseni sa to prejaví tak, že v bunkách, v ktorých sa nevyvinuli včely sa vytvorí hmota. Je to nákazlivá choroba, pokiaľ sa objaví, musia byť prijaté veterinárne opatrenia. Jediným riešením je však totálna likvidácia včelstva spálením. V plameni musí skončiť aj všetko náradie, ktoré sa tam používalo, alebo odevy.
Spomenuli ste, že príroda bola tento rok k včelám zhovievavá. Ovplyvňuje počasie produkciu medu?
- Veľmi. Keď napríklad kvitne repka, ktorá dodáva množstvo peľu a je krásne počasie, včely sú aktívne. Ak však počas kvitnutia tejto plodiny dlho prší, včely lietajú menej alebo vôbec. Včelstvo je jednoznačne ochudobnené a medu je menej. Rovnako aj chlad zle vplýva na včelstvo. Musíme si jednoducho byť vedomí, že včela je mimoriadne spätá s prírodou a výkyvy počasia treba rešpektovať.
Obchody, väčšie i tie menšie, dnes ponúkajú množstvo medov, od rôznych dodávateľov. Zahraničné sú neraz oveľa lacnejšie ako naše a zákazníci ich preto uprednostnia. Je to správne?
- Predovšetkým do veľkých obchodných reťazcov sú dovážané medy z Ázie či Južnej Ameriky. Spotrebitelia by si však mali uvedomiť, že v týchto častiach sveta je iné podnebie, iné rastlinstvo, takže aj med je inej kvality a zloženia. Náš organizmus nemusí prijať všetky látky, ktoré sú v ňom obsiahnuté. Treba sa orientovať na domáci, slovenský med. Poznáme pri tom dva druhy, kvetový a horský. Prvý obsahuje veľa vitamínov, je vhodný pre všetky vekové kategórie, ale hlavne pre deti, mladých ľudí a seniorov. Horský zas obsahuje stopové prvky. Najlepšie je, keď ich striedame, pretože každý prospeje nášmu organizmu inak.
Čím je teda med prospešný pre človeka?
- Nehovoril by som len o mede, ale o produktoch, ktoré včely tvoria. Med je len jednou zložkou, ktorú je dobré užívať pre upevnenie zdravia. Lekári ho neodporúčajú diabetikom. No pokiaľ si dajú za lyžičku ráno i večer, určite im neuškodí. Spomenúť však chcem materskú kašičku, propolis i včelí jed, pretože všetky tieto produkty sú využívané vo farmaceutickom priemysle.
Každý sa už určite stretol s tým, že mu med scukornatel. Čo s tým?
- Predovšetkým chcem zdôrazniť, že každý pravý med sa sadne. Keď je scukornatený, je to dôkaz, že je kvalitný. Číri bude hneď, ako sa zahreje na istú teplotu. Pokiaľ však kúpime med a je stále priezračný, môžeme si byť istý, že sú v ňom látky, ktoré to zabezpečujú a to nie je dobré.
Včelárstvo má na hornej Nitre bohatú tradíciu a je to aj vďaka Kolomanovi Novackému. Mohli by ste o ňom povedať trochu viac?
- Je to významný organizátor včelárstva nielen na hornej Nitre, ale i v rámci Slovenska. Venoval mu všetok svoj voľný čas. Pričinil sa o rozvoj plemenného chovu včiel na Slovensku, organizoval kurzy na chovanie včelích matiek, propagoval progresívne zmeny v chove včelstiev. Je naším veľkým vzorom, máme sa čo od neho učiť.