Piatok, 30. júl, 2021 | Meniny má LibušaKrížovkyKrížovky
STÁLE VŠAK VYNECHÁVAJÚ DÔLEŽITÉ RAŇAJKY

Slováci jedia nepravidelne, no čoraz zdravšie

Takmer tretina ľudí na Slovensku sa priznala, že sa stravuje nepravidelne, no každým rokom rastie počet tých, ktorí dbajú na zdravú a vyváženú stravu.

Pribúdajú ľudia, ktorí si starostlivo vyberajú, čo vložia do úst. Vyplynulo to z prieskumu spoločnosti GfK Slovakia, ktorý sa uskutočnil na vzorke tisíc respondentov vo veku od 15 do 79 rokov.
Podľa gastroenterologičky Aleny Maslenovej je však stále veľa ľudí, ktorí na pravidelnosť stravovania príliš nehľadia. „Začína to už raňajkami. Medzi mojimi pacientmi je asi 90 percent takých, ktorí neraňajkujú. Väčšinou tvrdia, že nestíhajú, alebo im nechutí, je to však len o zvyku.“ Odborníčka upozorňuje aj na riziká nepravidelného jedenia. „Rôzne orgány pracujú intenzívne v rôznom čase a nepravidelnosť zapríčiňuje, že tráviaci systém stráca svoj rytmus a napríklad šťavy, ktoré najviac pracujú ráno, idú ´naprázdno´ a poškodzujú sliznicu,“ vysvetlila A. Maslenová. Podľa nej je pravidelnosť dôležitá, aby bola práca čriev vyrovnaná. Súhlasí, že pribúda tých, ktorým na zdravej výžive záleží, niektorí to robia pre to, aby dobre vyzerali, iní pre zdravie. Nech je dôvod akýkoľvek, rozhodne ide o pozitívny trend.
„Hlavným jedlom býva pre prevažnú väčšinu Slovákov obed. Večera je hlavným jedlom pre 15 a raňajky pre osem percent opýtaných,“ ukazujú výsledky prieskumu a gastroenterologička upozorňuje, že najdôležitejšie sú dopoludňajšie jedlá. „Hlavne raňajky, no nemala by chýbať desiata a kvalitný obed. Pre deti je dôležité aspoň jedno teplé jedlo. Optimálne je jesť päťkrát za deň v menších množstvách.“ Z prieskumu však vyplýva, že väčšina Slovákov je v priemere trikrát denne, pätnásť percent je častejšie a šesť zriedkavejšie.
Respondenti tvrdili, že denne alebo takmer denne konzumuje obed v teplej forme až 77 percent z nich. A. Maslenová s týmto údajom úplne nesúhlasí, z vlastnej praxe vie, že počet je nižší. „Aj keď deti sú v škole či v rodine prinútené zjesť teplé jedlo, napríklad stredoškoláci sa z toho krásne ulievajú,“ myslí si lekárka. Jej skúsenosti hovoria, že 71 percent raňajkujúcich tiež nie je úplne presný, väčšina jej pacientov, naopak, neraňajkuje vôbec.
Vzrastajúcu obľúbenosť stánkov s rýchlym občerstvením potvrdili hlavne mladí ľudia do 29 rokov. Alena Maslenová však varuje, že v jedlách z fast foodov je prevaha živočíšnych a často prepálených tukov, ktoré rozhodne nie sú vhodné. Upozorňuje tiež, že ide o rýchle jedenie po stojačky, často na ulici, počas chôdze. Podľa nej je aj preto „zložením, ale aj spôsobom konzumácie, stravovanie v takýchto zariadeniach nezdravé.“
Na vyváženosť a zdravú výživu dbá údajne 17 percent respondentov, predovšetkým žien. Gastroenterologička potvrdila, že vďaka osvete rastie počet zdravo sa stravujúcich ľudí, ktorí si uvedomujú dôležitosť racionálnej výživy. Podľa Gfk Slovakia však oveľa viac ľudí radšej konzumuje jedlá, ktoré im chutia bez ohľadu na ich negatívny či pozitívny vplyv na zdravie a hmotnosť. Okolo 29 percent obyvateľov Slovenska je zásadne len to, čo im chutí.

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  2. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  3. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  4. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  5. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  8. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  9. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  10. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 557
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 011
  3. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 381
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 354
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 303
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 178
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 176
  8. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 405
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 402
  10. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 004
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Horná Nitra patrí medzi regióny s vysokou tvorbou emisií.


TASR 12 h

Gro výroby tepla sa bude nachádzať v areály Bane Cigeľ, kde už v súčasnosti funguje kotolňa na biomasu. V dohľadnej dobe by mali teplo vyrábať aj z obnoviteľných zdrojov prostredníctvom solárnych panelov a prečerpávaním banskej vody.


12 h

Pomôcť môže aj plastová fľaša od minerálky. Rozhovor s Dr. Igorom Baranom, ktorý má v oblasti záchrannej služby viac ako štyridsaťročné skúsenosti.


15 h

Unikátna historická pamiatka priamo pod legendami opradeným hradom Alžbety Báthoryovej dostane nový šat. Pribudne turisticko-informačná kancelária, ale aj kaviareň či rozšírená expozícia.


15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nárazu podľahla 77-ročná žena.


21 h

Namiesto nápravy im NCZI zasiela ďalšie termíny na očkovanie.


16 h

Šelma ležala neďaleko kontajnera.


a 1 ďalší 28. júl

Drevené sedenia budú čiastočne prekryté z hornej a bočnej strany. Vedľa nich bude zeleň.


28. júl

Už ste čítali?