Nedeľa, 25. júl, 2021 | Meniny má JakubKrížovkyKrížovky
ZÁKLADNOU POTRAVINOU BOL KEDYSI CHLIEB

Sviatky by nemali byť len o hodovaní

Veľkonočné sviatky sú opäť príležitosťou na maškrtenie. Gazdinky chystajú, vypekajú, vyvárajú všakovaké dobroty. Čo región, to iné zvyky, iné jedlá.

Niektoré nájdete aj v našej prílohe Receptár. Zamysleli ste sa už niekedy, čo bolo základom stravovania našich predkov. MY sme túto otázku položili Ivete Géczyovej, riaditeľke Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi.
„Prípravu jedla v minulosti podmieňoval dostatok surovín, ktoré mala domácnosť zo svojho hospodárenia. Aj tu platilo, že nič nesmie vyjsť nazmar, všetko sa musí spotrebovať. A tak sa varili jedlá, na ktoré nebolo treba nič kupovať, všetko bolo v komore, v záhrade, a nemali náročnú prípravu,“ odpovedala riaditeľka.
Spomenula tiež, že základnou potravinou v domácnostiach bol chlieb, ktorý piekla gazdiná spravidla raz do týždňa, najčastejšie v sobotu. Skladba jedálneho lístka bola počas dňa veľmi jednoduchá. Polievka, ku ktorej sa jedával chlieb, tvorila základ jedla. Často sa varili melence, pričom je známych niekoľko druhov tejto polievky, ktorá dostala pomenovanie podľa drobného druhu zavarenej cestoviny. „Obľúbené boli polievky, ktorých základ tvorili strukoviny. Do fazuľovej na sladko sa pridávali slíže alebo lohaza, väčší druh jačmenných krúp alebo kúsok údeniny. K fazuľovej polievke na kyslo sa pridávala kyslá kapusta (šutolica) alebo domáca údenina. Často sa však varila aj hrachová a šošovicová. Iba vo sviatočné dni sa pripravoval vývar z mäsa, pričom va-
rené mäso sa podávalo ako druhý chod,“ vracia sa do minulosti Iveta Géczyová.
Z pôstnych jedál je vynikajúca hríbová polievka, ktorá sa varila na Štedrý deň a Veľký piatok alebo kapustnica s hríbami a maslom. Starší občania si ešte pamätajú ovocné polievky, ktoré sa varievali zo sušených druhov ovocia a polievky zo štiaľu. Ako druhé jedlo sa často podávali zemiaky, pripravované na viacero spôsobov, ale menu našich predkov sa neobišlo ani bez múčnych jedál.
Mäso a výrobky z neho patrili na stôl iba v sviatočnom období. V čase pred Veľkou nocou bolo na dedinách mnoho zakáľačiek. Vtedy sa pripravovala žobráčna kaša, jaternice, krvavničky, klobásky, slanina, tlačenka, pauštik, ovarová polievka, škvarky. Z údených koží, kolienok a paprčiek sa varila huspenina.
„Stravovanie v mestských lokalitách regiónu bolo čiastočne odlišné. Mešťania konzumovali viac mäsitých jedál, ako i jedlá pripravené z nevšedných surovín. Podobné konštatovanie platí aj pre obce s prevažujúcou nemeckou minoritou,“ dodala riaditeľka.

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  3. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  4. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  5. Od Česka až po Jadran
  6. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci
  7. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu?
  9. Deti často nie sú na letnú škôlku alebo tábor vhodne pobalené
  10. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky
  1. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  4. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  5. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  6. Tatravagónka Poprad ponúka stabilnú prácu a kariérny rast
  7. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Svet bude fungovať na dátach a tie sú pre Slovensko priorita
  10. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  1. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 10 104
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 8 295
  3. Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí. 6 202
  4. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 881
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 069
  6. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky 3 830
  7. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 818
  8. Od Česka až po Jadran 3 430
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 719
  10. Nový Volkswagen Polo GTI prináša radosť z jazdy s dvojlitrom! 2 224
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Búrka zachytená jej lovcom.

S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky.


TASR 2 h
 S úsmevom na domácej súťaži.

Na čele obce Cigeľ stojí štvornásobný majster Slovenka v netradičnej disciplíne, v kosení ručnou kosou.


7 h
Martin Marko, poverený vedením ŠTK OblFz Prievidza

Pohárová súťaž, zmeny pri mládeži a tým to ešte nekončí. Slovo dostala osoba poverená vedením ŠTK.


23. júl
Výstavba kanalizácie. Ilustračné foto.

Pripojenie na kanalizáciu si musia zabezpečiť jednotlivé domácnosti. Starosta poukázal na výhody, ktoré tento krok prinesie.


23. júl

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vodnú plochu v kameňolome využívajú tisíce ľudí, napriek tomu, že je tam zákaz kúpania aj vstupu. Dnes sa tam utopil mladý muž.


22 h

Muža obvinili z nedovoleného ozbrojovania.


24. júl

Vodnú plochu v kameňolome využívajú tisíce ľudí, napriek tomu, že je tam zákaz kúpania aj vstupu. Dnes sa tam utopil mladý muž.


21 h

Prasklo vodovodné potrubie.


24 h

Už ste čítali?