Zaujímavá kombinácia chutí
Emília Lenhartová z Chrenovca-Brusna sa záhradkárstvu venuje už dlho. Ako priznala, občas ho berie hlavne ako povinnosť, no niektoré plody jej robia veľkú radosť. „Už druhýkrát som dopestovala pepino, ovocie, v ktorom sa miešajú chute banánu a žltého melóna,“ vysvetlila a dodala: „Rastlinky si nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť, akurát som sa dočítala, že jedna sadenica má byť v 40-litrovej nádobe. Potrebné je tiež uchrániť pepino pred mrazmi.“ K tomuto netradičnému ovociu sa dostala pred dvoma rokmi. „Ľudia to tu u nás pestujú, sadenicu som získala od susedky.“
Ďalšou zaujímavosťou v jej záhrade je machovka peruánska, malé žlté bobule skryté v listovom obale. Sladkokyslé ovocie láka nielen výzorom, ale aj chuťou. „Vždy, keď ide niekto okolo kríka machovky, neodolá, a odtrhne si niekoľko plodov,“ s úsmevom povedala E. Lenhartová. Spomenula si, že kedysi v Čechách jedla zvláštne ovocie pripomínajúce čerešne bez kôstky a teraz zistila, že pravdepodobne išlo o machovku.
Lenhartovci sa môžu pochváliť aj obrovskou repou, ktorá im vyrástla medzi ostatnou úrodou. „Má asi osem kilogramov,“ odhaduje Emília. Veľkosť zeleniny si nevie vysvetliť, „možno sa jej dostalo viac hnojiva,“ uvažuje. Repa skončí ako pochúťka pre ovce, ktoré rodina chová.
Zabudnutá zelenina
V Chrenovci-Brusne sme objavili aj ďalšiu raritu. Je ňou kvaka, zelenina pripomínajúca repu. Dopestovala ju Viera Dobrotková, ktorá vysvetlila, že za čias našich starých mám bola kvaka bežnou súčasťou záhrad. Sú dva druhy, biela, ktorá je korenistá a sladká žltá. „Dnes je skôr zriedkavým plodom, kedysi sa pestovala na celom Slovensku,“ vysvetlila V. Dobrotková. Spomína na to, ako jej mama rozprávala, že kvaku kedysi deti jedávali namiesto cukríkov. Okrem toho táto zelenina zachránila aj mnoho ľudí pred hladovaním, vďaka nej prežili napríklad aj väzni v koncentračných táboroch. Pestovateľka tvrdí, že z kvaky je najlepšia sladká polievka s mrkvou a fazuľou.Autor: JAR