Dva dni bolo v „Kaline“ všetko
naopak. Takú záplavu návštev-
níkov zažije škola skutočne len raz za rok – počas Gastrodní. Chvíľami sa chodbami nedalo ani prechádzať. Bolo to ako na stretnutí generácií, zručnosť mladých ľudí obdivovali škôlkari, ale aj seniori. Mnohí hľadali inšpiráciu pri slávnostných tabuliach, studených misách, cukrárenských výrobkoch. Ďalší obdivovali zručnosť barmanov, flambovanie, tranžírovanie, azda najväčší záujem bol o módnu prehliadku. Bola vlastne prezentáciou troch odborov – odevníctva, kaderníctva a kozmetiky. Na móle však zaujali aj modely, s ktorými študentky tejto školy získali popredné umiestnenia na celoslovenských súťažiach. V nabitej telocvični, kde sa prehliadka najnovších módnych trendov v odievaní mladých ľudí konala, predstavili študenti viac ako stovku modelov. Gastronomické služby návštevníkom Gastrodní poskytovalo dvanásť reštaurácií. „Ponúkali v nich špeciality z rôznych kútov sveta od Ázie, Tirolska po Taliansko, samozrejme, že nesmela chýbať slovenská. Naši študenti sa museli zhostiť všetkých úkonov. Od technických a ekonomických po odbornú technológiu obsluhy a prípravy pokrmov,“ informoval Štefan Gaman, riaditeľ združenej strednej školy. Prezradil tiež, že študenti nemajú strach pred vyučujúcimi alebo klientmi, najviac sa obávajú kritiky vlastných rodičov.
Pri prehliadke slávnostne prestretých stolov sme oslovili Janu Pekárovú z Diviackej Novej Vsi. „V rodine chystáme svadbu, inšpirovala som sa, poobzerala som svadobné tabule. Na Gastrodni chodím už štyri roky, študuje mi tu dcéra. Vždy si uvedomím ako sa zmenil trend v prestieraní, ako napredujú študenti. Gastrodni považujem za pýchu našich detí,“ povedala.
V miestnosti, kde bol najväčší záujem o cukrárenské výrobky nás zaujala netradičná činnosť mladej dámy. Bola to Veronika Prutková zo SOU potravinárskeho v Jeseníkoch. Z ťahaného karamelu vytvárala všakovaké ozdoby, „dajú sa z neho vytvarovať ružičky, monumenty, vyfúknuť jabĺčka i hrušky,“ zasvätila nás do tajov svojej práce a dodala, že v Prievidzi sa jej páči, škoda, že ešte nemala čas ísť pozrieť prácu svojich rovesníkov.
Gastrodni majú v Združenej strednej škole hotelových služieb a obchodu v Prievidzi dlhoročnú tradíciu. Hodlajú v nej pokračovať? „Už sme o tom premýšľali, pohodlnejšie by bolo napríklad absolvovať so študentmi maturitné skúšky na ostrove Rodos, ako to robia na jednej škole v Trenčíne. My sme si postavili latku vysoko, prináša so sebou množstvo chýb a omylov. Pokiaľ sa udejú na pôde školy je to v poriadku, dá sa z nich poučiť, trh práce by ich však našim absolventom neodpustil. A v tom je vlastne čaro Gastrodní,“ dodal Štefan Gaman, riaditeľ školy.