Toto jedlo poznali už naše staré mamy. Veď na jeho prípravu nepotrebovali žiadne špeciálne a drahé suroviny. Dodnes sú placky obľúbeným jedlom, pričom gazdinky ich neraz vylepšujú novými ingredien-
ciami. A nielen gazdinky, ale i muži, ktorí radi varia. Dokázali to aj v Seči, počas súťaže v príprave zemiakových placiek.
Podujatie sa konalo po druhý raz, pričom vlani bol nultý ročník, tentoraz prvý. „Nie je to žiadna špeciálna kulinárska súťaž, i keď, samozrejme, konečná chuť placiek je dôležitá. Chceme sa predovšetkým výborne zabaviť,“ uviedol starosta Seče Rudolf Hopko. Mrzelo ho však, že neprišli súťažné tímy zo susednej Kostolnej Vsi a Nitrianskeho Rudna.
V príprave zemiakových placiek pretekali štyri domáce družstvá. Každé z nich malo svoje meno, ale aj špeciálne oblečenie. Vekovo najmladšia bola „Pionierska skupina Plamienok“. Miriam Budinská a Lucia Suchánková sa pochválili, že „aj keď nás súperi možno podceňujú kvôli nášmu veku, variť vieme veľmi dobre a placky nerobíme prvý raz. Naše placky sú iné tým, že sme do nich pridali nadrobno pokrájané špekáčiky a po dokončení ich ozdobili kyslou kapustou.“ Tretím v tejto partii bol Tomáš Sámal, ktorý sa staral predovšetkým o oheň, pretože práve na ňom sa placky piekli.
Špeciálne ingrediencie pridali do zemiakovej pochúťky aj Lenka Chudá, Evka a Martin Nedeljakovci, ktorí sa volali „kmeň Ulaha“. Zodpovedalo tomu aj ich oblečenie, pripomínajúce domorodé kmene niekde z pralesa. „Pridali sme do placiek domácu klobásu, ale aj kyslú smotanu. Práve vďaka nej majú lahodnejšiu chuť, nesčernejú, pri smažení neprijmú veľa tuku a sú teda aj ľahšie na žalúdok,“ prezradila tajomstvo Lenka Chudá.
Skúpe na slovo boli „Kuchárenky zo Seče“. Nechceli prezradiť, čím ozvláštnili svoje placky. Štvrté družstvo, zložené len zo samých mužov, malo netradičný názov „Hop-Such-Štrb-oil“, ktorý vytvorili zo začiatočných písmen svojich mien. Chlapi šokovali vyhlásením, že doma manželkám pri varení nepomáhajú. Rýchlo
však dodali: „My totiž radšej varíme sami.“ A čím boli výni-
močné ich zemiakové placky? „Našou tajnou ingredienciou je istá tekutina, ktorú síce nedáme do placiek, ale vypijeme. Tá nás naštartuje, dodá nám energiu, takže placky musia byť skvelé,“ so smiechom vysvetľovali chlapi.
Či už boli v plackách špeciálne ingrediencie alebo úplne obyčajné, všetky chutili výborne. Navyše sa nielen pri ich konzumácii, ale aj príprave všetci výborne zabavili, od najmenších až po najstaršiu generáciu. Aj preto si v Seči túto netradičnú súťaž o rok opäť zopakujú.