Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Placky vedia pripraviť pionieri aj domorodci

Na otázku, ktoré je tradičné slovenské jedlo, by väčšina odpovedala bryndzové halušky. Mnohí si však jedálniček nevedia predstaviť ani bez zemiakových placiek, či babiek.

Toto jedlo poznali už naše staré mamy. Veď na jeho prípravu nepotrebovali žiadne špeciálne a drahé suroviny. Dodnes sú placky obľúbeným jedlom, pričom gazdinky ich neraz vylepšujú novými ingredien-
ciami. A nielen gazdinky, ale i muži, ktorí radi varia. Dokázali to aj v Seči, počas súťaže v príprave zemiakových placiek.
Podujatie sa konalo po druhý raz, pričom vlani bol nultý ročník, tentoraz prvý. „Nie je to žiadna špeciálna kulinárska súťaž, i keď, samozrejme, konečná chuť placiek je dôležitá. Chceme sa predovšetkým výborne zabaviť,“ uviedol starosta Seče Rudolf Hopko. Mrzelo ho však, že neprišli súťažné tímy zo susednej Kostolnej Vsi a Nitrianskeho Rudna.
V príprave zemiakových placiek pretekali štyri domáce družstvá. Každé z nich malo svoje meno, ale aj špeciálne oblečenie. Vekovo najmladšia bola „Pionierska skupina Plamienok“. Miriam Budinská a Lucia Suchánková sa pochválili, že „aj keď nás súperi možno podceňujú kvôli nášmu veku, variť vieme veľmi dobre a placky nerobíme prvý raz. Naše placky sú iné tým, že sme do nich pridali nadrobno pokrájané špekáčiky a po dokončení ich ozdobili kyslou kapustou.“ Tretím v tejto partii bol Tomáš Sámal, ktorý sa staral predovšetkým o oheň, pretože práve na ňom sa placky piekli.
Špeciálne ingrediencie pridali do zemiakovej pochúťky aj Lenka Chudá, Evka a Martin Nedeljakovci, ktorí sa volali „kmeň Ulaha“. Zodpovedalo tomu aj ich oblečenie, pripomínajúce domorodé kmene niekde z pralesa. „Pridali sme do placiek domácu klobásu, ale aj kyslú smotanu. Práve vďaka nej majú lahodnejšiu chuť, nesčernejú, pri smažení neprijmú veľa tuku a sú teda aj ľahšie na žalúdok,“ prezradila tajomstvo Lenka Chudá.
Skúpe na slovo boli „Kuchárenky zo Seče“. Nechceli prezradiť, čím ozvláštnili svoje placky. Štvrté družstvo, zložené len zo samých mužov, malo netradičný názov „Hop-Such-Štrb-oil“, ktorý vytvorili zo začiatočných písmen svojich mien. Chlapi šokovali vyhlásením, že doma manželkám pri varení nepomáhajú. Rýchlo
však dodali: „My totiž radšej varíme sami.“ A čím boli výni-
močné ich zemiakové placky? „Našou tajnou ingredienciou je istá tekutina, ktorú síce nedáme do placiek, ale vypijeme. Tá nás naštartuje, dodá nám energiu, takže placky musia byť skvelé,“ so smiechom vysvetľovali chlapi.
Či už boli v plackách špeciálne ingrediencie alebo úplne obyčajné, všetky chutili výborne. Navyše sa nielen pri ich konzumácii, ale aj príprave všetci výborne zabavili, od najmenších až po najstaršiu generáciu. Aj preto si v Seči túto netradičnú súťaž o rok opäť zopakujú.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 711
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 143
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 710
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 721
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 118
  6. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 11 276
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 9 547
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 081
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 079
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 019
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Handlovská samospráva finančne podporí šport i kultúru

Handlovská samospráva finančne podporí amatérsky šport i kultúru.

Cievni chirurgovia v Handlovej ročne operujú viac ako 600 pacientov s varixami

Cievni chirurgovia z handlovskej nemocnice ročne operujú viac ako 600 pacientov s kŕčovými žilami.

Ambulantní lekári žiadajú lepšie informácie

Zväz ambulantných lekárov vyzval ministerstvo zdravotníctva, aby zjednotili pravidlá a informovali verejnosť.

ilustračná foto

Útočíme na prvé miesto, hovorí kanonier Novák Peter Botka

Boj o prvenstvo v majstrovstvách oblasti chce zamotať aj novácka Iskra.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

Už ste čítali?