Pripravili ich členky klubu, pričom ku každému priložili aj recept. „V prvom polroku naše ženy prezentovali svoju šikovnosť a zručnosť na výstavke ručných prác, výšiviek, či dokonca malieb. Mala nebývalý úspech, preto sme ju chceli zopakovať. Blížiace sa vianočné sviatky nás však inšpirovali k inej tvorivosti. Rozhodli sme sa, že tentoraz ukážeme, aké sme dobré cukrárky. Preto sme napiekli všakovaké sladké i slané maškrty, vystavili ich v priestoroch klubu a nakoniec ich aj ochutnali,“ vysvetlila predsedníčka klubu dôchodcov Bôbar v Prievidzi Magda Bauerová.
Pri každom pečenom, ale v niektorých prípadoch i nepečenom výrobku bol priložený aj recept. Záujemcovia si však podľa M. Bauerovej nemuseli písať jednotlivé prísady a postupy prípravy. „Plánujeme totiž vydať brožúrku všetkých receptov, ktoré naše členky priniesli. Bude to určite hodnotná zbierka, veď ženy prispeli viac ako päťdesiatimi receptami. Väčšinu z nich možno nazvať receptami starých mám, pretože sa tradujú z generácie na generáciu. Nie sú to žiadne moderné zákusky s exotickými či ne-
dostupnými surovinami a ingredienciami.“
Klub dôchodcov Bôbar však nepatril len cukrovinkám, ale aj studeným misám. Majsterky zo Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu v Prievidzi ukázali gazdinkám, ako jednoducho pripraviť studený tanier, aby jedlo nielen dobre chutilo, ale lahodilo aj oku. „Opäť to bola príprava k vianočným a novoročným sviatkom, keď sa ženy zvŕtajú v kuchyniach, aby pripravili svojim blízkym a návštevám chutné jedlá. Uložiť ich na tanier je niekedy umenie, preto si naše členky rady pozreli, ako na to,“ vysvetlila M. Bauerová a dodala: „So spomínanou strednou školou máme veľmi dobrú spoluprácu, my sme sa nedávno aktívne zúčastnili na ich literárnom pásme a oni nás teraz niečo nové naučili.“
Autor: MAK