Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Placky vedia pripraviť pionieri aj domorodci

Na otázku, ktoré je tradičné slovenské jedlo, by väčšina odpovedala bryndzové halušky. Mnohí si však jedálniček nevedia predstaviť ani bez zemiakových placiek, či babiek.

Toto jedlo poznali už naše staré mamy. Veď na jeho prípravu nepotrebovali žiadne špeciálne a drahé suroviny. Dodnes sú placky obľúbeným jedlom, pričom gazdinky ich neraz vylepšujú novými ingredien-
ciami. A nielen gazdinky, ale i muži, ktorí radi varia. Dokázali to aj v Seči, počas súťaže v príprave zemiakových placiek.
Podujatie sa konalo po druhý raz, pričom vlani bol nultý ročník, tentoraz prvý. „Nie je to žiadna špeciálna kulinárska súťaž, i keď, samozrejme, konečná chuť placiek je dôležitá. Chceme sa predovšetkým výborne zabaviť,“ uviedol starosta Seče Rudolf Hopko. Mrzelo ho však, že neprišli súťažné tímy zo susednej Kostolnej Vsi a Nitrianskeho Rudna.
V príprave zemiakových placiek pretekali štyri domáce družstvá. Každé z nich malo svoje meno, ale aj špeciálne oblečenie. Vekovo najmladšia bola „Pionierska skupina Plamienok“. Miriam Budinská a Lucia Suchánková sa pochválili, že „aj keď nás súperi možno podceňujú kvôli nášmu veku, variť vieme veľmi dobre a placky nerobíme prvý raz. Naše placky sú iné tým, že sme do nich pridali nadrobno pokrájané špekáčiky a po dokončení ich ozdobili kyslou kapustou.“ Tretím v tejto partii bol Tomáš Sámal, ktorý sa staral predovšetkým o oheň, pretože práve na ňom sa placky piekli.
Špeciálne ingrediencie pridali do zemiakovej pochúťky aj Lenka Chudá, Evka a Martin Nedeljakovci, ktorí sa volali „kmeň Ulaha“. Zodpovedalo tomu aj ich oblečenie, pripomínajúce domorodé kmene niekde z pralesa. „Pridali sme do placiek domácu klobásu, ale aj kyslú smotanu. Práve vďaka nej majú lahodnejšiu chuť, nesčernejú, pri smažení neprijmú veľa tuku a sú teda aj ľahšie na žalúdok,“ prezradila tajomstvo Lenka Chudá.
Skúpe na slovo boli „Kuchárenky zo Seče“. Nechceli prezradiť, čím ozvláštnili svoje placky. Štvrté družstvo, zložené len zo samých mužov, malo netradičný názov „Hop-Such-Štrb-oil“, ktorý vytvorili zo začiatočných písmen svojich mien. Chlapi šokovali vyhlásením, že doma manželkám pri varení nepomáhajú. Rýchlo
však dodali: „My totiž radšej varíme sami.“ A čím boli výni-
močné ich zemiakové placky? „Našou tajnou ingredienciou je istá tekutina, ktorú síce nedáme do placiek, ale vypijeme. Tá nás naštartuje, dodá nám energiu, takže placky musia byť skvelé,“ so smiechom vysvetľovali chlapi.
Či už boli v plackách špeciálne ingrediencie alebo úplne obyčajné, všetky chutili výborne. Navyše sa nielen pri ich konzumácii, ale aj príprave všetci výborne zabavili, od najmenších až po najstaršiu generáciu. Aj preto si v Seči túto netradičnú súťaž o rok opäť zopakujú.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 919
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 916
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 896
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 219
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 199
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 628
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 950
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 684
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 639
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 603
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Mobilné odberové miesto.

Trenčianska župa spolu so svojimi organizáciami pomôže samosprávam so zabezpečením plošného testovania obyvateľstva na ochorenie COVID-19 tak, ako jej to ukladá Uznesenie vlády SR č. 30 zo 17. januára 2021.

10 h
ilustračné foto

Mesto Prievidza vytvorí počas víkendu 23. a 24. januára na skríningové testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 spolu 25 odberných miest. V článku nájdete aj ich zoznam.

16 h
Ilustračné foto

Najvyššiu mieru nezamestnanosti v Trenčianskom kraji evidovali v decembri v okrese Prievidza.

18 h
Antigénové testovanie na koronavírus SARS-CoV-2.

Handlovská radnica spustila vo štvrtok objednávkový systém na víkendové skríningové testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19.

18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

19 h

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

17 h

Muža našli už bez známok života.

23 h

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

20. jan

Už ste čítali?