Slovensko i hornú Nitru obišli mrazy v čase, keď sa jablone prebúdzali k životu a boli zakvitnuté. „To bol základ terajšej bohatej úrody. Navyše po vlaňajšku boli stromy oddýchnuté, jabĺk bolo práve kvôli mrazu minulý rok veľmi málo,“ hovorí skúsený pestovateľ Miloš Polcer.
Jabĺk je naozaj neúrekom, zarodili i tam, kde sa o ne nikto špeciálne nestará. Podľa M. Polcera by však „dobrí pestovatelia nemali podceňovať tzv. prebierku. Robí sa v júni a to mechanicky alebo chemicky. Pri nej sa maličké plody prerieďujú, pri jabloniach zostávajú na konári plody približne na každých desiatich centimetroch. Chemicky sa dá prebierka urobiť až na deväťdesiat percent, zvyšok treba dorobiť ručne. Niekomu sa môže zdať, že si tým ničíme väčšiu úrodu, no nie je to tak. Ovocie, ktoré dozrie, je kvalitnejšie a predovšetkým väčšie. Je rozdiel mať 40 kilogramov úrody a v nej sto krásnych veľkých jabĺk, ako štyristo maličkých pri rovnakej hmotnosti. Navyše strom dáva veľa energie do semien, pokiaľ je plodov veľa, vynaloží jej omnoho viac. Môže sa potom stať, že ďalší rok nemá strom toľko sily, ktorú by mohol dať do kvetov a opäť priniesť dobrú úrodu.“
Zaujímavosťou je, že tento rok je jabĺk neúrekom vo všetkých regiónoch Slovenska. Niekedy sa stane, že je aspoň niektorá časť zasiahnutá mrazmi, teraz sa to nestalo. Občas aj na hornej Nitre boli oblasti, kde bolo menej jabĺk, ako inde. Tentoraz je ich všade dostatok. Darilo sa však nielen jadrovinám, ako sú jablká a hrušky, ale aj iným druhom ovocia. Dostatok bolo tento rok aj čerešní, višní, marhúľ alebo broskýň. Neobjavilo sa ani veľa škodcov, ktorí by im ublížili. Napríklad pri broskyniach to bola kučeravosť, ale to len v prípade, že neboli chemicky ošetrené. Jablkám sa škodcovia a choroby vyhli, občas sa ukázali len vošky, tie sa však dajú odstrániť.
Pri výbornej úrode zákazníci očakávajú, že ovocie bude lacnejšie. Realita je však iná. Napríklad na trhu v centre Prievidze stáli minulý týždeň jablká 38 korún (1,26 €). „Taký je trh, ovplyvňuje ho veľa faktorov, nie je to len dobrá či zlá úroda, ale napríklad aj konkurencia zo zahraničia. My, pestovatelia, ponúkame v tomto období kilogram jabĺk za 15 korún. Koľko si k tejto cene prihodí obchodník, už ovplyvniť nevieme,“ vysvetlil Miloš Polcer.
Keď si už jablká kúpime, mali by sme ich kvalitne uskladniť, aby nám čo najdlhšie vydržali. Podľa M. Polcera sú najideálnejšie pivnice. „Ľudia v rodinných domoch ich majú zväčša veľmi dobré, dokážu v nich uchovať ovocie i zeleninu dlhé týždne. Jablká, ktoré sú určené na zimné obdobie, vydržia pokojne až do apríla. Samozrejme, ak sú správne uskladnené.“ Takmer ideálne podmienky dokáže pre uskladnenie úrody vytvoriť klimatizácia. Pre malých záhradkárov, ktorí si pestujú ovocie len pre svoju potrebu, je však nerentabilná. „Mám pivnicu, v ktorej by som mohol skladovať asi 10 ton jabĺk. Namontovanie klimatizácie do tohto priestoru by ma stálo asi štvrť milióna korún,“ dodal M. Polcer.