Prečo nepripravili obecnú zabíjačku podľa prvotného zámeru? „Keď sme sa zamýšľali a rozhodovali, kedy pripraviť pre občanov opäť takéto podujatie, zvíťazili fašiangy. Na Silvestra má predsa každý iné povinnosti, dokonca je to pracovný deň. Sme presvedčení, že na zabíjačke a koštovaní špecialít by sa nezúčastnilo toľko občanov ako práve na fašiangy. Veď je to čas veselosti,“ vysvetlil Ivan Javorček, starosta obce. Spomenul tiež, že občania privítali túto novú aktivitu, a že im mnohí z okolia závideli, že v takej malej dedine vedia pripraviť aj obecnú zakáľačku.
Pri práci sme sledovali mäsiara Patrika Krpelana. Ten vlani na zabíjačke chýbal. Prekvapilo nás, že do kapustnice dával guľôčky klobáskového mäsa. „Dá to polievke inú chuť. Tu klobásky nepečieme, dobroty pripravujeme tak, aby sa dali rýchlo tepelne upraviť a občania mohli prísť na koštovku.“ Majster Patrik prezradil, že vlani síce na takejto akcii chýbal, ale páči sa mu. Zakáľačkovú špecialitu podľa neho Rudnianska Lehota nemá, skôr mäsiari pripravujú svoje vlastné pochúťky.
Dobrú náladu podfarbovala muzika, ale postarali sa o ňu aj samotní aktéri – poslanci obecného zastupiteľstva, dobrovoľníci ochotní pomôcť i dámy, zvŕtajúce sa v kuchyni. Nenechali si ju pokaziť ani nepríjemným počasím. Pred obedom sa na púť obcou vydali aj fašiangovníci. Zavítali aj k Motúzovcom. Pani domu prezradila, že vždy sa na fašiangy teší, dedina ožije veselosťou a smiechom. „Počítame, že keď idú fašiangovníci k starostovi, zastavia sa aj u nás. Dokonca sledujeme aj zabíjačku, ráno sme hneď vedeli, že začínajú, štrkotali hrnce, pod kotlinami oheň zakladali.“
Aj keď prevládal názor, že takéto podujatia je potrebné na dedine pripravovať, ľudia sa stretnú, zabavia, vypočuli sme si i protichodný. Napríklad, že peniaze za prasiatko sa mali radšej využiť na zveľadenie obce. Väčšina si však myslela, že nielen prácou je človek živý. Potrebná je i zábava.