Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Môžete zjesť bez obáv medovníky aj tanierik

KEĎ PRED ROKOM predsedníčka Okresnej rady Matice slovenskej v Prievidzi Eva Kucharovičová ukončila päť rokov trvajúcu súťaž s názvom Tradičné kysnuté koláče v slovenskej kuchyni a na hornej Nitre, netušila, že v Kultúrnom dome v Kanianke sa opäť matičiark

Pôvodné rozhodnutie sa rozhodli skorigovať, na základe názorov, že by bolo na škodu prestať organizovať takéto „sladké“ stretnutia. Boli síce súťažné, najviac však počas nich bodoval fakt, že sa ľudia stretli, gazdinky si vymenili recepty a dobré rady, vždy ich sprevádzali aj zaujímavé kultúrne vystúpenia.
Kysnuté vystriedali vianočné
Za päť rokov sa vystriedalo v spomínanej súťaži, mimochodom jej cieľom bolo aj zachovať tradičné recepty starých mám pre budúce generácie, mnoho receptov z kysnutého cesta. Ale už sa opakovali. „Preto sme si povedali, že stačí. Keďže sa to matičiarom nepozdávalo, namietali, že by bolo škoda prestať, premýšľali sme ako ďalej. A tak sa zrodil nápad. Zmeňme receptúru a skúsme sa obohatiť novými inšpiráciami, ako pripraviť chutné vianočné pečivo. Podarilo sa. Nehovoríme už o šiestom ročníku súťaže, ale svoju kontinuitu to predsa len má. Dôležité je, že sa ľudia chcú stretávať aj pri takýchto príležitostiach. Na budúci rok sa možno stretneme pri veľkonočných špecialitách,“ s úsmevom povedala Eva Kucharovičová.
Aj keď sa v Kultúrnom dome v Kanianke nestretlo toľko súťažiacich ako po minulé roky, atmosféra bola znova vynikajúca, no predovšetkým hlavne voňavá. Vystavované drobné vianočné pečivo zaujalo vizuálne, úžasne však šteklilo čuchové kanáliky. Vôňa vanilky, škorice, medu a iných, typických vianočných ingrediencií, bola neodolateľná. Do súťaže „Drobné vianočné pečivo v slovenskej kuchyni a na hornej Nitre“ prinieslo svoje sladké výtvory osemnásť dám z miestnych odborov Matice slovenskej z Prievidze, Novák, Handlovej, Nedožier-Brezian, Kanianky, Bojníc. Trojčlenná porota rozhodla, že spomedzi dvadsiatich troch druhov bolo najchutnejšie a vizuálne najkrajšie drobné vianočné pečivo, ktorým sa na súťaži prezentovala Terézia Tóthová z Handlovej.
Drobné pečivo v škatuli zaujalo
Vždy sa na predvianočný čas teší. Od začiatku decembra je jej kráľovstvom kuchyňa. Na sviatky pre svojich blízkych upečie až dvadsať druhov drobného pečiva a zákuskov. „Rada pečiem, baví ma to. Najradšej vanilkové a duté rožky, vždy pridávam to, čo u nás najviac chutí. Nerobí mi problém vyčariť perníkovú chalúpku. Okrem tradičného vianočného pečiva som začala piecť aj taniere a misky z perníkového cesta. Keď sa minie to, čo je na nich, dá sa zjesť aj takýto podnos,“ so šibalskými ohníčkami v očiach vraví víťazka súťaže Terézia Tóthová z Handlovej.
Navidomoči ju teší naše prekvapenie. „Videla som to v časopisoch, receptúru som si však prispôsobila, aby sa cesto po upečení nelámalo, aby bolo také, ako keď z hliny vypálite keramiku, ale hlavne krehké, chutné a jedlé,“ dodáva. Pani Terézia je už dnes na dôchodku. Pracovala však v obchode, celé dni bola v robote, no na vianočné pečenie si vždy našla čas, aj keď na úkor spánku.
Druhé miesto v tejto súťaži, kde nejde len o súťaživosť, získala Dagmar Znášiková z Novák a tretia bola Mária Balážová z Kanianky. Uznanie si však zaslúži aj kumšt všetkých dám, ktoré sa rozhodli už koncom novembra posunúť čas a privítať Vianoce. Postarali sa o to aj členovia folklórnych súborov Hájiček z Chrenovca-Brusna a Košovan z Kanianky.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 30 064
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 444
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 071
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 464
  5. Po Slovensku na motorke 6 739
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 329
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 936
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 818
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 868
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 128
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

ilustračné foto

Prehľad výsledkov krajských futbalových líg.


2 h
ilustračné foto Petit Press

Banský areál v Handlovej chce mesto po ukončení ťažby uhlia zrevitalizovať a premeniť na priemyselnú zónu.


TASR 3 h
Bojnický zámok.

Tohtoročná letná turistická sezóna na hornej Nitre ponúkne okrem tradičných podujatí i novinku v podobe inscenovaného podujatia o histórii Legendy ožívajú.


TASR 9 h
Dobré správy z MY

V tomto článku nájdete: Cukrovku úspešne liečia bez liekov. Obnovujú viac ako storočný zámok. Dva tipy na výlety s deťmi, nádherné fotky, ktoré dobyli svet a mnoho iného ;)


19. jún

Už ste čítali?