Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky
ZÁKLADNOU POTRAVINOU BOL KEDYSI CHLIEB

Sviatky by nemali byť len o hodovaní

Veľkonočné sviatky sú opäť príležitosťou na maškrtenie. Gazdinky chystajú, vypekajú, vyvárajú všakovaké dobroty. Čo región, to iné zvyky, iné jedlá.

Niektoré nájdete aj v našej prílohe Receptár. Zamysleli ste sa už niekedy, čo bolo základom stravovania našich predkov. MY sme túto otázku položili Ivete Géczyovej, riaditeľke Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi.
„Prípravu jedla v minulosti podmieňoval dostatok surovín, ktoré mala domácnosť zo svojho hospodárenia. Aj tu platilo, že nič nesmie vyjsť nazmar, všetko sa musí spotrebovať. A tak sa varili jedlá, na ktoré nebolo treba nič kupovať, všetko bolo v komore, v záhrade, a nemali náročnú prípravu,“ odpovedala riaditeľka.
Spomenula tiež, že základnou potravinou v domácnostiach bol chlieb, ktorý piekla gazdiná spravidla raz do týždňa, najčastejšie v sobotu. Skladba jedálneho lístka bola počas dňa veľmi jednoduchá. Polievka, ku ktorej sa jedával chlieb, tvorila základ jedla. Často sa varili melence, pričom je známych niekoľko druhov tejto polievky, ktorá dostala pomenovanie podľa drobného druhu zavarenej cestoviny. „Obľúbené boli polievky, ktorých základ tvorili strukoviny. Do fazuľovej na sladko sa pridávali slíže alebo lohaza, väčší druh jačmenných krúp alebo kúsok údeniny. K fazuľovej polievke na kyslo sa pridávala kyslá kapusta (šutolica) alebo domáca údenina. Často sa však varila aj hrachová a šošovicová. Iba vo sviatočné dni sa pripravoval vývar z mäsa, pričom va-
rené mäso sa podávalo ako druhý chod,“ vracia sa do minulosti Iveta Géczyová.
Z pôstnych jedál je vynikajúca hríbová polievka, ktorá sa varila na Štedrý deň a Veľký piatok alebo kapustnica s hríbami a maslom. Starší občania si ešte pamätajú ovocné polievky, ktoré sa varievali zo sušených druhov ovocia a polievky zo štiaľu. Ako druhé jedlo sa často podávali zemiaky, pripravované na viacero spôsobov, ale menu našich predkov sa neobišlo ani bez múčnych jedál.
Mäso a výrobky z neho patrili na stôl iba v sviatočnom období. V čase pred Veľkou nocou bolo na dedinách mnoho zakáľačiek. Vtedy sa pripravovala žobráčna kaša, jaternice, krvavničky, klobásky, slanina, tlačenka, pauštik, ovarová polievka, škvarky. Z údených koží, kolienok a paprčiek sa varila huspenina.
„Stravovanie v mestských lokalitách regiónu bolo čiastočne odlišné. Mešťania konzumovali viac mäsitých jedál, ako i jedlá pripravené z nevšedných surovín. Podobné konštatovanie platí aj pre obce s prevažujúcou nemeckou minoritou,“ dodala riaditeľka.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  4. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  5. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  6. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  7. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  8. Aj matematika sa dá skrotiť
  9. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  10. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 16 744
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 406
  3. Aká je chémia vôní 12 420
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 11 096
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 389
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 899
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 642
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 278
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 786
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 6 330
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Banské múzeum pripravilo vianočné dielne

Vianočné sviatky si pripomenú i v Expozícii uhoľného baníctva na Slovensku v Handlovej.

Ľudia bez domova môžu prečkať karanténu v špeciálnych kontajneroch

Bezprístrešní obyvatelia v Prievidzi budú môcť prečkať obdobie karantény v dvoch špeciálnych ubytovacích kontajneroch.

Mladý talent David Key natočil v Bojniciach videoklip s Ondrejom Kandráčom

Ešte počas letných mesiacoch sa spevák David Key, pôvodom z Bojníc, rozhodol natočiť videoklip k jeho novej piesni priamo v Bojniciach. Jeho pozvanie na spoluprácu pri sklade prijal muzikant Ondrej Kandráč.

Na Slovensku pribudlo viac ako 2000 nakazených, 321 je z Trenčianskeho kraja

Na Slovensku pribudlo 2 043 nakazených, urobili 11 136 PCR testov. Laboratóriá vykonali celkom 1 093 761 PCR testov, nákaza sa potvrdila u 109 226 ľudí.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri kolízii s vlakom sa zranil vodič auta

Cestujúcich odviezol autobus na stanicu.

Žilina chce krajšiu stanicu. Železnice tlačí do spoločného projektu

Samospráva predstavila plán obnovy hanby Žiliny.

Mladá vodička tvrdí, že policajt jej nadával

Správanie hliadky mestskej polície po dopravnej nehode vyvoláva pochybnosti.

Už ste čítali?